Egészség

Minden perc számít a stroke esetén

Minden perc számít a stroke esetén

2019. november 6., szerda
Minden perc számít a stroke esetén

Tájékoztató napot tart az SZTE Neurológiai Klinikája szombaton a stroke világnapja alkalmából. A rendezvényen az érdeklődők egészségügyi állapotát szűréseken mérhetik fel.

Dr. Klivényi Péter professzor, a neurológiai klinika igazgatója szerdán az agyérbetegségek megelőzésének jelentőségéről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a stroke világnapja nemzetközi kezdeményezés, azonban a rendezvény apropója az, hogy jelentős átalakuláson van túl az ellátás Szegeden. "Emiatt jelentősen megváltoztak a betegek gyógyulási esélyei.

Az első 24 órában van lehetőség a stroke okozó érelzáródás megszüntetésére, hogy a csökkentsük a betegek későbbi rokkantságának esélyét, ezért a szívinfarktushoz képest a stroke esetében különösen igaz, hogy minden perc számít" – magyarázta.

Fotó: Török János / Délmagyar

A rendezvény célja a megelőzés is, hiszen számos olyan faktor van, amely befolyásolja a stroke kialakulását. Ezek az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vércukorszint – sorolta Dr. Szabó Nikoletta, a neurológiai klinika adjunktusa. Szabó Nikoletta elmondta, az Árkád alsó szintjének rotundájában tartott rendezvény ingyenes, a résztvevők érkezésükkor kapnak egy kis füzetet, amelybe a szűrővizsgálatok eredményeit jegyzik az ott dolgozó orvosok, orvostanhallgatók. Ezeket nemzetközileg használt pontrendszer alapján értékelik. A vizsgálatok sorrendjét úgy építették fel, hogy a magas rizikófaktorú páciensek további szűréseken vehetnek részt, azonban amennyiben erre nincs lehetőség a 10-től 18-ig tartó eseményen, úgy másik időpontban használhatják ki az ingyenes vizsgálatokat. Mindemellett a dohányzásról való leszokáshoz tippeket, illetve táplálkozási javaslatokat kaphatnak az érdeklődők a rizikófaktorok csökkentése érdekében. A szűréseken és a rendezvényen való részvétel ingyenes. A neurológiai klinika igazgatója elmondta, a tüneteket legegyszerűbben a FAST módszerrel lehet leellenőrizni. Ez sorrendben az arc szimmetriájának a megváltozását, az egyik oldal lebénulását, majd a beszélőképesség romlását jelenti. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.