Hírzóna

Bakondi: Nő a migrációs nyomás

Bakondi: Nő a migrációs nyomás

2019. december 11., szerda
Bakondi: Nő a migrációs nyomás

A horvát határrendészet erősödése miatt egyre több migráns indul vissza Szerbia, majd Magyarország, sőt Románia felé - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának nyilatkozva kedden a boszniai Bihacon, azt követően, hogy a bosnyák-horvát határra látogatott.

Bakondi György úgy vélekedett, hogy a Szerbia felé áramlást felgyorsíthatja a boszniai, a horvát határhoz közeli vucjaki migránstábor most megkezdődött felszámolása is. Hozzátette, hogy érezhetően nő a Magyarországra irányuló migrációs nyomás, hiszen amíg az elmúlt évben 6 ezer, addig az idén már mintegy 13 300 illegális migráns tartóztattak fel a magyar hatóságok.

Elmondta: a látogatás során találkozott a horvát határrendőrség vezetőjével, majd a bosnyák oldalon kapott tájékoztatást a migrációs helyzetről. Eszerint - folytatta - Boszniában az idén 28 ezer migráns regisztráltak. Zömük ugyan menekültstátuszt kért, ám tudható, hogy tovább akarnak menni Horvátország és Szlovénia, vagyis Ausztria és Olaszország felé.

Hozzáfűzte, hogy útközben is sok, a horvát határ felé tartó migránst látott, és a helyzetet bonyolítja a vucjaki tábor felszámolása. Véleménye szerint Bosznia csak az Európai Unió és az ENSZ segítségével tudja fenntartani a menekültügyi ellátórendszert. Bakondi György arról is szólt, tapasztalatai szerint Horvátország nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban a határvédelme fejlesztésére, és immár technikai és módszertani szempontból is felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagjává váljon.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.