Ha őszi túra, akkor irány a Bükk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Északi-középhegység legszebb és legváltozatosabb területe ősszel szebbnél szebb arcát mutatja, ezért nem csoda, hogy a túrázók nagy kedvence. Érdemes elindulni és felfedezni azt a színpompás kavalkádot, ami itt várja az utazókat ilyenkor. A Bükkbe látogatók számos útvonal között tudnak válogatni, akár edzett túrázók, akár csak kisebb, könnyebb kirándulásokra vágynak, így akkor is talál magának bárki tökéletes útvonalat, ha kisgyerekkel, családostul indul útnak..

A Szalajka-völgy a Bükk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A völgy a nevét a helyiek fő megélhetéséről, a szalalkáli (hamuzsír) égetéséről kapta a nevét a 19. században. Ha a Szalajka-völgy összes látnivalóját meg szeretné nézni, aki arra jár, érdemes az utat az egyik fő nevezetességnél, a Fátyol-vízesésnél kezdeni, ahova kisvasúttal lehet eljutni. Ha innen még felfelé sétálunk, eljuthatunk a Felső-tóhoz és az Istállós-kői ősemberbarlanghoz, amelyet régészeti jelentősége miatt 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak.

Lefelé haladva lenyűgöző látványt nyújt a Szikla-forrás. Ezután a Szabadtéri Erdei Múzeumban, régi erdei mesterségekkel és a mesteremberek életkörülményeivel lehet megismerkedni.

A vadaskertben a muflonokat és dámszarvasokat csodálhat meg az arra járó, és feltétlenül érdemes megkóstolni a pisztrángot is a Szalajka-völgyben, hiszen a füstölt, sült pisztráng helyi specialitás.

Ez a különlegesség azoknak is ajánlott, akik nem szeretik a halat, hiszen a füstölt pisztráng a sült, ropogós szalonnához hasonló ízű.

A Szalajka-völgy bejáratánál egycsöves bobpályára is fel lehet szállni egész évben. Érdemes egy sétát tenni a Millenniumi kilátóhoz is, amelyhez a Millenniumi tanösvényen vezet az út. A kilátóról tiszta, napos időben a Tátra hegycsúcsait is láthatóak.

Ha egész hétvégére sikerül elszabadulni, akkor érdemes a második napot a romantikus hangulatú Lillafüreden, amely a Bükk keleti szélén, Miskolctól 15 kilométerre, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján fekszik. Nevét gróf Bethlen András unokahúgáról, Vay Lilláról kapta. Lillafüred a két világháború között kezdett népszerű üdülőhellyé válni. A hely szimbóluma az 1930-ban átadott Palotaszálló, amely korának legelegánsabb szállodája volt, Lux Kálmán tervei alapján építették neoreneszánsz stílusban. A Mátyás-teremben a történelmi Magyarország várait ábrázoló ólomüveg ablakok is megtekinthetőek.

Egy József Attila szobrot is találhatunk itt: annak emlékét őrzi, hogy a költő itt írta az Óda című versét. A Palotaszállóhoz egy függőkert és vízesés is tartozik.

Továbbá két barlang is felfedezhető a közelben: az Anna-barlang mészkövei növényi mintákat őriznek, az István-barlang pedig a környék legnagyobb cseppkőbarlangja. Az ősemberek lakta Szeleta-barlanghoz viszont már többet kell sétálni, de megéri.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Előző sztori

Kigyulladt egy garázs Szegeden

Következő sztori

Hét év börtönre ítéltek egy szerb kábítószercsempészt Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek