Hírzóna

Jogerősen elítélték Czeglédy három társát a Human Operator Zrt. ügyében Szegeden

Jogerősen elítélték Czeglédy három társát a Human Operator Zrt. ügyében Szegeden

2019. október 24., csütörtök
Jogerősen elítélték Czeglédy három társát a Human Operator Zrt. ügyében Szegeden

Jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék csütörtökön a Human Operator Zrt. ügyében három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával - amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be - jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vallották be vagy csak részben, és elmulasztották befizetni. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A zrt. egyik generál alvállalkozóját irányító férfit a bíróság bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek. A vádlott által irányított cég számlázta tovább - lényegében változatlanul - a Human Operator Zrt. felé az iskolaszövetkezetek által a diákmunkáról kiállított számlákat, majd juttatta vissza a szövetkezeteknek a foglalkoztatottak nettó bérét. Az ítélet szerint tevékenységével több mint 6 milliárd forint adó és járulék befizetésének elkerüléséhez nyújtott segítséget. A törvényszék - a vádlott és védője által kezdeményezett egyezség alapján - a férfit három év börtönbüntetéssel sújtotta, amelyből nem bocsátható feltételes szabadságra, 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá, öt évre eltiltotta a gazdasági szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól, valamint 10,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A bíróság két, iskolaszövetkezetet irányító vádlottat bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondott ki bűnösnek.

A makói férfiak egyaránt két év hat hónap börtönbüntetést kaptak - a szabadságvesztés felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra -, három évre eltiltották őket a gazdasági szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól, továbbá velük szemben 8,8, illetve 2,8 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el. Egyiküknek egy másik bűncselekmények miatt kiszabott másfél éves börtönbüntetést is le kell töltenie. A vádlottak tevékenységükkel 900, illetve 700 millió forint adó és járulék befizetésének elkerülésében nyújtottak segítséget.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.