Balhé

Botrány Vásárhelyen: özvegye visszavonta a Bessenyei név használatát az önkormányzattól

Botrány Vásárhelyen: özvegye visszavonta a Bessenyei név használatát az önkormányzattól

2020. január 20., hétfő
Botrány Vásárhelyen: özvegye visszavonta a Bessenyei név használatát az önkormányzattól

Megelégelte Bessenyei Ferenc özvegye, hogy Márki-Zay propagandacélokra használja a színészóriás nevét, ezért visszavonta a névhasználat jogát a hódmezővásárhelyi önkormányzattól – írja a Promenéd.hu. B. Élthes Eszter elmondása szerint a bejelentését azért a vasárnapi díjátadón tette meg, mert az est tulajdonképpen a városi képviselő-testület díszközgyűlésének minősült.

A portál szerint a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat olyan visszataszítóan élt vissza Bessenyei Ferenc színművész nevével, hogy annak özvegye szigorú lépésre kényszerült. A Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadóján ugyanis B. Élthes Eszter bejelentette: visszavonja a névhasználati engedélyt. Mint a vasárnap esti rendezvényen tartott beszédében fogalmazott:

az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a XX. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt.

Megjegyezte: bejelentését azért most tette meg, mert az est tulajdonképpen a városi képviselő-testület díszközgyűlésének minősült. Az özvegy ezt követően levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen – írja a Promenád.hu, hozzétéve: mivel Márki-Zay Péter az özvegy után ment, jó néhány perccel később tért vissza, így az elismerések átadása is csúszott. A díjat az önkormányzat egyéni kategóriában megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongoraművész-tanárnak adományozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.