Politika

Megszavazták a lakbéremelést

Megszavazták a lakbéremelést

2019. november 22., péntek
Megszavazták a lakbéremelést

Átlagosan negyedével drágulnak a szociális lakbérek a következő öt évben – megszavazta a közgyűlés a lakásrendelet meghosszabbítását pénteken. A legnagyobb vitát ez a napirendi pont generálta, azonban eltérő álláspontok mutatkoztak a grémiumban a város közlekedési koncepciója kapcsán. Egy dologban viszont egyetértés született: a kukaholding felülvizsgálatát kéri az önkormányzat a kormánytól decemberben.

Kozma József (MSZP) napirend előtti felszólalásában a tényleges egyetértést sürgette a politikai felek között és azt mondta, nem hatalmat kaptak a szegedi választóktól a közgyűlés tagjai, hanem valódi munkát. Joób Márton (Összefogás Szegedért) tanácsnok beszámolt arról, hogy a szociális munka napján három szakembert, Ballai Anna Máriát, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnökét, Burka Ildikó Évát, a Szegedi Ősz Idősotthon intézetvezető főnővérét, valamint Gyebnár Attilánét, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézménye nyugdíjba vonult gondozóját ismerték el. Mihálik Edvin (Momentum) a geotermikus körök kialakítása kapcsán szólalt fel, a tanácsnok elmondta, Európa második legnagyobb geotermikus rendszere Szegeden készül.

Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője Kozma felszólalására utalva egyetértését fejezte ki, majd hozzátette, örül, hogy a Fidesz támogatta független polgármesterjelölt, Nemesi Pál szlogenjét fedezte fel a polgármester beszédében az alakuló közgyűlésen. A képviselő kifejtette, annak is örül, hogy a polgármester előtérbe helyezte a harmadik Tisza-híd kérdését. "Szeged számára a fejlődés elengedhetetlen" – jelentette ki, majd a Maty-éri kajak-kenu pálya felújítását és a szegedi uszoda építését említette.

"A napirendi pontok között néhány kritikát is meg fogunk fogalmazni, de a bizottsági ülések bizonyítják, hogy megpróbálunk konstruktívan dolgozni" – jelezte Tápai.

A frakcióvezető bejelentette: Németh László ugyan nem vette fel a mandátumát, azonban már hivatalosan is Német Ferenc foglal helyet a Fidesz képviselőcsoportjában. Botka László erre válaszul azt mondta, őszintén reméli, hogy együttműködésre törekszik a Fidesz képviselőcsoportja, a déli híd megépítése pedig prioritást élvez Szeged számára. Binszki József bejelentette a DK városházi frakciójának megalakulását, amelynek további tagjai Koromné Fenyvesi Rózsa, Molnár Zoltán és Fodor Antal. Binszki ezután feltette a kérdést: mi kell Szegednek? Költői kérdésére válaszolva kifejtette, a harmadik hídra gondolt, azonban nem mindegy, hogy az milyen formában valósul meg. Binszki levezette: a közúti híd lényegesen olcsóbb, 12 milliárd forint, mint egy kombinált közúti és vasúti híd, amely 36 milliárdba kerül. Bejelentést tett Kovács Tamás is: az újonnan megválasztott képviselő az Összefogás Szegedért frakció elnöke, helyettese pedig Simon-Fiala Donát. Haág Zalán (KDNP) Binszki szavaira reagálva felidézte, számos intézkedés mutat arra, hogy a kormány segíti Szegedet.

"Óriási könnyebbség a költségvetés összeállításakor, hogy Szeged 29 milliárd forintos adósságtól szabadult meg a kormány segítségével. A közúti-vasúti hidat Nagy Sándor erőlteti. Ha már partnerségről volt szó, akkor önöknek sem úton-útfélen kellene szidniuk a kormányt, hanem partnerként tekinteni rá" – mondta Haág.

Ekkor kiderült, a közúti hídra az EU nem nyújt támogatást, ezért célszerűbb a közúti-vasúti híd felépítése. A képviselő azt is felidézte, a szegedi stadionról lemondott a városvezetés 100 százalékos állami támogatás mellett is, holott az ország második leglátogatottabb ilyen létesítménye.

Ezt követően elkezdődött a napirendi pontok tárgyalása. Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester ismertette az idei költségvetés második módosításának részleteit: kiemelte, a stabilitási törvény miatt az önkormányzati cégek minden folyószámlahitelét az év december 31-ig kell törleszteni, emiatt 350 millió forint tagi kölcsönt fizet a város a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek. "Szeged város költségvetése stabil, úgy is, hogy nem kell ingatlanadót fizetnie a lakosoknak" – hangsúlyozta, majd hozzátette, van kritikus terület, mint például a hulladékgazdálkodás. "Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy 10,5 millió forintba kerül az új közgyűlés havonta. Ez 4,2 millió plusz, vagyis a ciklus ideje alatt összesen negyedmilliárd forint pluszköltsége van annak, hogy már nagyobb a tanácsnoki létszám és ez annak is a következménye, hogy közel duplájára emeltük a díjukat" – szólalt fel a napirend kapcsán Szabó Bálint (független).

Ezután Botka kijelentette, a kukaholding működésképtelen, ezért látva a közgyűlésben kialakult konszenzust, a decemberi közgyűlésre készített előterjesztésben fogják kérni a kormányt, hogy vizsgálják ki annak rendszerét. "Reméljük, sok város fog ehhez csatlakozni" – tette hozzá.

Chovanecz Kata (Fidesz) a lakásrendelet módosítása kapcsán kért szót. "A

zt gondolom, hogy ha Binszki József képviselő úr is feltette a kérdést, hogy mi kell Szegednek, én úgy gondolom, hogy felelős gazdálkodás" – kezdte gondolatmenetét, majd beszámolt arról, hogy a Székely sor 21. szám alatti társasház adatai alapján a tervezetben 3100 forint lakásonként, azaz havi szinten 918 ezer forintot kell takarításra fizetni.

"Ki az, aki 918 ezer forintért vállalja ennek a lépcsőháznak a takarítását? Éves szinten ez a 11 millió forint irreálisan magas, a piaci áraknál is magasabb. 800-tól 1200 forintig lehet találni olyan vállalkozókat, akik ezt a munkát elvégzik" – mondta.

A lifthasználati díj kapcsán elmondta, sok házban még mindig 20-30 éves liftek működnek, az újak beszerzése pedig 7-8 millió forintra rúg. "Egy Székely sori társasház 652 ezer forintot szed be, ebből teljesen új liftjük is lehetne egy év alatt" – mondta.

A polgármester ezután azzal érvelt, hogy az IKV kezelte szociális lakások fenntartása súlyosan veszteséges, a belvárosi üzletek nyereségéből tudják fedezni a kiesést. "Ezeknek a bérleti díja inkább negyede, mint harmada a piaci lakásoknak. Köztük 400 olyan lakás van, amit több mint 2 milliárd forintból újítottunk fel" – emelte ki.

"Fizessenek a gazdagok!" – mutatott rá Haág Zalán Botka László miniszterelnök-jelölti szlogenjére.

A KDNP frakcióvezetője szerint az inflációs várakozásokat meghaladó mértékű az emelés a szociális bérleti díjak esetében, ezért benyújtott egy módosító indítványt. Ennek lényege szerint a szociális lakbéreket egy évre befagyasztanák, ezután a további emelésről dönthetne a város. "Azok az emberek, akik szociális lakbérre szorulnak, nem biztos, hogy 5 éves ciklusokban gondolkodnak, most fognak rádöbbenni karácsonyi ajándékként, hogy ez mennyibe fog kerülni" – mondta. Képviselőcsoportjának álláspontja szerint nem szerencsés a 2024-ig tartó 25 százalékos emelés.

"Lehet azon vitatkozni, hogy a 3 és az 5 százalék között nincs nagy különbség éves szinten, de akik igazán rászorulnak, azoknak minden fillér számít, ezt a pénzt tudnák másra is költeni. Szeged valóban a szolidaritás városa? Valóban fontosak a szociális szempontok? Mi úgy gondoljuk, hogy nem" – zárta gondolatait Haág.

Botka erre annyit mondott, nem új rendeletet hoz az önkormányzat, hanem meghosszabbítják annak hatályát. "Azt határozottan állítom, hogy a bérlőknek jó, ha az önkormányzat öt évre előre megmondja, mennyit kell fizetni" – fogalmazott. Ezután Szécsényi Rózsa kért szót: az alpolgármester kifejtette, az emelés után öt év múlva sem fogja a piaci bérleti díjak harmadát kitenni a négyzetméterenkénti költség. "A takarítási díjak 80 százaléka bér jellegű, 20 százalék dologi kiadás. A minimálbér emelkedése 10 százalékot jelent, a takarítási díjakat pedig önkormányzati rendelet szabályozza. A szolgáltatás nem egyenlő a felmosással a társasházakban, az IKV dolgozói többet végeznek ennél" – magyarázta.

Tápai Péter szerint távlati koncepciót kell kialakítani az IKV kapcsán. Úgy látja, nem biztos, hogy jó irány a zöld város program, ha az üzlethelyiségek többletbevételéből fedezik a szociális lakások veszteségét. "Át kell gondolni a sétáló város koncepciót, hiszen ha kiürül a belváros, nem lesznek vevők, nem lesz bevétel" – fogalmazott. Erre válaszul Botka László azt mondta, minden szám szerint ott van a legnagyobb forgalom, ahol sétálóutca van.

Szabó Bálint rávilágított: 2600 családot érint a városban ez a döntés, azonban a kampány ideje alatt senki nem hallott arról, hogy a város öt éven belül negyedével emelné a lakbérüket, a takarítási díjakat pedig évente 10 százalékkal.

"Kifejezetten fura, hogy miközben a piaci árakkal hasonlítja össze az árakat, elfelejti mondani, hogy a piaciaké helyesen az inflációval együtt emelkedik, a szociális bérlakásoknál pedig ennek a kétszeresével" – mondta, majd kifejtette, Haág Zalán indítványa támogatandó, mert egy év alatt az új IKV-vezetés segítségével fel lehet mérni a céget. Botka Szabó felszólalására elmondta, nem új rendeletet hoznak, hiszen ez már öt éve hatályba lépett Szegeden, csupán az előzőt hosszabbítják meg.

Chovanecz Kata kifejtette, szívesen leül az IKV képviselőivel, hogy kivizsgálják a kialakult helyzetet. "Egy társasház szempontjából irreleváns, hogy hol van: ugyanúgy kell takarítani a Tisza Lajos körúton belülieket, mint az azon kívülieket" – magyarázta.

Joób Márton forintban is kifejezte az emelés mértékét. "A bérbe adott lakások 85 százaléka szociális. Ma egy 80 négyzetméteres lakást átlagosan 25 ezer forintért adunk bérbe, a piaci árak 100 ezer körül vannak. Azt gondolom, hogy nem irreális cél, hogy a ciklus végére 25 ezer forintról 30 ezer forintra emeljük a bérleti díjat. Átalakítottuk a pontrendszert, így sok család tudott lakáshoz jutni. Hol tudnak ennyiért lakni családok?" – magyarázta.

Tápai szerint a motorizált világban az emberek nehezen teszik le az autójukat, mindenképpen kellene konszenzust teremteni a belvárosi közlekedés kapcsán, mert ahhoz, hogy az emberek letegyék az autójukat, parkolóhelyek kellenek.

Kothencz János üd

vözlendőnek tartja a felújítást. "Ezzel együtt azt is tapasztalom, hogy Tarjánban van még mit felújítani. Ezt a programot érdemes lenne folytatni. Sosem lehet igazságosnak lenni, de arra lehet törekedni, hogy minél méltányosabban kezeljük a problémákat.

Az embereknek nincs lehetőségük, pénzük arra, hogy a havi bevételükből kigazdálkodják például a tisztasági festést. Ez is egyfajta tünete számomra annak, hogy az emberek jogos elvárása a felújítás, számtalanszor kerestek meg ehhez hasonló problémával, és volt, hogy elmentünk önkéntes munkában.

Ez nemcsak számszaki kérdés, hanem arról is szól, hogy hol van az a mérték, ami még vállalható" – foglalt álláspontot a szociális bérlakások kapcsán Tarján képviselője.

Tóth Károly (MSZP) szerint nem teljesen méltányos, hogy a szociális problémákat helyi szinten kérik számon, de Szabó Bálint szerint arról kell beszélni, amit a szegedi képviselők a városban tenni tudnak a lakosokért.

A lakásrendelet napirendjét követően Botka László bejelentette, Kardos Kálmán december 1-vel kérte nyugdíjazását, ezért akkortól március 1-ig Csarnó Zsuzsanna gazdasági igazgató vezeti az önkormányzati vállalatot, az ügyvezetői tisztségre pedig pályázatot írnak ki. Az önkormányzati cégeket érintő változások kapcsán Szabó Bálint elmondta, nem tartja szerencsésnek, hogy pártkáderek elhelyezésére használja a város ezeket a posztokat – Tóth Péter korábbi jobbikos képviselőt az IKV felügyelőbizottságába jelölték, Mózes Ervin pedig igazgatósági elnöki székbe kerülhet – azonban Tápai szerint meg kell várni, hogy milyen munkát végeznek a bizottsági tagok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.