Közélet

Kiosztották a Dél-alföldi Innovációs Díjat

Kiosztották a Dél-alföldi Innovációs Díjat

2019. november 5., kedd
Kiosztották a Dél-alföldi Innovációs Díjat

A szegedi Scolia Technologies Kft. és Hal Melinda kapta az idei Dél-alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen, tíz éve alapított elismerését kedden adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Dékány Imre akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta, a Scolia Technologies Kft. automatikus pontszámító rendszert fejlesztett ki fémnyilas darts játékhoz. Hal Melinda, a Bajai Szent Rókus Kórház pszichológusa, a budapesti Semmelweis Egyetem oktatója egy új pszichológiai mérőeszköz bevezetéséért és a szimbólumterápia innovatív megoldásainak kidolgozásért kapta meg az elismerést.

Gyimóthi László, a Scolia Technologies Kft. alapító ügyvezetője elmondta, az évtizedek óta változatlan formában játszott, világszerte népszerű darts fémnyilakkal játszott változatánál nem létezett automatikus pontszámítás, ellentétben az elektronikus táblán játszott műanyagnyilas változattal.

A cég által kidolgozott megoldással három kamera és egy képfeldolgozó egység segítségével valós időben képesek detektálni a dobások pontértékét. Az új, nyár óta kereskedelmi forgalomban is kapható rendszer - szakítva az eddigi módszertannal - nem az elért pontszámokat, hanem a dobott koordináták elemzését helyezi fókuszba. Ez sokkal mélyebb analízist tesz lehetővé nemcsak a játékosok, hanem az edzők számára is, és számos kiegészítő szolgáltatás is kapcsolható hozzá - ismertette a szakember. Gyimóthi László közölte, a Scolia rendszerét használja az ötszörös darts világbajnok, Raymond van Barneveld is. Hal Melinda kifejtette, olyan kombinált pszichoterápiás eljárást hoztak létre, amellyel csökkenthető a fejfájás erőssége, időtartama és gyakorisága. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fejfájás és konkrét személyiség dimenziók között összefüggések vannak. Munkatársaival olyan vizuális szimbólumrendszert alakítottak ki, majd teszteltek klinikai módszerekkel, melyekkel ezek az úgynevezett affektív temperamentum profilok vizsgálhatók.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.