Közélet

Megelevenedtek a nyolcvanas évek az Emlékpontban

Megelevenedtek a nyolcvanas évek az Emlékpontban

2019. december 5., csütörtök
Megelevenedtek a nyolcvanas évek az Emlékpontban

A nyolcvanas évek elevenedtek meg az Emlékpontban szerda este, amikor a közgyűjtemény bemutatta Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a VERITAS Történetkutató Intézet Tudományos főmunkatársa Csemege ajándékkosár. Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban című kötetét. A szerző szólt a Moncsicsi kultuszáról, a dollárboltok működéséről és a karácsonyi banán beszerzésének korabeli módszeréről is.

Egy sok évvel későbbi osztálytalálkozó alkalmával született az ötlet, hogy az évtized jellegzetes emlékeit a szerző kötetbe gyűjtse és a történész szakmaiságával rendszerezze. Szerzőtársával, Poós Zoltánnal állították össze az olvasókönyvként is funkcionáló könyvet, amelynek egy-egy témaköre önálló olvasmányként is befogadható. A feldolgozás során a korabeli sajtóban közöltek mellett Tóth Eszter Zsófia felhasználta ismerősei, s a világhálón tett felhívására jelentkezők történeteit is. A Moncsicsi, a Távol-Keletről származó majomfigura nagy népszerűséget ért el a korszakban mind a fiatalok, mind a felnőttek körében, Ulmann Mónika róla szóló dala a slágerlistákra került, s a szerző akkor már nagylány unokatestvérének udvarlója egy óriás Moncsicsivel igyekezett elnyerni szíve választottja kegyeit. A korszakra jellemző üzletforma volt a dollárbolt, ahol szinte minden nyugati termék beszerezhető volt az édességtől a szeszes italokon át egészen akár a motorkerékpárokig, fizetségül azonban itt kizárólag keményvalutát fogadtak el. A háromévente járó ötvendolláros valutakereten túl, aki a hagyományos boltokban elérhetetlen dobozos sört szeretett volna venni, nyugati fizetőeszközt kellett szereznie, amire voltak bár nem legális, de járható utak. A kor hiánygazdaságát jellemezte, hogy banán csak ritkán, leginkább karácsony környékén volt elérhető, s a keresletnél jóval kisebb mennyiségben került az üzletekbe. Mint Tóth Eszter Zsófia elmesélte, ekkortájt érdemes volt az utcán banános szatyorral sétáló embereket megfigyelni, s megtudni, honnan jönnek, mert ott talán még kapható a déligyümölcsből. S amíg a szovjet blokk országai jó kapcsolatot ápoltak Egyiptommal, finom narancs érkezett az ünnepekre a Nílus partjáról, azonban később már be kellett érni a baráti Kubából érkező és messze nem olyan ízletes citrusfélével. Tóth Eszter Zsófiával Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélgetett, s a szerző a bemutató végén dedikálta kötetének példányait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.