Hírzóna

Paktum: befektetésösztönzés és a szolgáltatóközpontok kerültek fókuszba szeptemberben

Paktum: befektetésösztönzés és a szolgáltatóközpontok kerültek fókuszba szeptemberben

2019. október 4., péntek
Paktum: befektetésösztönzés és a szolgáltatóközpontok kerültek fókuszba szeptemberben

Szeptemberben konferenciákat és üzemlátogatást bonyolítottak le a Csongrád megyei foglalkoztatási paktum részvételével – ismertette Gyarmati Zoltán paktumiroda vezető.

Gyarmati Zoltán felidézte, szeptember 10-én Kecskeméten vett részt egy export- és befektetésösztönzés témában szervezett disszeminatív szakmai workshopon. “Ez arról szólt, hogy a helyi szereplők mit tudnak tenni azért, hogy az országos gazdaság fejlesztési szempontok és célok érvényesülni tudjanak” – magyarázta az irodavezető.

Itt szó esett a HIPA, a HEPA és a CED rendszerekről, valamint a Digitális Jólét Programról, illetve a Nemzeti Exportstratégiáról (NEXT). Emellett említettek helyi szereplőket is. “Kiemeltek egy-két nagyvárost, akik a befektetésösztönzésben olyan eredményeket értek el, amik mind a HIPA, mind a HEPA figyelmét felkeltették” – mondta Gyarmati, aki hozzátette, több vidéki nagyváros közül Szegedet is említették. “Proaktivitás kell, előre kell menni, el kell érni a befektetőket, mert attól, hogy egy autópálya megépül, még nem fognak jönni a befektetők” – részletezte.

Ezt követően szeptember 16-án a szegedi foglalkoztatási paktum rendezvényén vettek részt. “Két körben valósítják meg a foglalkoztatási paktumukat, ebből az első körben egy milliárd forint, a másodikban pedig 1,8 milliárd forrást költhetnek támogatásra” – mondta Gyarmati. A rendezvény témája magánszemélyek és vállalatok körében induló kérdőíves felmérés volt, mely a foglalkoztatási stratégia aktualizálását szolgálja.

Szeptember 18-án SSC témakörben konferenciát tartottak. Az irodavezető szerint a szolgáltatóközpontok kapcsán például azt az alapvető kérdést boncolgatták, hogy melyik van előbb: az irodaház vagy a befektető. Emellett szó esett a városvezetések, piaci szereplők és egyetemek együttműködéséről is.

A szegedi foglalkoztatási paktum I. szakaszának zárórendezvényét szeptember 23-án tartották meg. Gyarmati Zoltán elmondta, az első körben több, mint 700 millió forintot fordítottak támogatásra Szegeden. Itt a Szeged Pólus Nonprofit Kft. közreműködésével osztották meg a jelenlévők tapasztalataikat a foglalkoztatási paktum kapcsán.

Ezt követően üzemlátogatást tartottak Röszkén szeptember 24-én a Paprika Molnár Kft-nél. Az irodavezető elmondta, a Szentgyörgyi Albert Agórában októberben pályaválasztási napok lesznek, ahol a foglalkoztatási paktummal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A részletes program a szervező Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Paktum honlapján is elérhető.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt címe: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM)

Projekt azonosító: TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.