//

Új könyvet mutattak be Szegeden az alföldi szlovákság történetéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában mutatták be Tóth Istvánnak az alföldi szlovákság a két világháború közötti történetét földolgozó kötetét. A könyvbemutatón Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója beszélgetett a szerzővel.

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának Auditorium Minimum termében – Balog Éva és Laczkó Sándor szervezésében – mutatták be a múlt héten Tóth István Szlovákok a megmaradás és a beolvadás válaszútján. Az alföldi szlovákság története a két világháború között című könyvét.

A szerző a szegedi Móra Ferenc Múzeum történésze, osztályvezető főmuzeológusa, a szegedi egyetem pedagógusképző karának meghívott előadója, aki a magyarországi szlovákság múltjának immár több évtizede jeles kutatója. „Könyvem első ízben próbált a trianoni határokon belül élő szlovákságról az asszimiláció szempontjából összefoglaló képet nyújtani. Az eddigi feltárások, publikációk amennyiben az asszimiláció témáját boncolgatták a szlovákságot is érintve, akkor nem ebben a korszakban, nem ezen a területen élő szlovákokat vizsgálták.

Természetesen munkámat a korábbi részleges feltárások, vagy az összefoglalóbb szintézisek segítették. Dolgozatom első ízben foglalja össze azokat a tapasztalatokat, amelyek megmagyarázzák, megvilágítják a jelenben is ható problémák kiinduló pontjait” – mondta kötetéről Tóth István.

A könyvbemutatón Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója beszélgetett a szerzővel, illetve méltatta a kiadványt. „Nagy erénye a könyvnek, hogy nemcsak számos – Csongrád és Békés megyei – levéltári forrás alapján készült, de nagy mennyiségű fényképanyag is kiegészíti, amely az alföldi szlovákság huszadik századi mindennapjaiba enged bepillantást” – fogalmazott a múzeumigazgató.

Előző sztori

Környezetkímélő működésre törekszik a Szegedi Nemzeti Színház

Következő sztori

Csapatmunkával nyert Gödön a PC Trade Szeged