Politika

Új párt alakulhat Botka Lászlóval az élen?

Új párt alakulhat Botka Lászlóval az élen?

2019. november 4., hétfő
Új párt alakulhat Botka Lászlóval az élen?

Szél Bernadett-tel és Hadházy Ákossal együtt emlegeti Fekete-Győr András Botka Lászlót azután, hogy a szegedi polgármester kilépett az MSZP-ből. A Momentum elnöke szerint időt kell hagyni a pártjukból kilépett politikai szereplőknek, azonban a szegedi városvezetéssel jó viszonyt ápol pártja – ezt mutatja az is, hogy több fontos pozíciót is megkaptak politikusaik. A választási eredmények tükrében mindenki azt várja: mi a következő lépés, mekkora szerepet szánnak az országosan formálódó ellenzéki összefogásban a szegedi polgármesternek szakítása után?

"Akár az is lehet" – válaszolta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Népszavában a hétvégén megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy Botka László kilépése az MSZP-ből lehet-e egy potenciális együttműködés első lépése.

Fekete-Győr az interjúban beszámolt pártja és a szegedi városvezetés kapcsolatáról. Felvázolta, hogy Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és Mihálik Edvin, az önkormányzat Zöld Város programáért felelős tanácsnok momentumosok. Botkán kívül még Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, két egykori LMP-s politikust említett Fekete-Győr.

Fotó: 444.hu/Halász Júlia

Botka Lászlót 2017-ben választották az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Ez idő alatt egy ellenzéki pártokból álló összefogás koordinálását tűzte ki maga elé célul, azonban ezt nem sikerült véghez vinnie: ellentmondást nem tűrő vezetési stílusának köszönhetően hamar elpárolgott az összellenzéki koordináció esélye, így még ugyanabban az évben vissza is lépett a jelöltségtől. Az októberi önkormányzati választás másnapján az Index már Botka szavairól

cikkezett

: a polgármester győzelme után arról beszélt, két év fáziskéséssel értette meg az ellenzék, hogy összefogás szükséges a kormánypártok legyőzéséhez.

"Amikor 2017 októberében lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, éppen ezt mondtam: össze kell fogni" – fogalmazott Botka a hírportál szerint.

A közgyűlés alakuló ülésén októberben a frakciók zöme –kivéve a Demokratikus Koalíció –bejelentette megalakulását, Botka László pedig – akkor még az MSZP politikusaként – bejelentette saját frakciója megalakítását Összefogás Szegedért néven, azonban egykori pártja részéről Kozma József, a szocialisták megyei elnöke is bejelentette képviselőcsoportját. Három nappal később robbant a hír: a szocialista párt emblematikus polgármestere beadta a kilépéséről szóló nyilatkozatát. Botka a hír kapcsán elmondta, már két éve meghozta döntését, azonban nem akarta a közbeszédet kilépésével tematizálni a 2018-as országgyűlési és 2019-es önkormányzati választások idejére. Kilépését előjelezte az a 444-nek adott interjú, amelyben elmondta,

semmilyen kapcsolata nincs már pártjával

. "Nem vagyok információ birtokában arról, hogy mi történik az MSZP-ben, és megmondom őszintén, különösebben nem is érdekel" – idézte a portál Botkát.

Márki-Zay Péter és Botka László. Összefoghatnak ők is? Fotó: Botka László Facebook-oldala

Kérdés: mi a szegedi összefogás jövője? Egy már biztosnak tűnik: Szegeden az összefogás legnagyobb vesztese a Jobbik, ezzel együtt Tóth Péter, aki kompenzációs listáról jutott a grémiumba 2014-ben, majd miután 2019-ben hasonló módon indult az Összefogás Szegedért negyedik helyén, nem jutott be a közgyűlésbe. Nyáron még arról cikkeztünk, együttműködéséért cserébe alpolgármesteri címet kaphat, azonban azt még nem tudni biztosan, kettő vagy három alpolgármesterrel folytatja a munkát Botka a 2024-ig tartó ciklusában – amennyiben továbbra is három alpolgármester lesz, a betöltetlen tisztség akár Tóthé, akár a parkolóbotrány miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt, majd májusban posztjáról lemondó Solymos Lászlóé lehet.

Azonban a szegedi választási eredmények 2022-re az ellenzéki összefogás állatorvosi lovaként tetszeleghetnek: ugyan a DK nélkül jelentették be a koalíciót, az EP-választáson megerősödő párttal egy nap alatt meg tudott egyezni Botka, félre tudták tenni nézeteltéréseiket Gyurcsány Ferenccel – akár régi szövetségesek kezének elengedése árán.

Helyi szinten a Momentum nyert nagyot: saját frakciót alakíthatnak a közgyűlésben, továbbá fontos tisztségeket is betöltenek a városvezetésben. Árnyalja a szegedi helyzetet, hogy Tóth Péter azután, hogy régi ellenségével, Botka Lászlóval megegyezett, hetekkel a választás után már elmarasztalóan írt közösségi oldalán a baloldali és liberális pártok térnyeréséről nyugati tapasztalatok alapján, azonban úgy fogalmazott, szerinte a nulladik lépés a 2022-es kormányváltáshoz az ellenzéki erők összefogása. Mindenesetre elképzelhető, hogy Botka László újra miniszterelnök-jelölti babérokra törhet ellenzéki összefogással a háta mögött – kérdés, hogy sikere esetén ki indulhat a polgármesteri székért egy időközi választáson. A HVG hetilap értesülései szerint a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmába nem igyekszik a polgármester – pedig "adná magát, hogy a két, országos ismertséggel bíró, újraválasztott polgármester egyesítse erőit" –, azonban Botka szabadsága után leülhet egyeztetni a két fél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.