Elhagyná Szegedet a városban élő fiatalok fele öt éven belül

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az EPAM, a Szegedi Tudományegyetem és a British Petrol a három legvonzóbb helyi munkáltató a fiatalok körében 2019-ben, míg a legismertebb a Pick – derült ki a Four Creation reklámügynökség nem reprezentatív, 300 fős online kutatásából.

A kutatás arra kereste a választ, hogy vonzóak-e a Csongrád megyei munkahelyek, illetve hogy milyen tényezőktől válik vonzóvá egy cég a helyi fiatalok számára. Kiderült, a legfontosabb szempont a fizetés, ezt követi a munka-magánélet egyensúlya és a kellemes munkakörnyezet, azonban kevésbé fontosak az olyan munkavégzésüket közvetlenül nem érintő szempontok, mint például a vállalat társadalmi felelősségvállalása.

Összességében a helyi cégek nagy része nem vonzó a fiatalok számára és a szegedi kitöltők 48 százaléka öt évnél hosszabb távon már nem a napfény városában képzeli el az életét.

A legvonzóbb célállomás külföld, a kitöltők 20 százaléka látja ott a jövőjét, amit szorosan követ Budapest 17 százalékos értékkel.

Azon válaszadóknak, akik a jövőben máshol kívánnak élni, a foglalkoztatási viszonyok számítanak a legfontosabb tényezőnek a lakóhelykiválasztás során, vagyis az adott térségben található állások száma, típusa és az ott várható fizetés. A fizetési elvárásokkal kapcsolatban nagy különbséget látható a nemek között, a nők által jónak titulált fizetési szint 54 ezer forinttal marad el a férfiakétól, míg a férfiak 314 ezer forinttal, addig a nők 260 forinttal lennének elégedettek. A kitöltők leginkább az álláskereső portálokon keresnek állást, de a cégek weboldala és a munkatársak ajánlása továbbra is fontos információforrás.

Az öt legvonzóbb munkáltató Csongrád megyében a fiatalok számára:

  • Epam
  • Szegedi Tudományegyetem
  • British Petrol
  • Goodwill Pharma
  • evosoft Hungary
Előző sztori

Közfoglalkoztatási vásár nyílt a kormányhivatalban

Következő sztori

Eltűnt egy 18 éves makói lány