Közélet

Tízéves Botka karácsonyi ajándéka, a Mars téri bódébontás

Tízéves Botka karácsonyi ajándéka, a Mars téri bódébontás

2019. november 29., péntek
Tízéves Botka karácsonyi ajándéka, a Mars téri bódébontás

Bírósági végzés sem mentette meg a Mars téri árusok pavilonjait: 2009. november 29-én este kezdték el a bódékat bontani azután, hogy Botka László meggyújtotta a Dóm téren az első adventi gyertyát. Száz család tehetetlenül nézte végig, hogy pavilonjukat portékáikkal együtt semmisítik meg. Az eset a mai napig visszatér a közbeszédben.

Éveken át tartó pereskedés előzte meg a 2009 első adventi vasárnapján történteket: az év novemberében született bírósági döntés értelmében a Mars téri pavilonok nem számítottak épületnek, így azokat tűzvédelmi aggályokra hivatkozva nem lehetett elbontani, pedig a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal ezért rendelte el a bódék elbontását.

Előre lehetett sejteni

A SzegedMA beszámolója szerint 2009. november 28-án Kohári Nándor önkormányzati képviselő írt levelet a rendőrségnek. A városatya ugyanis tudomást szerzett arról, hogy a közeljövőben elkezdhetik bontani a Mars téri pavilonokat. Akkor a rendőrség és a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője, Pusztai Lajos is azt válaszolta a portál megkeresésére, hogy ha a bontás elkezdődne, rendőrségi intézkedésre kell számítani. A cikk megjelenése után az árusok egyik szóvivője, Németh János elmondta, attól az estétől ők is folyamatos helyszíni megfigyeléssel biztosítják a kereskedők tulajdonát.

Másnap Botka László Kiss-Rigó László püspökkel gyújtotta meg az első adventi gyertyát a Dóm téren, eközben a Mars téren előkészültek a bontáshoz. A piacot üzemeltető cég által megbízott biztonsági szolgálat senkit sem engedett be a területre, ahol a bódébontás folyt, arra hivatkozva, hogy magánterületről van szó. A kereskedők hívták a rendőrséget. A biztonsági szolgálat a kiérkező járőröket úgy tájékoztatta: a bontás nem illegális. Az ügyben a rendőrkapitányság szóvivője arról tájékoztatta a portált, hogy a piacot üzemeltető cég biztonsági emberei közölték a rendvédelmi szervvel, hogy nem illegális bontás zajlik, csak a bódékat szállítják át a területen belül egyik helyről a másikra. Információjuk szerint egyébként a felépítmények ingóságnak minősültek. A pavilontulajdonosok bemutatták az őket védő hatósági határozatokat, a birtokvédelemről szóló dokumentumokat, illetve beszámoltak a megyei bíróság keddi döntéséről, amelyben a 2005-ös bontásokat jogszerűtlennek minősítették.

A bontással megbízottak viszont – ahogy a rendőrség is – a címzetes főjegyző szakvéleményére hivatkoztak: a bódék ingóságoknak minősülnek. Ez alapján áthelyezhetők: átvitték őket az U pavilon területére.

A kereskedőket egyébként nem értesítették, nem is hagyták, hogy a tulajdonukban lévő bódékat megközelítsék. A munkálatokat végző cég emberei pakolták ki a pavilonokból a kereskedők áruit. “Négy és fél év jogi küzdelem után bebizonyítottuk, hogy igazunk van, jogerős birtokvédelmünk van a pavilonjainkon, most meg a saját tulajdonunkat fűrészelik. Hogyan visznek át sértetlenül egy alappal rendelkező pavilont? És miért nem engednek oda a saját tulajdonunkhoz, áruinkhoz?” – tette fel a kérdést könnyes szemmel az egyik kereskedő, Ludányi Lászlóné.

Megérkezett közben több ellenzéki politikus is, Balogi Dániel, Oláh János, Kohári Nándor fideszes és Kalmár Ferenc KDNP-s városi képviselők, illetve Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő, akiknek a kereskedők elmondták még, hogy a bontást a felmondott bérleti szerződésekre is hivatkozva rendelték el, holott a területen van még olyan kereskedő, akinek érvényes szerződése van. Nem értik, miért vettek egy kalap alá mindenkit.

Pusztai Lajos, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója közben elérhetetlennek bizonyult, senkinek sem vette föl a telefont. Később nyilatkozatot adott ki, amelyben a következőket írta: a Mars téri kereskedők ügyében két jogerős bírósági döntés született arról, hogy az ott lévő bódék ingóságnak minősülnek.

Ugyanezt a döntést támasztotta alá a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság állásfoglalása is. Az ingóság áthelyezhető, s mivel ezek az ingóságok a jelenlegi helyükön a közérdeket – a Mars téri piac rekonstrukciója során az új Nagycsarnokban üzletbérleteket és asztalbérleteket igénylő mintegy ötszáz kereskedő érdekét – súlyosan sértik, ezért áthelyezésük a piac egy másik területére jogszerűen kezdődött meg.

A mai napig visszatér a szegedi közbeszédbe

Botka László előzetesen úgy fogalmazott a bontás kapcsán, hogy „nem fogja megakadályozni néhány, önmagát Mars téri kereskedőnek nevező bódétulajdonos, aki azt hiszi, hogy zsarolhatja a várost.”

Szeged a piacrekonstrukcióra 500 millió forint uniós forrást nyert. A bontás olykor még mindig felmerül a szegedi közbeszédben. Nyáron Bartók Csaba, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót a tíz évvel korábbi események kapcsán. Álláspontja szerint új bizonyítékok kerültek elő nemrégiben a Mars téri pavilonok elbontása kapcsán, amelyek igazolhatják, hogy illegálisan dózerolták le a bódékat.

“Sok szegedi számára a Mars téri piac beruházása nem számított sikersztorinak, közel száz család életét egyik napról a másikra dózerolták le erőből, arrogánsan.

A kérdéseikre, javaslataikra, felvetéseikre csak arrogáns válasz érkezett, illetve Mózes Ervin jegyző és Nagy Sándor alpolgármester Botka László polgármesterrel együtt lesöpörte a javaslataikat. Gyakorlatilag eltiporták őket a szó szoros értelmében” – fogalmazott Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke.

Szerinte a károsultak korábbi feljelentései rendre elakadtak. “A polgármester szekértolói, Mózes Ervin és Nagy Sándor olyan nyilatkozatokat tettek az EU felé, amelyek már az aláírás pillanatában is nyilvánvalóan hamisak voltak.

Vagyis magyarul azt az igényt kellett kielégíteni az Unió irányába, hogy az ingatlan, ahol a beruházás megvalósul, per- és teherigénymentes. Valószínűleg felső parancsra teljesítették ezt a feladatot és írták alá a nyilatkozatot, ami teljes mértékben hamis” – közölte Bartók, aki szerint okirat-hamisítás gyanúja is felmerülhet a továbbiakban.

“Úgy látjuk, hogy ebben a cselekményben Nagy Sándorra és Mózes Ervinre akár letöltendő börtönbüntetés is várhat. A szegedi Fidesz úgy gondolja, hogy sem ez, sem más bűncselekmény nem maradhat büntetlenül. Száz szegedi család károsult, az ő vagyonukat és több esetben árukészletét dózerolták le egyik pillanatról a másikra és ezt nem nézhetjük tétlenül” – összegezte pártja álláspontját Bartók Csaba. A kérdéseinket az önkormányzatnak augusztusban elküldtük, viszont azóta sem érkezett válasz a megkeresésünkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.