Gyalázkodásra kényszerítik az önkormányzati cégek dolgozóit Szegeden?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A saját bevallása szerint az SZKT-nál dolgozó férfi kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmesélje, hogyan lett belőle főnökei utasítására „internetes troll Botka László szolgálatában”. A férfi szerint gyalázkodó kommenteket kell írogatnia Nemesi Pál és a Fidesz tartalmai alá. Elege lett. Kitálalt.

Pár hete írtunk arról, hogy soha nem látott trollhadsereget szabadított Szegedre a baloldal. Nem túlzás: több százas nagyságrendben érkeznek a „semmiből” a szegedi online térbe a pár követős, hosszú hónapokig inaktív, vagy éppen teljesen új profilok, amelyekről csak és kizárólag a színtiszta és ostoba gyűlölet árad a jobboldal és Nemesi Pál felé. Ezt akkor megpróbálta cáfolni Botka László propilapja, de nem túl nagy sikerrel. Most úgy tűnik, további információkkal tudunk szolgálni arról, honnan is érkeztek, érkeznek ezek a trollok. Egy olvasónk ugyanis azt állítja, az SZKT-nál kényszerítik trollkodásra a dolgozókat.

„Kezdem ott hogy nálunk mindenkinek kuss a neve, aki nem szocialista. A kollektíva legalább kétharmada rühelli Botkát és csapatát, de csendben kell maradnunk, ha jót akarunk. Sőt mifelénk elvárás, hogy egy véleményen legyünk Botkával és ennek hangot is adjunk” – kezdte levelét a férfi, majd így folytatja:

„Ha azt írom, hogy az év végi prémium, vagy az előrelépés feltétele kimondatlanul is az, hogy megosszam Botka és a Garai Laci írásait a Facebookomon, akkor meglepődnek? Akkor lepődjenek!”

(“Garai Laci” Botka László Ságvári Endre-díjas, csetlő-botló propagandistája – a szerk.)

A levelet író férfi szerint intézményesített kampányolásra utasították a dolgozókat a városi cégnél.

„Tavaly az egyik drágalátos főnököm szólt, hogy jön hozzánk továbbképzést tartani egy Rúff Bálint nevű gyerek, valami pesti marketinges, akit azért küldtek ide, hogy megmentse Botkát. A Bálint leült egyenként mindenkivel és elmondta, hogy innentől munkaköri kötelességünk heti legalább 4-5 alkalommal megosztani bármit, amit a Botka kitesz, a fontosabb dolgokról pedig értesíteni fogják X. kollégámat (teljes nevet nem írok, mert őt is kirúgják és ő sem keres sokat nyomorult), amikor már jön a választás. Általában a Nemesi Paliról kell mindenféle mocskot megosztanunk, amit a Garai Szakács ír” – állítja az SZKT dolgozója, aki azt írta még, hogy „nekem ez az ember nem volt szimpatikus (Nemesi), nekem egy fideszes se lesz az soha, de

esküszöm, annyit kell mocskolnom már a saját oldalamon, hogy megszerettem titokban én is, meg a többiek is, akiknek ezt kell csinálniuk”.

„Egy internetes trollá váltam a nyár eleje óta és ezzel nem én vagyok az egyetlen a városi cégeknél. Nem tudom, hogy még hány embert szívatnak ezzel, de nekem elegem van. Visszaszólni nem merek, mert amióta a feleségem meghalt egyedül vagyok a két gyerekkel, ha elbocsátanak végem, 48 évesen ebben a csóró városban kuka” – panaszkodik a levél vége felé.

A torta és a szeletek

A férfi azt állítja, hogy voltak néhányan, akik igen jól kerestek „Szeged tortáján” is, amit végre lebontanak a napokban.

„Nehéz megfogni Botkáékat. Maguk szerint milyen pénzből csinálták a tortát a cukrászda előtt, meg az egész Botka kampányt? Értem én, hogy Nemesi gazdag és volt pénze plakátot venni, de 1. Botka saját pénzből nem rak semmibe egy fityinget se 2. a város is csóró, majdnem beledöglött a 10 000 forintokba, amit kifizettek a választás előtt az embereknek. Na, miből csinálták a sok Botka-molinót meg a tortát? Szerintem kitalálják” – vezeti fel az ügyet, ami szerinte a B. családhoz köthető. (Az illető levelében megnevezi a Szegeden közismert férfit – mi nem tesszük meg, most még.)

Az SZKT cáfol, de hallgat a részletekről

Természetesen lapunk rákérdezett a cégnél és az önkormányzatnál mindezekre. Egyáltalán nem meglepő módon az önkormányzat ezúttal sem tudott válaszolni, bár szinte soha nem tudnak választ adni semmire. Az SZKT azonban reagált a kérdéseinkre. A cégtől azt kérdeztük:

  • Ruff Bálint és az Invisible Hand tanácsadó cég áll-e szerződéses, vagy egyéb jogviszonyban az önkormányzattal, illetve az SZKT-vel, valamint más önkormányzati céggel?
  • Igaz-e, hogy Ruff Bálint számos alkalommal tartott “eligazításokat” városi cégek dolgozóinak?
  • Tartott-e és hány alkalommal Ruff Bálint (vagy a tanácsadó cég) továbbképzést városi cégeknél, illetve az önkormányzatnál?
  • Szeged Tortáját ki és milyen módon finanszírozza? Milyen költséggel jár ez?
  • Ki és milyen pénzből finanszírozza Botka László választási kampányát?
  • “Ajánlott-e” a városi cégek dolgozóinak megosztani saját közösségi oldalukon a Botka Lászlót népszerűsítő és Nemesi Pált gyalázó cikkeket, illetve “ajánlott-e” kommentelni?
  • A céges dolgozók esetében milyen módon állapítják meg a jutalmakat?
  • Van-e olyan utasítás, vagy “ajánlás” a cégekben dolgozók felé, hogy a szavazás napján lefotózzák a szavazólapjukat?

A kérdéseink ellenére a követező választ bírták elküldeni:

“Kérésükre a mai napon áttekintettük a nyilvántartásainkat. A levelükben jelzett magánszemély illetve cég nem állt és nem is áll jogviszonyban a Szegedi Közlekedési Társasággal. A levélben megfogalmazott kérdésekre minden esetben nemleges a válaszunk.”

Ki az a Ruff Bálint???

Ruff Bálintról legutóbb 2017-ben lehetett hallani, amikor Botka László még miniszterelnöki álmokat dédelgetett. Botka  választotta ugyanis politikai főtanácsadójának a “félismeretlen férfit” – ahogy akkoriban az Origo fogalmazott róla. Ruff előbb Fodor Gábor környezetvédelmi tárcájánál, majd a Szabad Demokraták Szövetségénél (SZDSZ) volt elnöki kabinetfőnök.

A lap akkor azt írta róla, hogy “Ruff nem lehet túl büszke erre a munkára, legalábbis erről árulkodik saját Linkedin-oldala. Ennek alapján 2008 júniusa és 2009 júliusa között kommunikációs és politikai tanácsadóként dolgozott egy magyar politikai pártnál. Az már egy másik, 2009. márciusi hírből derült csak ki, hogy ez a párt az SZDSZ volt, és ez a tanácsadói poszt valójában hónapokon át egy fontos politikai bizalmi pozíciót, a kabinetfőnökséget jelentette.

Ruff egyébként nemcsak a Linkedin nevű oldalra feltett profiljában szégyenlős, hanem cége, az Invisible Hand honlapján sem számol be részletesen pályafutása szabad demokrata időszakáról. Ez egyébként azért is érthető, mert bár 2006-ban az SZDSZ még magabiztosan vette az ötszázalékos küszöböt, és 2008 tavaszán is négy százalék környékén mozgott a mérésekben, 2009 júniusában végül csak 2 százalékot szerzett az EP-választáson. A Szabad Demokraták Szövetsége ezt követően egy év alatt szétesett, majd megszűnt.”

Természetesen megkerestük a tanácsadót is kérdéseinkkel. Amint válaszol, frissítünk!

Előző sztori

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium

Következő sztori

Nyitva lesznek a választás hétvégéjén a kormányablakok és okmányirodák