Áll a bál a Szegedi Törvényszéken – Az OBH elnöke független vizsgálócsoportot állított fel

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljes körű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az Országos Bírói Hivatal elnöke a Szegedi Törvényszék megbízott elnökének büntető ügyszakot irányító és igazgatási tevékenysége miatt – tudta meg a PestiSrácok.hu abból a dokumentumból, amit a Senyei György által vezetett hivatal keddi, a szegedi bírák vélhető összeférhetetlenségéről szóló cikkükkel kapcsolatban feltett kérdéseikre válaszul küldött.

Mint írták, az úgynevezett célvizsgálat lefolytatására a Szegedi Törvényszéltől független vizsgáló csoportot állítottak fel. Közleményük szerint a vizsgálódó bírák a törvényszék bármely helyiségébe beléphetnek, minden iratba betekinthetnek és személyes meghallgatásokat is tartanak. A vizsgálat eredményéről március végig kell jelentést tenniük.

Kedden jelent meg újabb tényfeltáró cikk a Szegedi Törvényszék bírájáról, Nóvé Ágnesről. Mint megírták, a bírónő 2014 tavaszán még a Szegedi Járásbíróságon, gyorsított eljárásban, két tárgyalás után, adócsalás miatt két és fél évre ítélt egy baksi önkormányzati képviselőt. A férfit ugyan már korábban is elítélték különböző bűntettek miatt, de ügyében még a másodfokon ítélkező tanács is kimondta, az első fokon kiszabott büntetés aránytalanul súlyos volt.

Az önkormányzati képviselő Bakson egyébként építési vállalkozást is vezetett, s láss csodát, elítélése után már nem az ő, hanem a bírónő családi cége kapott megbízást  a falutól. Később nyolc munkát zsebelt be a bírónő családi cége, összesen több mint félmilliárd forint értékben. Korábban semmilyen munkát nem végzett a cég Csongrád megye egyik legszegényebb, 2200 fős kistelepülésén.

A lap a cikk megírása során megkereste az OBH-t kérdéseinkkel, válaszukban azt írták, a hivatal elnöke január 13-án állított fel egy, a Szegedi Törvényszéktől teljesen független vizsgáló csoportot, akik részletes tényfeltáró vizsgálatot végeznek a következő hetekben.  A vizsgálatról OBH-határozat is született.

A vizsgálat tárgya a Szegedi Törvényszék elnökének büntető ügyszakot irányító és ellenőrző tevékenysége a 2018-19-es években. A vizsgálat elvégzésére vizsgálóbizottságot hoztam létre. A bizottság tagjai nem állnak kapcsolatban a Szegedi Törvényszékkel. (…) A vizsgálati jelentést a vizsgálóbizottság 2020 március 31. napjáig készíti el. A további szükséges intézkedések megtétele, illetve a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása érdekében ezt követően intézkedem – fogalmaz PestiSrácoknak címzett közleményében Dr. Senyei György. 

A vizsgálóbizottság elnöke dr. Ribai Csilla a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. Tagjai dr. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke, dr. Dzsula Marianna, a Debreceni Ítélőtábla bírája és dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője.

A határozatban az áll, a vizsgálók valamennyi rendelkezésükre álló módszert alkalmazhatják. Eszerint a Szegedi Törvényszék valamennyi helyiségében helyszíni vizsgálatot tarthatnak, betekinthetnek a Szegedi Törvényszék  belső határozataiba, elnöki intézkedéseibe, utasításaiba, igazgatási irataiba, valamint nyilvántartásaiba. Kérhetnek jelentést, szóbeli, vagy írásbeli nyilatkozatot a törvényszék elnökétől, a bíróság vezetőitől, vagy munkatársaiktól.

(Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI)

Előző sztori

Második törökországi meccsén is vereséget szenvedett a Szeged-Csanád GA

Következő sztori

Új épülettel bővül a Csongrád Megyei Levéltár

Legutóbbi hasonló cikkek