Közélet

Látta már élőben a tízezer forintos hátulját? Itt az ideje, hogy megnézze Esztergomban

Látta már élőben a tízezer forintos hátulját? Itt az ideje, hogy megnézze Esztergomban

2019. október 2., szerda
Látta már élőben a tízezer forintos hátulját? Itt az ideje, hogy megnézze Esztergomban

A Dunakanyar környéke számos különleges élményt és látnivalót biztosít a nyár végeztével is: Esztergomtól Visegrádon át Szentendréig jelentős történelmi és kulturális hagyaték csodálható meg az őszi időszakban is, de a hegyek közt is könnyed kikapcsolódás vár azokra, akik a térségben töltenék szabad idejüket.

Az aktív pihenőtől a laza hétvégi időtöltésig választhat különféle élményeket, aki a Dunakanyar térségébe tér, így érdemes nekiindulni akár barátokkal, akár kisgyerekes családként is. Nagybörzsöny gyönyörű, csendes természeti környezete, meghitt, barátságos falusi hangulata mellett frissítő körsétával csábítja az odalátogatókat. Innen indulvaa Gömbölyű-kő – Kis-Koppány – Koppány-nyereg – Nagy-Koppány – Nagyirtáspuszta – Tolmács-hegy – Hosszú-bérc – Nagybörzsöny útvonal több pontján is csodálatos panorámát kínál.

Márianosztrára akár kisvasúttal is eljuthatunk. A település legérdekesebb látnivalója az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a fehér ruhás pálosok impozáns barokk kegytemploma, amelyben a csodatévő czestochowai Fekete Madonna-kép másolata is megtekinthető.Ha környéken járunk, látogassunk el a Kálváriához is, mert a hegytetőről gyönyörű kilátás nyílik Márianosztrára és a környező vulkáni magaslatokra. A kultúra városának is nevezett Vác megannyi múzeummal, egyházi műemlékkel és további izgalmas látnivalókkal várja a kirándulni vágyókat.

A város és egyben a Dunakanyar legbizarrabb látványossága a Memento Mori kiállítás, amely a váci domonkos templom kriptájában talált mumifikálódott testeket mutatja be.

Vácott található továbbá Magyarország egyetlen diadalíve, amely 1764-ben épült Mária Terézia tiszteletére. A diadalívet nagyon gyorsan építették fel, és a legenda szerint ezt tudva Mária Terézia nem mert áthajtatni alatta. Ha az idő engedi, a szomszédos Verőcén, megtekinthető a Hét Vezér harangja, Makovecz Imre alkotása is.

Szentendre igazi ékszerdoboz, ahova mindig jó kiruccanni – akár egy romantikus sétára, akár a gyerekekkel szeretnénk eltölteni egy aktív napot. Szentendre egyik kihagyhatatlan látnivalója a Skanzen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum azzal a céllal jött létre, hogy tájegységekbe szervezve bemutassa a magyar nyelvterületek életmódját, kultúráját, építészetét a 18. század közepétől a 20. század első feléig.

A család apraját-nagyját izgalmas programok várják itt: korhű viseletbe öltözött karakterek idézik meg ükanyáink korát, különböző népi mesterségeket lehet kipróbálni, a kisebbek a gyerekgazdaságban gazdák és gazdasszonyok szerepébe bújhatnak. A bicikliseknek is kedveznek a Skanzenben: az októberi hétvégékén bringatúrára várják az érdeklődőket.

Visegrádon aKirályi Palota a középkori Magyarország egyik legnagyobb és legpompásabb épületegyüttese volt. Az egykori királyi házat még Károly Róbert kezdte el építtetni, ahol Zách Felicián 1330-ban merényletet próbált elkövetni a királyi család ellen. A palotát I. Lajos bővítette ki jelentősen és Zsigmond király uralkodása alatt vették körbe fallal. A palotát Hunyadi Mátyás idején késő gótikus stílusban építették át, és az épület egyes részein reneszánsz elemek is helyet kaptak. A palota leghíresebb dísze a Herkules-kút, amelyet Mátyás király címerei díszítenek. Ez a kút látható az ezerforintos bankjegyünk hátoldalán is.

Esztergom a Dunakanyar történelmi és kulturális kincsestára, Magyarország egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa, ahol megannyi historikus látnivaló, templom, plébánia, múzeum, könyvtár, levéltár vár felfedezésre, de a természetkedvelők és a lazítani vágyók sem fognak itt unatkozni. Esztergom első számú, kihagyhatatlan látnivalója a Bazilika, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. 1856-os felszentelésén Ferenc József és Liszt Ferenc is részt vett. Liszt Ferenc erre az alkalomra komponálta az Esztergomi mise című művét. Az esztergomi Bazilika 100 méteres magasságával, 118 méteres hosszával és 49 méteres szélességével az ország legnagyobb, Európának pedig a harmadik legnagyobb egyházi építménye. 17 méter vastag falai Közép-Európa legvastagabb falrendszerét alkotják. A királyi várban látogatható a Beatrix-terem, a királyi várkápolna és a Studiolo is, Vitéz János egykori dolgozószobája. Ezeken felül, ha Esztergomban járunk, másszuk meg a csodás kilátást kínáló Macskalépcsőt, nézzük meg a Sötétkaput, a Prímási palota fogadótermeit és a levéltárát. Több múzeum is található a városban: pl. a Keresztény Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma vagy a Babits Emlékház, amely a Magyar Nemzeti Múzeum részét képezi. A Dunakanyarban mindemellett számos túraútvonal is megtalálható.

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, a Dobogókőnaz ideérkezők felléphetnek az Országos Kéktúra útvonalára, valamint több barlangot is meglátogathatnak a közelben. Dobogókő téli-nyári kirándulóhelyként, síközpontként és zarándokhelyként is működik.

A Rám-szakadék a Dunakanyar legnépszerűbb túracélpontja. Dobogókő és Dömös között mintegy 1 km hosszan húzódik. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A túrázók közlekedését kiépített kapaszkodók és korlátok, a zuhatagok mellett több helyen létrák segítik. Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a

csodasmagyarorszag.hu

weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.