Sport

Bánhidi Bence: Okosabban, tökösebben és bátrabban kell játszanunk

Bánhidi Bence: Okosabban, tökösebben és bátrabban kell játszanunk

2020. január 28., kedd
Bánhidi Bence: Okosabban, tökösebben és bátrabban kell játszanunk

Bánhidi Bence a magyar válogatott vezére és legeredményesebb játékosa volt a napokban befejeződött Európa-bajnokságon. A beálló klasszisteljesítménye alapján bekerült a kontinenstorna All Star-csapatába is.

- Az utolsó, portugálok elleni mérkőzés után igen éles hangon nyilatkozott az elszalasztott esélyekről. Azóta eltelt majdnem egy hét, sikerült értékelni, átgondolni a kontinenstornán történteket?

- Természetesen sokat gondolkodtam azóta, de amit ott elmondtam, azt továbbra is tartom. Csalódott vagyok az utolsó két mérkőzés miatt, de ha visszatekintünk, akkor nagyon sok pozitívum is volt ebben a két hétben. Nálunk erősebb, jobb játékosokból álló válogatottak ellen olyan eredményeket értünk el, amire felfigyelt mindenki. Nagyon tanulságos időszakot zártunk.

- A csapat remek eredményei mellett egy egyéni sikert is elkönyvelhetett, hiszen bekerült a torna All Star-csapatába. Meglepetésként érte?

- Nem gondoltam volna, hogy a 9. helyezett csapatból bekerülhet valaki legjobbak közé. Tudtam és készültem rá, hogy a rutinom miatt fontos szerepem lesz az Európa-bajnokságon, de arra nem gondoltam, hogy én szerzem majd a legtöbb a gólt a válogatottban. Az, hogy a szurkolók és a szakújságírók szavazati alapján ott lehetek az álomcsapatban, az önbizalommal tölt el és még több motivációt ad a jövőre nézve.

- Pedig az első két meccs után mindenki azon tanakodott, hogy a remek védőmunkája mellett miért bizonytalankodik támadásban. Aztán jött az Izland elleni meccs, ahol a hátára vette a válogatottat. Mi kellett ehhez a változáshoz?

- Nem történt semmilyen rendkívüli dolog. Nem volt még teljesen összeszokva a csapat, és a rutintalanságunk is kiütközött néhányszor az elején. Az Izland elleni meccsen viszont már én is éreztem, hogy a srácok elkezdték látni, hogy lehet bennem bízni, és jöttek a labdák. Én is többet tettem bele a támadásokba, nekik is könnyebb dolguk volt és nekem is. Ott, Izland ellen a valóban próbáltam a hátamra venni a csapatot, hogy meglegyen a továbbjutásunk és sikerült egy extra második félidőt produkálnunk. Gulyás István szövetségi kapitány a meccs előtt mondott nekem néhány mondatot, ami szintén sokat segített abban, hogy ilyen teljesítményt nyújtsak.

- A svédek ellen egyértelműen kirajzolódott, hogyha Önt kikapcsolják a játékból, akkor nehezen működik a támadójáték. Mennyi idő kell ahhoz, hogy ilyen helyzetekben tehermentesítsék többiek?

- Ahhoz, hogy engem ki tudjanak venni a játékból, kell a többiek játéka is. Ha ők nem úgy támadnak, akkor nagyon nehéz dolgom van nekem is. Ha két ember van rajtam, akkor a túloldalon valaki üresen van és azt nekik kell észrevenni. Ebből is tanultunk, ebben is rutinosabbak lettünk. Sokkal okosabban, tökösebben és bátrabban kell az ilyen mérkőzéseket játszani.

- A csapat, a játékosok nemzetközi ismeretlensége mennyit tett hozzá ehhez a jó szerepléshez?

- Egyértelműen segítségünkre volt ez is, de ez csak egy elem. Nagyon jó hangulat volt a csapatban végig, és ezt a pályára is tudtuk vinni. A szakmai stáb nagyszerű munkát végzett, a taktikai és fizikális felkészülés mellett mentálisan is nagyon sokat kaptunk tőlük.

- Ha már szakmai stáb... Gulyás István a kapitány, Nagy László és Chema Rodríguez pedig hivatalosan a segítői voltak. Mindenki azt találgatta, hogy mi a valós felállás.

- A taktikai részét Chema vállalta magára, Gulyás Istvánnak - amellett, hogy ebben segített - a motivációban rendkívül fontos szerepe volt, Nagy Laci pedig ott volt folyamatosan velünk, bármikor, bármilyen kérdéssel kerestük, mindenben segíteni tudott. Bár nekik így együtt ez volt az első világversenyük, de az eredmény azt mutatja, hogy remekül tudtak együtt dolgozni és ez meg is látszott a pályán.

- Sok rutinos játékos hiányzott ebből a csapatból, akik a következő tétmeccsen, a júniusi világbajnoki selejtezőn ott lesznek már a csapatban. Mennyivel lesz erősebb és stabilabb velük a csapat?

- Az biztos, hogy azoknak a játékosoknak össze kell velük szokniuk, akik most beverekedték magukat a csapatba. Nagyon sok munka van még előttünk, dolgoznunk kell, hogy egyre jobbak és stabilabbak legyünk minden játékelemben. Úgy látom, hogy ebből a válogatottból ütőképes csapat lehet, amelyben jól kiegészítik egymást a rutinos, idősebbek játékosok és a fiatalok.

- Sokat nem pihenhetett, már elkezdett edzeni a MOL-Pick Szegedben. Az elmúlt éveket nézve döntő lesz, hogy milyen formában tudják folytatni a klubszezont. Sok szegedi szép sikerrel tért vissza a kontinenstornáról. Adhat ez lendületet a folytatásra?

- Egy ilyen torna fizikálisan és mentálisan is megterhelő minden játékosnak. Tényleg nem maradt sok időnk pihenni, de néhány napra kicsit elfelejthettük a kézilabdát, de ezt előre tudtuk. Nem pihenhetünk, mert nagyon sok munka és feladat vár ránk már februárban és a tavaszi szezonban komoly céljaink vannak. Tesszük a dolgunkat, a szezon végén pedig remélhetőleg sikerekkel a a hátunk mögött mehetünk hosszabb pihenőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.