Politika

Botka szerint Gyurcsány hazug politikus és az összefogás gátja – most mégis összefogott vele

Botka szerint Gyurcsány hazug politikus és az összefogás gátja – most mégis összefogott vele

2019. július 8., hétfő
Botka szerint Gyurcsány hazug politikus és az összefogás gátja – most mégis összefogott vele

Hamar békét kötött Botka László és Gyurcsány Ferenc azután, hogy a 2018-as országgyűlési választások kapcsán többször is éles hangú nyilatkozatháborút vívtak. A nyilatkozatokból kitűnik: Botka egy szerinte hazug politikussal kötött egyezséget, Gyurcsány pedig azt állította, meg akarta enni az ellenzéki szövetségeseket a botkai-út.

Az ellenzéki pártok szegedi szervezetei pénteken jelentették be:

összefognak és mind a 20 választókörzetben egy-egy egyéni jelöltet indítanak.

Csak Botka László és a Demokratikus Koalíció nem képviseltette magát az eseményen. A sajtótájékoztatót levezénylő Szabó Sándor a SzegedMa kérdésére válaszolva szólt oda Gyurcsány Ferencnek. “Soha ekkora mértékű összefogás nem valósult meg, mint ami az elmúlt 17 évben. A Demokratikus Koalícióval is volt egy megállapodásunk az európai parlamenti-választásokat követően, de azt felrúgták. Természetesen mi nyitottak vagyunk, várjuk őket az összefogásba, amennyiben nem jönnek, akkor nekik is tudniuk kell, hogy ezzel a Fideszt támogatják” –

fogalmazott

a szocialista parlamenti képviselő. Másnap azonban Szabó éles megnyilvánulása ellenére a Gyurcsány-párt honlapján bejelentette:

sikerült megegyezni, így teljes ellenzéki egység sorakozhat fel, biztosítva az arányos és méltányos részvételt a közös ellenzéki listán és az egyéni körzetekben is

– írták.

Nem mindig volt felhőtlen a viszony

Botka és Gyurcsány között az utóbbi két évben több felvonásban alakult ki szópárbaj. Ismeretes, eleinte Botka László vállalta magára, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként levezényli az ellenzéki összefogást, azonban nem bírtak megegyezni Gyurcsány Ferenccel. A kudarcot vallott összefogás előkészületeinek elején 2017 februárjában Gyurcsány sok sikert kívánt Botkának azután, hogy a szegedi polgármester a bukott miniszterelnököt hazugnak nevezte és lemondásra szólította fel.

"Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia" – fogalmazott Botka.

Az újabb összeszólalkozás 2017 májusában következett. "Őszintén ki kell mondanom: Gyurcsány Ferenc személye gátja a kormányváltásnak" – nyilatkozta az MTI-nek Botka László. A bukott miniszerelnök pedig ugyanaznap a saját Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében reagált így: "Szerintem ez nem tárgyalás, hanem diktátum. Sajnálom. Sajnálom, hogy Botka László az elmúlt fél évben többször tárgyalt Orbán Viktorral, mint az ellenzék bármelyik pártjának vezetőjével.

Sajnálom, de a DK nem fogja elfogadni, ha valaki hódítani, nem pedig partnerek között megállapodni akar."

Válságba került az MSZP Botka alatt

Az újabb epizód ugyanez év őszén érkezett, amikor Botka szerint Gyurcsány meg akarta trollkodni a szocialista párt kongresszusát. Ez idő alatt az MSZP támogatottsága akkori történelmi mélypontra került, ezt a Magyar Narancs írta aktuális kommentárjában a Gyurcsány-Botka csörtéről. Néhány nappal később, 2017. október 2-án Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

"Tényleg azt gondolom, hogy önmagát győzte le" – mondta Botka visszalépéséről Gyurcsány két nappal később a 24.hu-nak.

Azt is elmondta, szerinte Botka László stratégiája akadályozta az összefogás sikerességét. "Ez volt a botkai út.

Meg akart enni bennünket.

Azt mondta, majd ő elmondja, mi a jó, és akinek nem teszik, az ellenük van. Én az ellenkezőjét javaslom" – pirított oda a szegedi polgármesternek. Botka egy évvel később, 2018 novemberében adott interjút a HVG-nek, melyben a 2018-as választási kudarcról is szót ejtett. "Egyetlen célja volt a választáson, hogy legyőzze az MSZP-t, ami nem jött be. De változatlanul az mozgatja, Orbán valódi kihívója legyen, a legerősebb ellenzéki szereplő" – nyilatkozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.