Sport

A kisebb csoda sikerült, a nagyobbhoz 5 perc hiányzott

A kisebb csoda sikerült, a nagyobbhoz 5 perc hiányzott

2020. január 13., hétfő
A kisebb csoda sikerült, a nagyobbhoz 5 perc hiányzott

Az első meccsen az oroszok ellen aratott bravúros, egygólos győzelem után a világsztárokkal teletűzdelt, olimpiai bajnoki címvédő Dánia ellen folytatta az Európa-bajnokságot a magyar férfikézilabda-válogatott.

"Mai ellenfelünk a világbajnok dán csapat lesz. Finoman fogalmazva se lesz könnyű meccs, de azon az úton szeretnénk tovább haladni, amin elindultunk. Ehhez semmi mást nem kértünk a játékosoktól, csak fegyelmet, koncentrációt és maximális bizalmat-önbizalmat!" - írta ki néhány órával a mérkőzés előtt Facebook-oldalára Nagy László, a szakmai stáb tagja.

Álomszerű első félidő

A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy egykori világklasszis kézilabdázó intelmeit megfogadták a játékosok. Az első percben Bóka Bendegúz góljával a magyarok jutottak előnyhöz, és bármennyire is hihetetlenül hangzik, sokáig maguknál is tartották azt. Ahogy az oroszok ellen is, most is a precíz védekezésre helyezték a hangsúlyt, két helyen is megnyitották a falat, Mikkel Hansenre Bóka Bendegúz figyelt, Rasmus Lauge Schmidt pedig Ligetvári Patrik személyében kapott külön őrzőt. Érezhetően nem ízlett a szívós védekezés a dánoknak, nem találták a rést a magyar falon, ha pedig mégis sikerült lyukat találniuk, akkor Mikler Roland nem egyszer bravúros védéssel akadályozta meg őket a gólszerzésben. Ami talán ennél is meglepőbb volt, az a támadójáték. A dánok hibáit kihasználva négy gyors gólt is tudtak szerezni a magyarok, de felállt fal ellen is szép gólokat dobtak. A félidő feléhez egygólos, 7-6-os magyar vezetéssel értek a csapatok, úgy, hogy megingás csak a dánok játékában volt, nem is egyszer.

Ha pedig egy üzlet beindul... Az elbizonytalanodni látszó ellenfél gödörbe került a félidő felénél, a rutintalan magyar válogatott rácáfolt minden előzetes várakozásra és a 18. percre ellépet három gólra. Jöhetett a dán időkérés, aminek azonnal nem volt látszata, mert a 21. percben Nagy Bence góljával már négy volt a magyar előny. A dánok ekkor ébredtek, tempót váltottak, pillanatok alatt felzárkóztak és a 25. percben Mads Mensah Larsen góljával egyenlítettek. Többször is lett volna esélyük a vezetést átvenni, de vagy a magyar védelemmel, vagy Mikler Rolanddal nem tudtak mit kezdeni, így a végén Szita Zoltán és Máthé Dominik góljával ismét két gólra hízott válogatottunk előnye, és 13-11-es magyar vezetéssel mehettek pihenni a csapatok.

Végig élt a remény

A második játékrész Balogh Zsolt góljával kezdődött és a háromgólos előny tartásával folytatódott. A dánok továbbra sem tudtak mit kezdeni az extázisban játszó magyar válogatottal, így nem csoda, hogy a 36. percben időt kért Nikolaj Jacobsen. Az időkérés után váltottak és átálltak 7-6 elleni játékra, amivel négy perc alatt utolérték a magyarokat és az első félidőhöz hasonlóanMads Mensah Larsen góljával egyenlítettek.

A vezetést átvenni azonban nem volt esélyük, mert ugyan válogatottunk is hibázott, de a dánoknál még több pontatlanság volt a játékban. A magyarok elkezdték lassítani a játékot, rendszeresen passzívig játszva és legtöbbször góllal zárva a támadásokat. Az utolsó 10 perc kétgólos magyar előnnyel indult, és úgy tűnt, hogy kitart a lendület a végéig. Az 53. percben Sipos Adrián kapott kétperces kiállítást, amelynek első percében Mikkel Hansen lövését védte Mikler Roland, majd a túloldalon Balogh Zsolt először rontott hétméterest, a kiállítás utolsó másodpercében Magnus Bramming betalált, egyre csökkentve a dán hátrányt. Az 55. percben a mai meccsre a keretbe becserélt Bartók Donát először jött a pályára, beállítása nem volt jó húzás, előbb eladott egy labdát, majd a visszafutásnál szabálytalankodott, amiért kétperces kiállítást kapott. Egy gyors dán góllal a kiállítás legelején újra egyenlő volt az állás, sőt egy kihagyott magyar helyzet után az 57. perc elején Toft Hansen először juttatta vezetéshez csapatát.

Másfél perc volt hátra a mérkőzésből, amikor a dánok is elügyetlenkedtek egy támadást, támadhatott az egyenlítésért a magyar válogatott. Az egész meccsen a legmagabiztosabb magyar, Szita Zoltán most sem hibázott, 24-24-ről indult az utolsó perc. A dánok az idővel is játszottak, a magyarok pedig igyekeztek labdát szerezni. Passzívat jeleztek a játékvezetők, Mikkel Hansen kényszerlövését Mikler Roland fogta. Maradt 8 másodperc. Időt kért a magyar csapat -talán nem a legjobb ütemben -, de a kapu közelébe nem jutottak már el. Szita Zoltán időn túli szabaddobása zárta a meccset. A döntetlen ellenére a magyar válogatott kisebb csodát hajtott végre Malmőben. https://www.facebook.com/kezivalogatott/videos/535273377199180/ A magyar válogatott szerdán 18 óra 15 perckor Izland ellen zárja a csoportkört, és egy döntetlen is elég már a középdöntőbe jutásukhoz.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ E-CSOPORT (Malmö)

MAGYARORSZÁG–DÁNIA 24–24(13–11) Malmö, 10 500

néző.

V:

Sondors, Licis (lettek)

MAGYARORSZÁG:

MIKLER – Hornyák 3, Sipos A., Bóka 2, Bánhidi, Ligetvári, Győri 1.

Csere:

Máthé 2, BALOGH ZS. 7 (4), NAGY B. 4, ifj. Rosta, SZITA 5, Tóth Á., Bartók.

Szövetségi kapitány:

Gulyás István

DÁNIA:

N. LANDIN – Lindberg 2, M. Hansen 3 (2), Lauge 3, Toft Hansen 1, Damgaard 2, Möllgaard.

Csere:

Green (kapus), MENSAH 3, Zachariassen 2, BRAMMING 6, Kirkelokke 2, Saugstrup, Olsen.

Szövetségi kapitány:

Nikolaj Jacobsen

Az eredmény alakulása.

5. p.: 3–1. 12. p.: 6–4. 15. p.: 7–6. 21. p.: 10–6. 25. p.: 10–10. 36. p.: 16–13. 44. p.: 18–18. 48. p.: 21–19. 52. p.: 23–21. 57. p.: 23–24

Kiállítások:

8, ill. 4 perc

Hétméteresek:

5/4, ill. 3/2  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.