Közélet

Az OBH elnökéről és a médiatanács tagjairól is szavaz a T. Ház

Az OBH elnökéről és a médiatanács tagjairól is szavaz a T. Ház

2019. december 10., kedd
Az OBH elnökéről és a médiatanács tagjairól is szavaz a T. Ház

Az Országgyűlés ma tizenkilenc előterjesztésről dönt, majd megválaszthatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait is.

A parlament ez évi utolsó ülésének második napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, erre ezúttal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is jelentkezett. Ezt követik a határozathozatalok, ekkor döntenek az Alaptörvény nyolcadik módosításáról, amellyel a közigazgatási bíróságok felállításának lehetőségét szüntethetik meg, ellenzéki kezdeményezésre. Emellett bevezethetik a nagyszülői gyermekgondozási díjat, valamint módosíthatják az országgyűlési törvényt és a házszabályt, továbbá jogszabályokat változtathatnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében.

A képviselők megválaszthatják az NMHH Médiatanácsa négy új tagját, akik kilenc évig tölthetik be tisztségüket. Ezután titkos szavazással határoznak arról, hogy a - köztársasági elnök javaslata alapján - Senyei György Barna bíró kerüljön-e az OBH élére. A testület új elnökének megválasztásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Az interpellációk a szavazásokat követő órában hangozhatnak el, majd a kérdések és azonnali kérdések következnek. Az utolsó napirendi pontban a kormány által hétfőn benyújtott kulturális témájú javaslatcsomag összevont vitáját bonyolítják le, amelynek zárószavazására szerdán kerül sor. Az Országgyűlés szerdán tizenhárom indítvány elfogadásával zárhatja idei munkáját.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.