Közélet

Több ezer középiskolás vett részt az SZTE nyílt napján

Több ezer középiskolás vett részt az SZTE nyílt napján

2019. december 1., vasárnap
Több ezer középiskolás vett részt az SZTE nyílt napján

Hatalmas érdeklődés övezte a Szegedi Tudományegyetem nyílt napját. Az SZTE NKI Közkapcsolati Iroda rendezvényén több mint 4500 középiskolás ismerkedett meg a Szegedi Tudományegyetem képzéseivel és szolgáltatásaival.

A továbbtanulás előtt álló fiatalok az SZTE képzéseivel kapcsolatos kérdéseikre is választ kaptak a nyílt napon. A képzési kiállítás mellett az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja óránként tájékoztató előadásokon is bemutatta képzési kínálatát. Emellett a több ezer résztvevő a hallgatók tanulmányait segítő ösztöndíjakról, a nyelvtanulási-, sportolási-, esélyegyenlőségi-, szabadidős-, tehetséggondozási- és karrier lehetőségekről, valamint az SZTE nemzetközi ösztöndíjairól is tájékoztatást kapott. Standdal várták a középiskolásokat az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, az egyetemi kollégiumok, az SZTE Sportközpont, a Kulturális Iroda, a Klebelsberg Könyvtár, az Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet, a Konfucius Intézet, az Alliance Française, a Nemzetközi Mobilitási Iroda, a Nemzetközi Együttműködési és Beiskolázási Iroda, az SZTE Alma Mater, az SZTE Karrier Iroda, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Tehetségpont, a JATE Klub és a Diákhitel munkatársai is.

Biztos elhelyezkedést jelent az SZTE-s diploma

Az érdeklődő fiatalokat

Prof. Dr. Gellén Klára

, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte. Elmondta: a szegedi egyetem fontosnak tartja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok mellett a középiskolai vezetők és tanárok, az osztályfőnökök és a pályaválasztási tanácsadók is hasznos információkat szerezzenek az intézmény képzési kínálatával, illetve az egyéb, általános tudnivalókkal kapcsolatban. Hozzátette: a szegedi egyetemen mindenki talál magának megfelelő vagy neki tetsző képzést, hiszen az intézmény 12 kara és Tanárképző Központja több mint 380 különböző szakot ajánl a hallgatóknak nappali vagy levelező tagozaton, illetve távoktatásos formában. – A Szegedi Tudományegyetemen megszerzett diplomának igen nagy értéke van a munkaerőpiacon. Felméréseink szerint a nálunk végzettek közül szinte mindenki, egészen pontosan 94 százalék egy éven belül talál magának állást, sőt több mint egyharmaduk azonnal. Ráadásul, a hallgatóink több mint egyötöde már az oklevelét is úgy veszi át, hogy előre tudja, tárt karokkal várják egy a végzettségének megfelelő, stabil egzisztenciát kínáló munkahelyen – emelte ki a rektorhelyettes.

Kétszáz hallgató kapott START ösztöndíjat

A rendezvényen 200 elsőéves egyetemista vehette át 50 ezer forintos START ösztöndíját. A Szegedi Tudományegyetem START programja a középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja. Az SZTE START program célja, hogy Szegedre vonzza a tehetséges középiskolás diákokat, és őket egyetemi tanulmányaik során tovább támogassa.

Elismerték a középiskolai pedagógusok munkáját

Az SZTE Alma Mater 2017 őszén kezdte meg az SZTE Pedagógus Nagyköveti Rendszer kialakítását és azon belül az Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszer kiépítését. A legaktívabb pedagógusokat Kiemelt Nagyköveti kitüntetésben részesítették. – Az elismerét 2017 óta minden évben azon tanárok kapják, akik elkötelezettek a tehetséggondozás, a diákok és a pedagógushivatás iránt – emelte ki Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja. Az idei év díjazottja Erdélyi Eszter, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium magyar nyelv és irodalom, történelem, mozgóképkultúra és médiaismeret szakos tanára, a Szegedi Tudományegyetem BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék külsős óraadó oktatója. Szintén Kiemelt Nagyköveti címben részesült Almádi Róbert, a HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanára, aki 2018 februárjától vezeti a Szegedi Nemzeti Színház közönségtalálkozóit.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.