Közélet

Eladná az önkormányzat Szeged egyik legrégebbi épületét

Eladná az önkormányzat Szeged egyik legrégebbi épületét

2020. január 7., kedd
Eladná az önkormányzat Szeged egyik legrégebbi épületét

A decemberi közgyűlésen megszavazták, hogy az önkormányzat értékesíti Szeged egyik legrégebbi épületét, az 1810-ben átadott Grünn Orbán-házat. Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke szerint az önkormányzatnak értékesítés helyett megtérülő szolgáltatásokat kellene telepítenie a nagy múltú épületbe.

A Széchenyi tér 13. szám alatt álló Grünn Orbán-ház 1810-ben épült Vedres István tervei alapján. A ház földszintjén működött Szeged első nyomdája, amelyet az épület névadója, Grünn Orbán Fülöp alapított 1801-ben. A szóban forgó ingatlan jelenleg az IKV hasznosításában áll. Az ingatlanokból a bérlők egy személy kivételével kiköltöztek. Az ingatlan közepes-gyenge műszaki állapotának felújítása jelentős költséggel járna, ezért döntöttek az értékesítés mellett. Az IKV Zrt. értékbecslése szerint az ingatlan értéke 340 millió forint.

Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke, önkormányzati képviselő szerint kevés olyan épülete van Szegednek, ami történelmileg ekkora értéket képez, ezért fontos lenne megőrizni.

– Javasoltuk, hogy ne adja el a város a Grünn Orbán-házat, hiszen ez egy történelmi jelentőségű épület. Adják tartósan bérbe, hasznosítsák, telepítsenek bele megtérülő szolgáltatásokat. Ha a magánszemélyeknek megéri, akkor az önkormányzatnak is meg kell, hogy érje – summázta gondolatait Bartók.

Legutóbb az Anyám tyúkjai nevű étterem üzemelt a Grünn Orbán-ház aljában, két év után azonban a tulajdonosok

kénytelenek voltak lehúzni a rolót.

Indoklásuk szerint képtelenség olyan megbízható, lojális, szakmailag felkészült szakembereket találni, akikre a saját koncepciójukat lehetne alapozni. Nem ez az egyetlen nagy múltú épület, amiről lemondott az önkormányzat:

korábban megírtuk

, hogy a Liszt utcában található napsugaras ház hosszú idők óta elhagyatottan, lepusztultan várja, hogy bevégezze sorsát. A jellegzetes tetőt évekkel ezelőtt lebontották, de még így is maradt menteni való értéke az épületnek, ennek ellenére az önkormányzat nem tesz lépéseket a megőrzése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.