Hírzóna

Alacsony megyei álláskeresői szint, magas foglalkoztatói igény a támogatásokra

Alacsony megyei álláskeresői szint, magas foglalkoztatói igény a támogatásokra

2019. november 22., péntek
Alacsony megyei álláskeresői szint, magas foglalkoztatói igény a támogatásokra

Továbbra is nagyon alacsonynak mondható a megyében állást keresők relatív szintje, mely azálláskeresőknek a gazdaságilag aktív népesség százalékában mért arányát mutatja – derül ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szeptember havi munkaügyi helyzetképéből.

Csongrád megyében összesen 6 olyan Terület és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozottfoglalkoztatási együttműködési program zajlik, melynek célja a megyében dolgozni kívánó álláskeresők támogatása. A programok azokat a hátrányos helyzetben lévő személyeket célozzák, akik szerepelnek a Foglalkoztatási Főosztály, illetve a járási hivatalok nyilvántartásaiban. Fontos információ tehát ezen programok szempontjából, hogy miként alakul az érintett célcsoport száma a megyében. A Csongrád Megyei Önkormányzat is figyelemmel kíséri a munkaerőpiac helyzetének alakulását, hiszen a megyei Foglalkoztatási Főosztállyal partnerségben egyfajta ernyő szerepet tölt be projektjük a megyében működő többi együttműködési programmal kapcsolatban. A foglalkoztatási helyzet legaktuálisabb információit a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által közzétett munkaügyi helyzetkép mutatja. A szeptemberi kiadvány megyei és járási bontásban is bemutatja a nyilvántartott álláskeresők számát, nemenkénti, korcsoportonkénti és iskolai végzettség szerinti összetételét, valamint a bejelentett álláshelyek alakulását. A kiadványt érdemes forgatnia azoknak a foglalkoztatóknak is, akik munkaerő hiánnyal küzdenek, hiszen jó információkat kaphatnak arról, milyen arányban regisztrálnak potenciális munkavállalóik a rendszerben. Érdekességképpen csak két adatot emelnénk ki a statisztikák közül. Az egyik, hogy Csongrád megyében mindössze 3,5% az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva. Ez nagyonalacsony szám, amely gyakorlatilag már a teljes foglalkoztatás szintjét jelenti. A másik, a foglalkoztatói oldalpreferenciáit pedig az jellemzi, hogy nagy érdeklődést tanúsítanak a támogatott foglalkoztatási formák iránt. A Szeptemberi állásbejelentések állományának 52%-a irányult ilyen jellegű munkaerő igényre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt címe: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001 (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.