Közlekedés

Elegük lett a szegedi kerékpárosoknak az életveszélyes átjárókból

Elegük lett a szegedi kerékpárosoknak az életveszélyes átjárókból

2019. november 4., hétfő
Elegük lett a szegedi kerékpárosoknak az életveszélyes átjárókból

A Szeged és Baja közötti kerékpárút biztonságossá tételének érdekében aláírásgyűjtést szerveznek civilek november 9-én, szombaton a domaszéki felüljárónál. A kezdeményezés szervezői azt szeretnék elérni, hogy megszűnjön az életveszélyes helyzet, ugyanis a bicikliút egy körülbelül 1,5 kilométeres szakaszon hiányos, így a kerékpárosok kénytelenek becsatlakozni az autós forgalomba, ráadásul egy ponton át kell kelniük a kétsávos út túloldalára, hogy folytathassák útjukat. A sándorfalvi kerékpárúton is hasonló problémák állnak fent, ott augusztusban már halálra gázoltak egy biciklist.

Egy régóta létező problémára hívja fel a figyelmet egy videó, amely pár napja került fel a legnagyobb videomegosztó portálra. Biciklis szemszögből láthatjuk, hogy mennyire veszélyes egy körülbelül 1,5 kilométeres szakaszon a Szeged és Baja közötti kerékpárút. Az út azért lehet veszélyes, mert a domaszéki felüljáró előtt megszűnik, így a kerékpárosok kénytelenek becsatlakozni az autós forgalomba, ráadásul egy ponton át kell kelniük a kétsávos út túloldalára, hogy folytathassák útjukat.

"Több megoldás szerepelt már a probléma orvoslására, de előrelépés eddig nem történt" - írja a videó készítője, aki egy aláírásgyűjtésre is felhívja a figyelmet.

A kezdeményezés célja, hogy megszűnjön az életveszélyes állapot, és valamilyen formában megoldás szülessen, hogy végre ne kelljen a kerékpárosoknak az életükért imádkozniuk a kerékpárút 1,5 kilométeres horrorszakaszán.

Az aláírásgyűjtésre november 9-én, szombaton kerül sor 10 és 12 óra között a felüljáró domaszéki oldalán, a körforgalomnál. Aki nem tud részt venni az eseményen, de aláírásával szeretné támogatni a kezdeményezést, az alábbi helyszínek valamelyikén megteheti november 9-étől 18-áig: – Zabosfai Zöldséges, Domaszék, Deák Ferenc utca 2/a – Zabosfai Zöldséges, Zákányszék, Lengyel tér – Amici/S.Oliver Gyermek és Felnőtt ruházat- Árkád Szeged 1. szint – Amici/s.Oliver Mórahalom, Röszkei út 1. – Móra-Tourist Nonprofit Kft., Mórahalom, Tömörkény utca 3. Szeged környékén nem ez az egyetlen veszélyes kerékpárútszakasz, a Sándorfalvára vezető úton is

hasonló problémákkal küzdenek

a kerékpárosok, mert a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba-vasútvonal átjárójánál – a tram-train építési munkálatai miatt – még nem készült el az átkötés, így a kerékpárosoknak egy kisebb szakaszon a közúton kell haladniuk, majd pedig át kell hajtaniuk a vasúti töltésen. A Fehér-tói csatornáig tartó kerékpárútba még egy csavar beletettek: az M43-as autópálya felüljáróján át kell menni a másik oldalra, majd onnan vissza.

A Sándorfava és Szegedi közötti kerékpárút már halálos áldozatot is követelt idén augusztusban.

A baleset éppen ott történt, ameddig

881 millió forintos kerékpárút

már átadott szakasza tart, az áldozat a demagyar.hu szerint egy rutinos közlekedő, a Déli Blokk Motoros Egyesület elnöke volt, aki cukrászként Szegeden dolgozott, és a szerencsétlenség napján is éppen munkába tartott. A kerékpárútnak a személyin túl anyagi áldozata is van, ugyanis

több tízmilliós bírságot kell fizetnie

a szegedi önkormányzatnak és a kivitelezőnek, amiért rossz minőségben és nem az előírásoknak megfelelően hajtották végre a beruházást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.