Hírzóna

Bíróság előtt a röszkei határátkelőn áttörő migránsok

Bíróság előtt a röszkei határátkelőn áttörő migránsok

2020. január 30., csütörtök
Bíróság előtt a röszkei határátkelőn áttörő migránsok

A Szegedi Járási Ügyészség a mai napon gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítja azt az öt férfit, akik kedd reggelre virradóra próbáltak meg átjutni a lezárt röszkei közúti határátkelőhelyen - közölte a vádhatóság.

A járási ügyészség vádfeljegyzése szerint január 28-én 5 óra 30 perc körüli időben a Röszke-Horgos határátkelőhelyen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a határátkelő lezárt kapuja melletti forgalomelterelő betonkorlát mintegy 1,9 méter magas kerítésénél legalább 50 fős tömeg gyülekezett annak érdekében, hogy Szerbia területéről Magyarország területére lépjen. A tömeg elején lévő személyek a kerítésre felmásztak, azt rángatni kezdték, majd lenyomták, különböző szövegeket kiabálva, skandálva, majd a határkerítés magyar oldalán álló őröknek a „Fuck you magyarski” kifejezést ordibálva.

A tömeg egyes tagjai a határzár részét képező kerítést a forgalomelterelő korlátra felállva letaposták, majd a folyamatosan skandáló tömeg a letaposott kerítésen keresztül Magyarország területére lépett és futva az ország belseje felé indult. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök ezt látva „Stop” kiáltásokkal próbálták a feléjük tartó tömeget feltartóztatni, majd testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, illetőleg az irányítási központtól segítséget kértek.

A tömeg a felszólítások ellenére folyamatosan skandálva tovább haladt az ország belseje felé, amikor is a biztonsági őrök egyike a szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le a felé továbbhaladó zavargó tömeg megállítása végett. A lövés leadása után a tömeg tovább haladt a biztonsági őrök irányába, az őrök egyikét már mintegy 5-6 méterre megközelítették, s mivel továbbra is fenyegető jelleggel kiabáltak, ezért újabb két figyelmeztető lövés leadására került sor.

A többszöri lövés hatására, illetőleg az időközben helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult és Szerbiába futott.

A cselekménnyel összefüggésben a Magyarország területére jogosulatlanul belépők közül négy fő került előállításra, akik közül ketten magukat szír, míg ketten palesztin állampolgárnak vallották.

Előállításra került továbbá egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki a cselekményekkel egyidőben a szerb-magyar államhatáron felállított határzárként szolgáló kerítést Röszke térségében a tömegtől függetlenül négy, az eljárás során ismeretlenül maradt társával átlépte úgy, hogy a kerítésre egy pallót helyeztek, majd azon átmászva jogosulatlanul Magyarország területére beléptek.

A két szír, illetőleg két palesztin állampolgárságú férfit az ügyészség tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg a tőlük függetlenül jogosulatlanul Magyarország területére jutó algériai férfit határzár tiltott átlépésének bűntette miatt állítja a mai napon bíróság elé.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a bíróság elé állítás keretében tartott tárgyaláson dönt a vádlottak bűnösségéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.