Sport

Norvégia ellen nem sikerült a bravúr

Norvégia ellen nem sikerült a bravúr

2020. január 17., péntek
Norvégia ellen nem sikerült a bravúr

Norvégia ellen kezdte meg középdöntős szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott Malmőben.

Norvégia három győztes csoportmérkőzés (Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Portugália) után, a maximálisan hozható 2 ponttal érkezett Malmőbe, míg a magyar válogatott minden előzetes papírformát borítva szintén maximális 2 ponttal várhatta a meccset, miután a csoportban a szintén továbbjutó Izland ellen nyertek, a folytatást már csak televízióban követő dánok ellen döntetlen és a szintén kieső oroszok ellen nyertek Bánhidi Bencéék. A norvég válogatottal legutóbb 2019-ben a világbajnokságon találkozott a magyar csapat, akkor súlyos, 35-29-es vereséggel zártak, de az azt megelőző három egymás elleni meccsen is az északiak voltak a jobbak. Legutóbb 2014-ben, Aalborgban az Európa-bajnokságon sikerült pontot szerezni a válogatottunknak a norvégok ellen, ami akkor a csoportból továbbjutást érte.

Norvég expressz indult a meccs elején

Négy norvég gól és négy elhibázott magyar támadás adta meg a mérkőzés alaphangját, az Európa-bajnokságon ennyire rosszul nem kezdett még meccset a magyar válogatott. Az első magyar gólra a 7. percig kellett várni, akkor Máthé Dominik talált rést a jobboldalon a norvég falban. A gól sem nyugtatta meg válogatottunkat, az északiak remek védekezés mellett precíz támadásokat vezettek, így 6-1-nél, a 8. percben a magyar kispad időt kért. Sokat nem javult a kép, hiába igyekeztek kilépni a magyar védők a norvég lövőkre, mindig volt valaki, aki szinte egy az egyben érkezett a kapu elé és magabiztosan értékesítette az adódó lehetőséget. A második magyar gólt Bánhidi Bence szerezte, de akkor már az ellenfél 8-nál járt. Ha már az időkérés nem segített, cserékkel próbálta meg megállítani a norvég rohamokat a magyar szakmai stáb, a jobboldalra jött Balogh Zsolt és Fekete Bálint, a baloldalon pedig támadásban is bent maradt Ligetvári Patrik, a félidő felénél pedig Mikler Rolandot váltotta a kapuban Székely Márton. Hiába volt mindez, a norvégok így is átrohantak a magyarokon és a 18. percben Magnus Gullerud góljával már 10 góllal, 15-5-re vezettek. Az első félidő utolsó 10 percére egyértelművé vált, hogy ezen a meccsen a legnagyobb feladat a magyaroknak a gólkülönbség csökkentése lett, amit el is kezdtek faragni. A 25 percben három kihagyott norvég helyzet után három góllal közelebb jöttek a magyarok, és bár a szünetig lett volna esély közelebb lopózni, ez nem sikerült, így 8 gólos norvég előnnyel, 20-12-nél mentek pihenőre a csapatok.

Csak egy rövid ideig volt szorosabb

Két gyors magyar gól adott némi reményt a felzárkózásra a második félidő elején, majdhogy ez ne történjen meg arról a cseh bírók, Vaclav Horacek, Jiri Novotny gondoskodtak. Bánhidi Bence egy norvég támadásnál az elcsúszó Magnus Röd arcát ugyan elérte, de szándékosságot rossz indulattal sem lehetett felfedezni benne, azonban a bírók egy rövid videózás után piros lappal kizárták a szegedi játékost. A norvégnak is csak addig fájt az eset, ameddig a piros lapot meg nem látta... A kiállítás nem roppantotta meg, sőt, inkább felpaprikázta a magyarokat, szorosabb és keményebb lett a védekezés és sokkal pontosabb a támadás, így a 40. perc elejére fel is zárkóztak 23-19-re. A remek 7-2-es sorozat megadta az esélyt a további felzárkózásra is, a de a norvégok ismét ritmust váltottak és visszaállították a 7-8 gólos különbséget. A hajrára két újonc, Ubornyák Dávid és Tóth Ádám is pályára lépett válogatottunkban, akik egészen jól szálltak játékba. A különbség azonban nem változott, így maradt az a "kis vigasz", hogy a második játékrészt 1 góllal megnyerte válogatottunk, de összességében, 7 gólos, 36-29-es vereséget szenvedett. https://www.facebook.com/kezivalogatott/videos/172831770620962/

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ

2. CSOPORT (MALMÖ)

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 36–29 (20–12) Malmö, 8078

néző.

V:

Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak)

NORVÉGIA:

Bergerud – Björnsen 2, Röd 3, SAGOSEN 7 (2), ÖVERBY 4, JOHANNESSEN 6, Jöndal 5 (1).

Csere:

Saeveraas (kapus), Gulliksen, Gullerud 3, O'Sullivan, REINKIND 5, Tamgen, Blonz 1.

Szövetségi kapitány:

Christian Berge

MAGYARORSZÁG:

Mikler – Hornyák P. 2, Máthé 3, Sipos A., Bánhidi 3, LIGETVÁRI 5, Győri.

Csere:

Székely M. (kapus), Bóka 1, Szita 1, Balogh Zs. 3, Fekete B. 1, ifj. Rosta M. 3, NAGY B. 5, Ubornyák 2, Tóth Á.

Szövetségi kapitány:

Gulyás István

Az eredmény alakulása.

6. p.: 4–0. 10. p.: 8–1. 18. p.: 15–5. 22. p.: 17–7. 25. p.: 17–10. 34. p.: 22–14. 40. p.: 23–19. 48. p.: 28–20. 55. p.: 34–26

Kiállítások:

8, ill. 10 perc

Hétméteresek:

5/3, ill. – https://www.facebook.com/kezivalogatott/videos/1091902797812347/ Becsülettel küzdött a magyar válogatott, de ez Norvégia ellen ennyire volt elég, amivel nagyobb gond és probléma nincs. Az Eb-középdöntőt vasárnap délután negyed 5-kor Szlovénia ellen folytatja majd a válogatott.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.