/

“Halálfélelmem volt” – felemelték szavukat a szegediek a biztonságos kerékpározásért

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Figyelemfelhívó eseménnyel egybekötött aláírásgyűjtést szervezett szombaton a Homokháti Bringaklub annak érdekében, hogy a Szeged és Domaszék közötti kerékpárút 1,3 kilométeres életveszélyes szakasza megszűnjön. A végleges megoldás egy gyalogos-kerékpáros felüljáró építése lehet.

“Halálfélelmem volt, a gyermekemet biztosan nem fogom elengedni erre a területre”

– ezt Almási Anita szegedi lakos mondta a domaszéki felüljáróhoz szervezett aláírásgyűjtésen. A szombati eseményt azért szervezte a Homokháti Bringaklub, hogy felhívják a figyelmet a Szeged és Baja közötti kerékpárút 1,3 kilométeres, életveszélyes szakaszára.

A kerékpárút azért veszélyes, mert a domaszéki felüljáró előtt megszűnik, így a kerékpárosok kénytelenek becsatlakozni az autós forgalomba, ráadásul egy ponton át kell kelniük a kétsávos út túloldalára, hogy folytathassák útjukat.

“A Homokháti Bringaklub figyelemfelhívó aláírásgyűjtésének a célja, hogy elősegítse az 55-ös számú főúton, illetve annak mentén, az M5-ös autópálya felüljáróján a kerékpárút kiépítését. Szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét a kerékpározás szempontjából veszélyes útszakaszra, és a balesetmentes közlekedés érdekében a kerékpárút szükségességére” – hangzott el a szombat délelőtti eseményen.

Sziráki Krisztián, Domaszék polgármestere szerint az 1,3 kilométeres szakasz igen nagy veszélyt jelent a kerékpárosoknak.

“Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem követelt komolyabb személyi sérülést, esetlegesen halálesetet az útszakasz.

A domaszéki önkormányzatnak minél több fórumon el kell mondani ezt problémát” – nyilatkozta a polgármester.

Az aláírásgyűjtésen jelen volt Szabó Bálint. A független szegedi önkormányzati képviselő szerint nem lehet akadálypálya Magyarország egyik leghosszabb, mintegy 200 kilométeres, Köröstarcsától induló és Bajáig tartó bringaútja.

“Én annak vagyok híve, hogy rövid távon a mostani felüljáró átfestésével oldjuk meg a helyzetet. Erre azt gondolom, minden lehetőségünk adott. Viszont nem kell letenni arról sem, ami a hosszú távú és végleges megoldás, hogy egy gyalogos-kerékpáros felüljáró épüljön. Én független képviselőként a közgyűlés elé viszem az ügyet, és azt fogom kérni a közgyűléstől, hozzunk határozatot arról, hogy Szeged önkormányzata támogatja egy ilyen felüljáró megépítését” – fogalmazott.

“Ilyen külterületi szakaszokon, ahol nagy a sebességkülönbség a járművek között, illetve a közvilágítás is hiányos, nagyon fontos, hogy a közlekedők egymástól biztonságos távolságban, elkülönítve közlekedhessenek”

– ezt már a Magyar Kerékpárosklub Szegedi alapszervezetének tagja mondja. Dr. Csüllög Imre szerint meg kell oldani, hogy a két település, Domaszék és Szeged között biztonságos legyen a kerékpáros közlekedés. “Jó lenne, ha akár a meglévő felüljáró szélesítésével, akár egy külön kerékpáros felüljáróval a kerékpárút átvezetésre kerülne az autópálya fölött” – hangsúlyozta.

Aki nem tudott részt venni a szombati eseményen, de egyetért a kezdeményezők céljával, az alábbi helyszínek valamelyikén aláírhatja a petíciót november 18-áig:

– Zabosfai Zöldséges, Domaszék, Deák Ferenc utca 2/a
– Zabosfai Zöldséges, Zákányszék, Lengyel tér
– Amici/S.Oliver Gyermek és Felnőtt ruházat- Árkád Szeged 1. szint
– Amici/s.Oliver Mórahalom, Röszkei út 1.
– Móra-Tourist Nonprofit Kft., Mórahalom, Tömörkény utca 3.

Előző sztori

A felsőfokú agrárképzést fejlesztené Lázár János

Következő sztori

Környezetkímélő működésre törekszik a Szegedi Nemzeti Színház