Közélet

Megpróbálták szétverni a Szeged Plaza szobrát – az alkotótól érdeklődtek, hogyan csinálják

Megpróbálták szétverni a Szeged Plaza szobrát – az alkotótól érdeklődtek, hogyan csinálják

2019. október 12., szombat
Megpróbálták szétverni a Szeged Plaza szobrát – az alkotótól érdeklődtek, hogyan csinálják

Telefonon értesült Szanyi Péter képzőművész arról, hogy a Szeged Plazában 2000 óta látható alkotását, a Szélkiáltót le akarják bontani. A folyamat megtorpant, de a Zsolnay-kerámiával meg tudtak küzdeni.

Különös fejezethez ért a Szeged Plaza felújítása a múlthéten. "Felhívott a kivitelező, hogy megkezdték a szobor bontását, de nem bírtak vele. Akkor emlékeztettem arra, hogy létezik szerzői jog, ezért van egy protokollja annak, amikor egy szellemi alkotást lebontanak, áthelyeznek vagy eladnak. Ezt a szerzőnek tudnia kell, az ő hozzájárulása kell a tulajdonosnak" – idézte fel Szanyi Péter.

Ezután még egyszer csörgött a művész telefonja, ekkor a Plaza igazgatójával beszélt. "Neki is elmondtam, hogyan kell eljárni ebben az esetben. Ezután keresték fel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft-t (MANK), ahová én irányítottam őket" – számolt be Szanyi, aki azt is elmondta, Plaza részéről megkeresték a műemlékvédelmi hatóságot, azonban ott csak azt tudhatták meg, hogy a Szélkiáltó nincs műemlékvédelem alatt, mert kortárs művész szellemi tulajdona. Azóta a képzőművész nem követi nyomon az eseményeket, de értesüléseink szerint most már biztonságban a szobor még fennmaradó része. Ugyanis a szobor részének számító Zsolnay kerámia-medencét sikerült elbontani.

"Azokat a kerámiákat az én terveim alapján gyártattam le a Zsolnai-gyárban. Nem valami fürdőszobaszalonban vásárolt csempe. Ugyanúgy a műalkotás része" – mondta.

A művész szerint felmerült, hogy áthelyezik a Búvár-tóhoz a szobrot, de eredetileg nem is tudta a kivitelező, hogy ez egy eredetileg működő szökőkút figura. "Számítógép vezérelte a csapágyon forgó szobrot. Ez a 2000-es átadáskor működött, közben az általam meghatározott zene szólt, a Plaza lehalkította hangszóróit és fények gyúltak, a víz pedig folyt a medencébe" – mondta, azonban arról is beszámolt Szanyi, nem tudja, mióta nincs víz a szökőkútban, amelynek a vezetékrendszere az épület alatti garázsba vezet. "Karban kellett volna tartani, vízkőteleníteni, de ez gondolom nem történt meg" – mondta.

"Arra persze nem lehet kötelezni a tulajdonost, hogy az idők végezetéig ott álljon érintetlenül a kút. Én minden megoldásra nyitott vagyok, ha az nem sérti a szerzői jogomat és a műalkotást. Felmerült az is, hogy eladnák, de nincs konkrét elképzelésük tudtommal. Mivel a szerkezet a garázshoz vezet, ezért szerintem tudomásom sem lett volna szerintem arról, hogy szétbontják a szökőkutat" – magyarázta Szanyi, aki szerint ebben az esetben a tulajdon- és a szellemi jogot össze kell hangolni. A Szeged Plaza-t emailben és telefonon próbáltuk meg elérni, egyelőre sikertelenül. Válaszaikat közöljük, amint megérkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.