Kultúra

Nem nosztalgiabuli lesz a Tankcsapda körszínpados koncertje

Nem nosztalgiabuli lesz a Tankcsapda körszínpados koncertje

2019. december 12., csütörtök
Nem nosztalgiabuli lesz a Tankcsapda körszínpados koncertje

Szombaton este 8 órától az Újszegedi Sportcsarnokban lép fel a Tankcsapda. Az idén 30. születésnapját ünneplő zenekar nem múltat idézni jön, inkább a jövőbe tekint, de a koncerten előkerülnek a három évtized legjobb nótái.

- Koncertturnéval ünneplitek a mögöttetek hagyott 30 évet. Készült vagy készül valamilyen számvetés a három évtizedről? - Fejes Tamás:

Nem jellemző a zenekarra a visszafelé nézelődés. Annyira mindig az aktualitásnak és a jövőnek él a zenekar, hogy szinte teljesen elhanyagoljuk, hogy a múlttal foglalkozzunk. Ha találunk néhány fotót, amiről eszünkbe jut valami, jót röhögünk rajta, vagy megosztjuk a közösségi oldalunkon, bekerül egy könyvbe. De ennyi. A Tankcsapda lendületének is ez a titka, nem is vagyunk ilyen típusú emberek, mi ha megmásztunk egy hegyet, akkor már a következőt keressük, amire felmászhatunk.

- Lukács László:

Ahhoz, hogy mi poénkodjunk a régi sztorikon, ahhoz nekünk nem kell jubileum. Be kell ülnünk a turnébuszba, iszunk valamit és jön magától. De a múltba révedés az tényleg nem a mi műfajunk.

- A koncerten sem kap szerepet az elmúlt 30 év?

- Fejes Tamás:

Ez nem egy nosztalgiazenekar és nem is az az együttes, amelyik felbomlott és most újra összeáll egy évfordulóra. Olyannyira nem, hogy bár 30 éves a zenekar de erre mi egy vadonatúj lemezt adtunk ki és nem egy best of válogatással jöttünk piacra, illetve egy önleleplező könyvet írtunk. Nem abból próbálunk megélni, hogy mi volt velünk az elmúlt években, hanem hogy mi lesz velünk az elkövetkezendő 10-15 évben. Bár nagyon büszkék vagyunk a múltunkra, de ilyen szempontból nem ez érdekel minket. A jelenben és a jövőben élünk. A koncerten előkerülnek persze a régi dalaink is, játsszuk őket, de nekünk ez a jubileum inkább egy jó apropó, hogy nagyobb felhajtással tudjunk turnézni, mint a huszonnyolcas, vagy huszonkilences évben.

- Lukács László:

Ez a mostani koncertturné a zenekar teljes 30 évét felöleli. Nem lemezbemutató és nem is nosztalgiaturné. Egy teljes paletta. Majd Szegeden is hallhatja a közönség, hogy ugyanúgy eljátszunk a 89-es első demónkról egyik-másik tételt, de az új lemezről is játszunk dalokat. Lesznek akusztikus hangszerelésű dalok, gyorsak, kemények, lazábbak. Az elmúlt 30 évben a Tankcsapda annyiféle stílusú lemezt és dalt csinált, hogy a közönség megérdemli, hogy egy ilyen bő két órás koncerten igyekezzünk minden korszakot felvillantani. Nyilván nem lehet egy este alatt a teljesség igényével bemutatni egy pályát, de igyekszünk. Az új lemezünk a napokban lett tripla platina, tehát az sem mondhatjuk, hogy senkit nem érdekel egy új Tankcsapda-lemez. Hülyeség lenne, ha nem játszanánk új vagy régi dalokat.

- Legalább három generációnak zenéltetek már, előfordulhat, hogy a nagypapa az unokával megy a koncertre, mert 30 éve ott volt az elsők egyikén. Ez azért valahol felelősséggel is jár. Érzitek ezt?

- Sidovics Gábor:

Mindamellett, hogy nagyon komoly dolog a felelősség, nekünk ezt nem szabad túlgondolnunk. Amennyire tudatosan csináljuk a zenekar stratégiáját, ha túlgondolnánk a felelősséget, akkor elkezdenénk a szöveget vagy a zenét is tudatosan csinálni és az nem lenne jó irány. Ezt a dolgot egy kicsit elengedtük. Persze van egy belső mérce mindenkiben, ami megadja, hogy ez alá vagy fölé már nem mehetünk el, de ez inkább intelligencia kérdése. De azzal nem foglalkozunk, hogy egy dalszövegben benne van-e egy erősebb szó, vagy nincs benne, vagy mély mondanivalója van, világlátásról, hitről, vagy berúgás-csajozásról szól a nóta. Ezeket elengedtük. Azt közvetítjük ami érdekel minket. Ha túlgondolnánk, hogy ezt ne adjuk ki, ne játsszuk, mert ennek a mondanivalója ilyen vagy olyan, akkor ott kezdene el rohadni az alma.

A Tankcsapda két évvel ezelőtt Budapesten és Debrecenben lépett a közönség elé kőrszínpadon. A „hagyományos” koncertekkel szemben a középre helyezett színpados koncertek különleges testközeli élményt ígérnek egy új, látványos show-val és hús-vér rockzenével. Lesz lehetőség pogózni vagy éppen a lelátón ülve élvezni a zenét. A zenekar arra kéri a rajongókat, hogy ne álljanak meg a színpad egyik részénél, hanem állják körbe azt, mert mindenhonnan ugyanolyan koncertélményt ad a 360 fokos színpad.

JÁTÉK! NYERJEN JEGYET A SZOMBATI TANKCSAPDA-KONCERTRE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.