Írjon nekünk

Politika

Nem mondott le a szegedi Fidesz a harmadik Tisza-hídról – de mit akar a városvezetés?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Mit terveznek a következő öt évre? – ezt kérdeztük meg a közgyűlési frakciók vezetőitől. Az MSZP-től csupán annyi válasz érkezett, a polgármesteri programban meghatározott célokra koncentrálnak, a Momentum a környezetvédelemmel és a klímaváltozással, valamint a fiatalok képviseletével foglalkozna a következő öt évben. A Fidesz és a KDNP a város részére konstruktív politikát tűzött ki maga elé célul, de nem fognak mindenben egyetérteni a városvezetéssel.

Kozma József, az MSZP önkormányzati frakciójának vezetője megkeresésünkre csupán annyit válaszolt, a polgármesteri programban szerepeltek a ciklus legfőbb tervei. Botka László 12 pontos programot hirdetett kampányában, akkor még MSZP-tagként, de az Összefogás Szegedért jelöltjeként. Egészségügyi koncepciójában a polgármester ingyenes egészségügyi szűrőprogramot ígért minden 40 év fölötti szegedinek, illetve további rendelők és egészségházak felújítását.

Botka a szociális támogatások bővítései között a kedvezményes bérlakások számának növelését, a szociális bérlakás program folytatását, illetve a nyugdíjasoknak és gyermekes családok támogatásának emelését lengette be. Többször elhangzott a kampány ideje alatt, és az alakuló közgyűlésen is elmondta a polgármester, Szeged lesz a legzöldebb város: ennek érdekében 2030-ra környezetbarát, elektromos alapúvá tennék a közösségi közlekedést, 20 százalékkal növelik a zöldterület arányát, a város köré pedig véderdőt ültetnének. Oktatásra több forrást biztosítanának, vagyis új bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdő támogatások, valamint további épületek felújítása várható.

A város közlekedési infrastruktúráját is fejlesztenék, illetve munkahelyeket teremtenének és a városi szolgáltatások elektronikus, digitális elérhetőségét tennék lehetővé. Konkrét célként megfogalmazta Botka, hogy 2022-re a Szegeden kerékpározók számát meg akarja duplázni. Arra a mostani alakuló közgyűlésen is kitért, hogy Szeged főutcájává tennék a Tiszát, erre a célra öt év alatt 1,5 milliárd forintot fordítanának.

Az MSZP frakció képviselői:

 • Kozma József (frakcióvezető),
 • Ménesi Imre,
 • Szécsényi Rózsa,
 • Mészáros Tamás,
 • Szénási Róbert,
 • Hekáné Szondi Ildikó,
 • Tóth Károly.

Momentum: Környezetbarát Szegedet!

Mihálik Edvin, a Momentum frakcióvezetője megkeresésünkre elmondta, képviselőcsoportja kiemelten foglalkozik a környezet- és klímavédelem, valamint a fenntartható fejlődés kérdésével. „Az a célunk, hogy felkészítsük városunkat a klímaváltozás kihívásaira, ami a XXI. század egyik legnagyobb környezeti és társadalmi kihívása” – fogalmazott, majd hozzátette, ebben nagy segítség számukra, hogy a Zöld Város programért felelős tanácsnoki feladatokkal bízta meg Botka László a frakcióvezetőt.

Fontosnak tartják a fiatalok képviselését is, ezért az ő lakhatásukkal és a pályakezdők munkaerőpiaci elhelyezkedésével foglalkoznának. „A célunk, hogy egy zöld és környezetbarát Szegedet építsünk, amely a városunkba vonzza és itt is tartja a fiatalokat, akik rendezett és biztonságos lakókörnyezetben élhetik mindennapjaikat Szegeden” – összegezte.

A Momentum frakció képviselői:

 • Mihálik Edvin (frakcióvezető),
 • Nagy Sándor,
 • Urbán Tamás.

Hidat építene a Fidesz ezután is

Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője megkeresésünkre elmondta, képviselőcsoportja a szegediek és a város fejlődése érdekében végzi munkáját a következő öt évben, ennek részeként pedig a harmadik Tisza-híd felépítéséért kormányzati kapcsolataikat felhasználva végzik majd munkájukat. A grémium októberi alakuló ülésén a Fidesz és a KDNP külön frakciók alakulását jelentette be. Tápai elmondta, ennek praktikus okai vannak. „A módosított szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) módosítása szerint frakciónként meghatározott időtartamig szólalhatunk fel, ezért van két külön kormánypárti képviselőcsoport” – magyarázta Tápai.

A Fidesz frakció képviselői:

 • Tápai Péter (frakcióvezető),
 • Chovanecz Kata,
 • Bartók Csaba,
 • Korponyai Ernő,
 • Halkó Pál,
 • Német Ferenc.

Élhető Szegedért politizál a KDNP

Haág Zalán, a KDNP háromtagú frakciójának vezetője kifejtette, Kothencz János és Mihálffy Béla egy-egy városrészt – Tarjánt és Kiskundorozsmát – képviselik a közgyűlésben, ezért ők ezután is elsősorban a saját választókörzetükben élőkért dolgoznak, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék a városrészt.

A frakcióvezető felidézte, a KDNP frakció elmúlt évekbeli munkájának eredményeként ingyenes a parkolás a rakparton, a közösségi közlekedésben pedig bevezették a kisgyermekes bérletet. „Ugyancsak a mi javaslatunkra állította vissza a közgyűlés az egyházi keretet, melynek segítségével a szegényebb egyházközségek nem hitéleti célú fejlesztéseit, így a közösségi ház felújításától a templomkert rendbetételén át a temetői járda rekonstrukciójáig tudta a város támogatni a szegediek érdekében” – mondta Haág.

Az elmúlt években a párt ellenzék frakcióként benyújtott költségvetési módosító indítványainak eredményeként jutott az elmúlt években több pénz játszótérfejlesztésre, ifjúsági és idősügyi programokra, szociális célokra, drogprevencióra és a közbiztonság növelésére. „A jövőben is jelentkezni fogunk olyan önálló egyéni képviselői és módosító indítványokkal, melyek a szegediek életét könnyebbé, a várost élhetőbbé teszik” – jelentette ki.

Haág Zalán hangsúlyozta, minden értelmesen megvalósított fejlesztési elképzelést támogatni fog képviselőcsoportja a szavazataival. „Minden olyan intézkedést is, ami vállalkozóbarát, ami a munkahelyteremtés, a szakképzett fiatalok Szegeden tartása érdekében történik, ami erősíti a nehéz anyagi helyzetben lévők szociális biztonságát és javítja a szegediek közbiztonság-érzetét” – fogalmazott a városatya.

A kereszténydemokraták álláspontja viszont az, hogy a szerintük közösségi célokat nem szolgáló pénzköltés és a város ingatlanvagyonának áron aluli értékesítése ellen viszont minden esetben fel fogják emelni szavukat, miként Szeged építészeti örökségének további pusztítása ellen is.

„Nem fogjuk támogatni a gazdasági szükségszerűség által sem indokolható megszorító intézkedéseket sem, így például a lakbéremelést, buszjáratok megszüntetését, parkolási díjak további drasztikus emelését sem, melyek elsősorban a szegedieket sújtanák. Ehelyett egy, a szegediek érdekeit szolgáló, szociálisan érzékeny, de munkaalapú kereszténydemokrata alternatívat kínálunk a közgyűlésnek és Szeged városának” – összegezte frakciója célkitűzéseit Haág.

A KDNP frakció képviselői:

 • Haág Zalán (frakcióvezető),
 • Kothencz József,
 • Mihálffy Béla.

Összeállításunk elkészítéséhez elküldtük kérdéseinket az Összefogás Szegedért frakció tagjának, Botka Lászlónak. Az októberi alakuló ülésen még nem tudta bejelenteni megalakulását a Demokratikus Koalíció, ennek ellenére Binszki Józsefet is megkerestük, azonban sem az Összefogás Szegedért, sem a DK részéről nem érkezett válasz lapzártánkig.

Az Összefogás Szegedért frakció képviselői:

 • Botka László,
 • Joób Márton,
 • Simon-Fiala Donát,
 • Avramov András,
 • Kovács Tamás.

Az alakuló közgyűlésen még frakció nélküli képviselők:

 • Fodor Antal,
 • Koromné Fenyvesi Rózsa,
 • Molnár Zoltán,
 • Binszki József,
 • Szabó Bálint.

Tovább olvasom

Politika

Ezért nem akarnak vizsgálódni az elítélt szegedi városvezetők miatt Botka Lászlóék!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megkérdeztük a szegedi városvezető koalíciót, hogy miért nem mentek el arra a rendkívüli közgyűlésre, amelyet a parkoló ügyben elítélt városvezetők, és lehetséges további társaik miatt hívtak össze. Mutatjuk a kifogásokat.

Tovább olvasom

Politika

Fidesz: Botkáék leplezni próbálják a parkolóbotrányt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Újabb rendkívüli közgyűlést hívnak össze a parkolóbotrány miatt.

Tovább olvasom

Politika

Nem jelent meg a baloldal, hivatalban maradhatnak az elítélt városvezetők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyetlen baloldali képviselő sem jelent meg a hétfői rendkívüli közgyűlésen, amit a Fidesz kezdeményezett azután, hogy a Parkolóbotrányban elítélték Botka László egyes munkatársait.

Tovább olvasom

Aktuál