Minden perc számít a stroke esetén

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tájékoztató napot tart az SZTE Neurológiai Klinikája szombaton a stroke világnapja alkalmából. A rendezvényen az érdeklődők egészségügyi állapotát szűréseken mérhetik fel.

Dr. Klivényi Péter professzor, a neurológiai klinika igazgatója szerdán az agyérbetegségek megelőzésének jelentőségéről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a stroke világnapja nemzetközi kezdeményezés, azonban a rendezvény apropója az, hogy jelentős átalakuláson van túl az ellátás Szegeden. “Emiatt jelentősen megváltoztak a betegek gyógyulási esélyei.

Az első 24 órában van lehetőség a stroke okozó érelzáródás megszüntetésére, hogy a csökkentsük a betegek későbbi rokkantságának esélyét, ezért a szívinfarktushoz képest a stroke esetében különösen igaz, hogy minden perc számít” – magyarázta.

Fotó: Török János / Délmagyar

A rendezvény célja a megelőzés is, hiszen számos olyan faktor van, amely befolyásolja a stroke kialakulását. Ezek az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vércukorszint – sorolta Dr. Szabó Nikoletta, a neurológiai klinika adjunktusa. Szabó Nikoletta elmondta, az Árkád alsó szintjének rotundájában tartott rendezvény ingyenes, a résztvevők érkezésükkor kapnak egy kis füzetet, amelybe a szűrővizsgálatok eredményeit jegyzik az ott dolgozó orvosok, orvostanhallgatók. Ezeket nemzetközileg használt pontrendszer alapján értékelik. A vizsgálatok sorrendjét úgy építették fel, hogy a magas rizikófaktorú páciensek további szűréseken vehetnek részt, azonban amennyiben erre nincs lehetőség a 10-től 18-ig tartó eseményen, úgy másik időpontban használhatják ki az ingyenes vizsgálatokat. Mindemellett a dohányzásról való leszokáshoz tippeket, illetve táplálkozási javaslatokat kaphatnak az érdeklődők a rizikófaktorok csökkentése érdekében. A szűréseken és a rendezvényen való részvétel ingyenes.

A neurológiai klinika igazgatója elmondta, a tüneteket legegyszerűbben a FAST módszerrel lehet leellenőrizni. Ez sorrendben az arc szimmetriájának a megváltozását, az egyik oldal lebénulását, majd a beszélőképesség romlását jelenti. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni.

Előző sztori

Ez a szegedi fa vajon mit követett el, hogy ki kellett vágni?

Következő sztori

Lakásotthonokban élő fiatalok képeiből nyílik tárlat Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek