/

Megpróbálták szétverni a Szeged Plaza szobrát – az alkotótól érdeklődtek, hogyan csinálják

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Telefonon értesült Szanyi Péter képzőművész arról, hogy a Szeged Plazában 2000 óta látható alkotását, a Szélkiáltót le akarják bontani. A folyamat megtorpant, de a Zsolnay-kerámiával meg tudtak küzdeni.

Különös fejezethez ért a Szeged Plaza felújítása a múlthéten. “Felhívott a kivitelező, hogy megkezdték a szobor bontását, de nem bírtak vele. Akkor emlékeztettem arra, hogy létezik szerzői jog, ezért van egy protokollja annak, amikor egy szellemi alkotást lebontanak, áthelyeznek vagy eladnak. Ezt a szerzőnek tudnia kell, az ő hozzájárulása kell a tulajdonosnak” – idézte fel Szanyi Péter.

Ezután még egyszer csörgött a művész telefonja, ekkor a Plaza igazgatójával beszélt. “Neki is elmondtam, hogyan kell eljárni ebben az esetben. Ezután keresték fel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft-t (MANK), ahová én irányítottam őket” – számolt be Szanyi, aki azt is elmondta, Plaza részéről megkeresték a műemlékvédelmi hatóságot, azonban ott csak azt tudhatták meg, hogy a Szélkiáltó nincs műemlékvédelem alatt, mert kortárs művész szellemi tulajdona. Azóta a képzőművész nem követi nyomon az eseményeket, de értesüléseink szerint most már biztonságban a szobor még fennmaradó része. Ugyanis a szobor részének számító Zsolnay kerámia-medencét sikerült elbontani.

“Azokat a kerámiákat az én terveim alapján gyártattam le a Zsolnai-gyárban. Nem valami fürdőszobaszalonban vásárolt csempe. Ugyanúgy a műalkotás része” – mondta.

A művész szerint felmerült, hogy áthelyezik a Búvár-tóhoz a szobrot, de eredetileg nem is tudta a kivitelező, hogy ez egy eredetileg működő szökőkút figura. “Számítógép vezérelte a csapágyon forgó szobrot. Ez a 2000-es átadáskor működött, közben az általam meghatározott zene szólt, a Plaza lehalkította hangszóróit és fények gyúltak, a víz pedig folyt a medencébe” – mondta, azonban arról is beszámolt Szanyi, nem tudja, mióta nincs víz a szökőkútban, amelynek a vezetékrendszere az épület alatti garázsba vezet. “Karban kellett volna tartani, vízkőteleníteni, de ez gondolom nem történt meg” – mondta.

“Arra persze nem lehet kötelezni a tulajdonost, hogy az idők végezetéig ott álljon érintetlenül a kút. Én minden megoldásra nyitott vagyok, ha az nem sérti a szerzői jogomat és a műalkotást. Felmerült az is, hogy eladnák, de nincs konkrét elképzelésük tudtommal. Mivel a szerkezet a garázshoz vezet, ezért szerintem tudomásom sem lett volna szerintem arról, hogy szétbontják a szökőkutat” – magyarázta Szanyi, aki szerint ebben az esetben a tulajdon- és a szellemi jogot össze kell hangolni.

A Szeged Plaza-t emailben és telefonon próbáltuk meg elérni, egyelőre sikertelenül. Válaszaikat közöljük, amint megérkeznek.

Előző sztori

Nemesi Pál: Minden szegedi polgármestere szeretnék lenni!

Következő sztori

Magyar-szerb határátkelőhely nyílt Kübekháza és Rábé között

Legutóbbi hasonló cikkek