Sport

Kiss-Rigó László: A Szent Gellért Fórum nem csak egy stadion

Kiss-Rigó László: A Szent Gellért Fórum nem csak egy stadion

2019. október 3., csütörtök
Kiss-Rigó László: A Szent Gellért Fórum nem csak egy stadion

Augusztus végén adták át a nagyközönségnek a Szent Gellért Fórumot. A kormányzati támogatással, 15 milliárd forintból épült létesítménynek csak egy szelete a labdarúgó-stadion, hiszen egy igazi kulturális és szabadidőközponttal lett gazdagabb Szeged. Sokan mégis fanyalognak és fölösleges beruházásnak mondják a komplexumot.

Kiss-Rigó

László szeged-csanádi püspök azt mondja, hogy az olykor nem is politikamentes irigykedés csak töretlenné teszi a lendületet.

  –

Ha csak a stadiont és a csapatot nézem, akkor jó beruházás volt. Amióta visszaköltöztek Szegedre, még nem szenvedtek vereséget.

– Már az is biztató volt, ahogyan a szezont kezdte a csapat, azóta pedig valóban nem panaszkodhatunk, még szerencsénk is van. –

A visszaköltözés és a jó eredmények régóta nem látott összefogást hoztak a szegedi labdarúgásban, beszédtéma lett a foci a városban. Várható volt ilyen gyors népszerűség?

– Sportszertő, futballszerető emberek élnek a városban, akik önmagáért szeretik a sportot, a labdarúgást, rájuk számítottunk és ők el is jöttek. Ameddig Gyulán játszott a csapat, addig is követték az eredményeinket és volt, hogy Szegedről jöttek meccsekre. –

A labdarúgócsapat és a stadion mellett egy igazi közösségi teret, komplex létesítményt kapott város. Mi várja még a látogatókat?

– A Szent Gellért Fórumnak csak egy része a stadion. Aréna és stadion nagyon sok van, éppen ezért gondolkodtunk egy új elnevezésben. Ez egy olyan 10 hektáros terület, ami sportra, szabadidős programra, kulturális rendezvényekre, közösségi rendezvényekre, közéleti programokra lehetőséget ad, ezeknek a fóruma. Itt mindennek és mindenkinek helye van korosztálytól

és

nemtől függetlenül. A stadionnak egyelőre nincs külön neve, de örülnénk neki, ha lenne egy névszponzora.

Tavaly év végén jelentették be, hogy az új stadion átadása után Szegedre jön az olasz élvonalbeli Lazio. Azóta már sokan lemondtak róla, hogy a római csapatot Szegeden láthatják majd – pedig biztosan jön a kétszeres olasz bajnok.– Három időpontról tárgyalunk a Lazióval, arról egyeztetünk, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb mindkét klubnak, de az már biztosnak tűnik, hogy idén megrendezzük a meccset. A két klub kapcsolata baráti, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a Lazio szeretne állandó együttműködést kialakítani a két csapat között – mondta Kiss-Rigó László.

Mikorra népesül be teljesen a fórum és lesz része a szegediek mindennapjainak?

– Ami elkészült, az már benépesült, de lesz még folytatás. Sokan érdeklődnek már most kulturális és egyéb rendezvények iránt, de már a saját utánpótlásunk is itt edz, és más sportágak is használják a sportcsarnokot, amit szeretnénk maximálisan kihasználni. Azt hiszem, hogy ezzel nem lesz gond, inkább túl nagy az igény, mindent nem tudunk kielégíteni. A néhány héttel ezelőtti vihar okozott kisebb károkat, de azokat javítjuk és épül a szálloda is, ami egy újabb közösségi tér lesz. –

A rengeteg felsorolt funkció ellenére nemegyszer hallani olyat, hogy ez csak egy stadion és minek Szegedre stadion...

– Ellendrukkerek és irigykedő emberek mindig is voltak, ebben Szeged sem kivétel. De ez lelkesíti az embert, emiatt is töretlen a lendület. Van egy kis ellenszél is, sokszor politikai színezettel, amit nem tudok hová tenni.

Amikor Kiss-Rigó Lászlót arról kérdeztük, hogy mit vár a hétvégi Szeged–Békéscsaba derbitől, egy, a 2016-os labdarúgó-Eb-n megtörtént esetet elevenített fel. – Három évvel ezelőtti labdarúgó-Eb-n Lyonban, a portugálok elleni meccs előtt megkértek a szurkolók, hogy imádkozzunk közösen az egyik templomban. Az ottani bíboros-érsek felajánlotta a Székesegyházat erre a célra, így egy nagyon szép bensőséges imádságot tartottunk. Utána megkérdezte tőlem egy újságíró, hogy mi itt imádkozunk, a portugálok meg másik templomban, nem hozzuk-e nehéz helyzetbe Istent? Erre mondtam, hogy ez nagy tévedés. Mi, hívő emberek ha imádkozunk a csapatért, akkor nem a konkrét mérkőzésen elérendő győzelemért imádkozunk. Nálunk ennél sokkal fontosabb győzelmek vannak, az élet és halál fölötti győzelmet már learatta valaki, akihez tartozunk és részesévé tett minket. Mi már a végső győzelem birtokában vagyunk. Azért imádkozunk, hogy legyen erőnk a saját korlátainkat legyőzni, a kihívásoknak megfelelni. Ez adott esetben pedig elég lehet az ellenfél legyőzésére is – mesélte a püspök.

Játsszon velünk és nyerjen belépőjegyet a vasárnapi Szeged-Csanád-Grosics Akadémia - Békéscsaba mérkőzésre! Ossza meg ezt a cikket Facebookon, és a mi bejegyzésünk alá kommentelje, hogy megosztotta. A megosztók között sorsoljuk ki a tiketteket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.