Gazdaság

Emelkedhet a kenyér és a pékáruk ára

Emelkedhet a kenyér és a pékáruk ára

2020. január 15., szerda
Emelkedhet a kenyér és a pékáruk ára

Olyan mértékben emelkednek a hazai sütőipari cégek költségei, hogy az élelmiszeriparban legutolsóként kénytelenek lesznek árat emelni a saját túlélésük érdekében – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Pékszövetség.

Azt írták, az évek óta tartó és egyre szorítóbb piaci környezetben az áremelkedési hullám az ellátásban meghatározó szerepet betöltő hazai sütőipari vállalatokat is elérte, ami hatással van a legalapvetőbb élelmiszer, a kenyér előállítására is. Septe József, a szövetség elnöke a bérek, az alapanyag-, energia- és üzemanyagárak emelkedésével, valamint a logisztikai költségek növekedésével magyarázta a kenyér árának emelését. A szervezet elnöke szerint ez a negatív összhatás komolyan sújtja a sütőipart és jövedelmezőségét. Hivatkozott az Agrárgazdasági Kutatóintézet tavalyi és 2018-as tanulmányára, amely szerint a sütőipari termékek jövedelmezősége évek óta rendkívül alacsony: a legalapvetőbb termékköröket veszteséggel, a legtöbbet pedig minimális, de mindenképpen csökkenő árréssel gyártják a hazai vállalkozások. A Világgazdaság tegnap arról írt, hogy a pékségek 10-15 százalékos áremelést terveznek a következő hetekben. A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén nagyjából 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát. Ugyanakkor a malomipar nem zárt rossz évet, hiszen az első fél évben sikerült árat emelniük, az aratáskor pedig alacsonyabb lett a búza ára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.