Ne vásároljunk nagyobb értékű ajándékot vásárban – figyelmeztet a fogyasztóvédelem

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén is szezonális ellenőrzéseket tartott a fogyasztóvédelmi hatóság az adventi időszakban. Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője elmondta, ebben az évben a likőrök, csoki figurák, illetve a virslik jelöléseit ellenőrizték, de a megyében nem találtak kifogásolható terméket.

A szakember azt is elárulta, nincs jogszabályi kötelezettsége a kereskedőnek a termék visszavételére. “Minden évben megjelenő probléma az úgynevezett téves vásárlásokkal összefüggő termékcsere problémája. Ha az ajándéknak szánt termék mérete, színe nem megfelelő, vagy esetleg több egyforma termék is a fa alá került csak a kereskedő jóindulatú hozzáállásán múlik, hogy a felesleges terméket cseréli-e, vagy esetleg a vételárat visszafizeti” – magyarázta az osztályvezető, aki szerint a vásárlást megelőzően meg kell kérdezni a kereskedőt, hogy ezekben az esetekben vállalja-e például a termékek visszacserélésének lehetőségét.

Minden panasz esetén a kereskedőt a vásárlás helyén érdemes először megkeresni. “Ha nem rendeződik azonnal a kifogásunk, akkor mindig ragaszkodjunk jegyzőkönyv felvételéhez és várjuk meg a vállalkozás írásban történő tájékoztatását igényünk rendezésével kapcsolatban.

Panaszunk, illetve minőségi kifogásunk elutasítása esetén a vállalkozásnak meg kell jelölnie a további jogorvoslati lehetőségeket, hogy a vásárló milyen szervezet segítségét kérheti ha a kereskedő álláspontjával nem ért egyet” – tájékoztatott Petrik.

Idén a likőrök alkohol és cukor, a csokoládé figurák kakaóvaj és szárazanyag, valamint a virslik zsír, fehérje és só tartalmának jelöléseit ellenőrizték laboratóriumi vizsgálatokkal. “Csongrád megyében nem találtunk kifogásolható terméket” – jelentette ki. Mindemellett ellenőrizték az árfeltüntetés minőségét is, illetve a meghirdetett akciók valóságtartalmát, a termékbiztonság kapcsán pedig a gyermekjátékok és karácsonyi fényfüzéreket, de a vizsgálatok még folyamatban vannak.

“Az akciókkal kapcsolatban mindig tájékozódjunk, hogy mennyire valós az árleszállítás mértékéről megjelenített reklám. Az árfeltüntetésnél mindig a fizetendő fogyasztói árat kell a kereskedőnek feltüntetnie” – hangsúlyozta Petrik. “Szabálytalan például azaz ártájékoztatás, hogy a kedvezmény fizetéskor a pénztárnál kerül levonásra a feltüntetett árból. Fontos, hogy nagyobb értékű ajándékokat, elektromos háztartási eszközöket, karácsonyi dekorációs világításokat lehetőség szerint csak üzletben vásároljunk. Az üzletekben végzett piacfelügyeleti, termékbiztonsági vizsgálatok eredményei jóval kedvezőbb képet mutatnak, mint a piacokon, vásárokban talált elektromos készülékek, játékok minősége. A vásárlásoknál nagyon fontos a nyugta, vagy számla megőrzése, hiszen később egy esetleges minőségi kifogás esetén reklamációnkat csak a nyugta bemutatásával tudjuk intézni” – fejtette ki.

Előző sztori

Már várják az alkotócsoportokat a THEALTER fesztiválra

Következő sztori

Három kocsi karambolozott Öttömösnél az 55-ös főúton

Legutóbbi hasonló cikkek