Közélet

Gyalázkodásra kényszerítik az önkormányzati cégek dolgozóit Szegeden?

Gyalázkodásra kényszerítik az önkormányzati cégek dolgozóit Szegeden?

2019. október 2., szerda
Gyalázkodásra kényszerítik az önkormányzati cégek dolgozóit Szegeden?

A saját bevallása szerint az SZKT-nál dolgozó férfi kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmesélje, hogyan lett belőle főnökei utasítására „internetes troll Botka László szolgálatában". A férfi szerint gyalázkodó kommenteket kell írogatnia Nemesi Pál és a Fidesz tartalmai alá. Elege lett. Kitálalt.

Pár hete írtunk arról, hogy

soha nem látott trollhadsereget szabadított Szegedre a baloldal

.Nem túlzás: több százas nagyságrendben érkeznek a „semmiből” a szegedi online térbe a pár követős, hosszú hónapokig inaktív, vagy éppen teljesen új profilok, amelyekről csak és kizárólag a színtiszta és ostoba gyűlölet árad a jobboldal és Nemesi Pál felé. Ezt akkor megpróbálta cáfolni Botka László propilapja, de nem túl nagy sikerrel. Most úgy tűnik, további információkkal tudunk szolgálni arról, honnan is érkeztek, érkeznek ezek a trollok. Egy olvasónk ugyanis azt állítja, az SZKT-nál kényszerítik trollkodásra a dolgozókat. „Kezdem ott hogy nálunk mindenkinek kuss a neve, aki nem szocialista. A kollektíva legalább kétharmada rühelli Botkát és csapatát, de csendben kell maradnunk, ha jót akarunk. Sőt mifelénk elvárás, hogy egy véleményen legyünk Botkával és ennek hangot is adjunk” – kezdte levelét a férfi, majd így folytatja:

„Ha azt írom, hogy az év végi prémium, vagy az előrelépés feltétele kimondatlanul is az, hogy megosszam Botka és a Garai Laciírásait a Facebookomon, akkor meglepődnek? Akkor lepődjenek!”

("Garai Laci" Botka László

Ságvári Endre-díjas

,

csetlő-botló propagandistája

- a szerk.) A levelet író férfi szerint intézményesített kampányolásra utasították a dolgozókat a városi cégnél. „Tavaly az egyik drágalátos főnököm szólt, hogy jön hozzánk továbbképzést tartani egy Rúff Bálint nevű gyerek, valami pesti marketinges, akit azért küldtek ide, hogy megmentse Botkát. A Bálint leült egyenként mindenkivel és elmondta, hogy innentől munkaköri kötelességünk heti legalább 4-5 alkalommal megosztani bármit, amit a Botka kitesz, a fontosabb dolgokról pedig értesíteni fogják X. kollégámat

(teljes nevet nem írok, mert őt is kirúgják és ő sem keres sokat nyomorult)

, amikor már jön a választás. Általában a Nemesi Paliról kell mindenféle mocskot megosztanunk, amit a Garai Szakács ír” – állítja az SZKT dolgozója, aki azt írta még, hogy „nekem ez az ember nem volt szimpatikus (Nemesi), nekem egy fideszes se lesz az soha, de

esküszöm, annyit kell mocskolnom már a saját oldalamon, hogy megszerettem titokban én is, meg a többiek is, akiknek ezt kell csinálniuk”.

„Egy internetes trollá váltam a nyár eleje óta és ezzel nem én vagyok az egyetlen a városi cégeknél. Nem tudom, hogy még hány embert szívatnak ezzel, de nekem elegem van. Visszaszólni nem merek, mert amióta a feleségem meghalt egyedül vagyok a két gyerekkel, ha elbocsátanak végem, 48 évesen ebben a csóró városban kuka” – panaszkodik a levél vége felé.

A torta és a szeletek

A férfi azt állítja, hogy voltak néhányan, akik igen jól kerestek „Szeged tortáján” is, amit végre lebontanak a napokban. „Nehéz megfogni Botkáékat. Maguk szerint milyen pénzből csinálták a tortát a cukrászda előtt, meg az egész Botka kampányt? Értem én, hogy Nemesi gazdag és volt pénze plakátot venni, de 1. Botka saját pénzből nem rak semmibe egy fityinget se 2. a város is csóró, majdnem beledöglött a 10 000 forintokba, amit kifizettek a választás előtt az embereknek. Na, miből csinálták a sok Botka-molinót meg a tortát? Szerintem kitalálják” – vezeti fel az ügyet, ami szerinte a B. családhoz köthető.

(Az illető levelében megnevezi a Szegeden közismert férfit - mi nem tesszük meg, most még.)

Az SZKT cáfol, de hallgat a részletekről

Természetesen lapunk rákérdezett a cégnél és az önkormányzatnál mindezekre. Egyáltalán nem meglepő módon az önkormányzat ezúttal sem tudott válaszolni, bár szinte soha nem tudnak választ adni semmire. Az SZKT azonban reagált a kérdéseinkre. A cégtől azt kérdeztük:

  • Ruff Bálint és az Invisible Hand tanácsadó cég áll-e szerződéses, vagy egyéb jogviszonyban az önkormányzattal, illetve az SZKT-vel, valamint más önkormányzati céggel?
  • Igaz-e, hogy Ruff Bálint számos alkalommal tartott "eligazításokat" városi cégek dolgozóinak?
  • Tartott-e és hány alkalommal Ruff Bálint (vagy a tanácsadó cég) továbbképzést városi cégeknél, illetve az önkormányzatnál?
  • Szeged Tortáját ki és milyen módon finanszírozza? Milyen költséggel jár ez?
  • Ki és milyen pénzből finanszírozza Botka László választási kampányát?
  • "Ajánlott-e" a városi cégek dolgozóinak megosztani saját közösségi oldalukon a Botka Lászlót népszerűsítő és Nemesi Pált gyalázó cikkeket, illetve "ajánlott-e" kommentelni?
  • A céges dolgozók esetében milyen módon állapítják meg a jutalmakat?
  • Van-e olyan utasítás, vagy "ajánlás" a cégekben dolgozók felé, hogy a szavazás napján lefotózzák a szavazólapjukat?

A kérdéseink ellenére a követező választ bírták elküldeni: "Kérésükre a mai napon áttekintettük a nyilvántartásainkat. A levelükben jelzett magánszemély illetve cég nem állt és nem is áll jogviszonyban a Szegedi Közlekedési Társasággal. A levélben megfogalmazott kérdésekre minden esetben nemleges a válaszunk."

Ki az a Ruff Bálint???

Ruff Bálintról legutóbb 2017-ben lehetett hallani, amikor

Botka László még miniszterelnöki álmokat dédelgetett

. Botka választotta ugyanis politikai főtanácsadójának a "félismeretlen férfit" - ahogy akkoriban

az Origo fogalmazott róla

. Ruff előbb Fodor Gábor környezetvédelmi tárcájánál, majd a Szabad Demokraták Szövetségénél (SZDSZ) volt elnöki kabinetfőnök. A lap akkor azt írta róla, hogy "Ruff nem lehet túl büszke erre a munkára, legalábbis erről árulkodik saját Linkedin-oldala. Ennek alapján 2008 júniusa és 2009 júliusa között kommunikációs és politikai tanácsadóként dolgozott egy magyar politikai pártnál. Az már egy másik, 2009. márciusi hírből derült csak ki, hogy ez a párt az SZDSZ volt, és ez a tanácsadói poszt valójában hónapokon át egy fontos politikai bizalmi pozíciót, a kabinetfőnökséget jelentette. Ruff egyébként nemcsak a Linkedin nevű oldalra feltett profiljában szégyenlős, hanem cége, az

Invisible Hand honlapján sem számol be részletesen

pályafutása szabad demokrata időszakáról. Ez egyébként azért is érthető, mert bár 2006-ban az SZDSZ még magabiztosan vette az ötszázalékos küszöböt, és 2008 tavaszán is négy százalék környékén mozgott a mérésekben, 2009 júniusában végül csak 2 százalékot szerzett az EP-választáson. A Szabad Demokraták Szövetsége ezt követően egy év alatt szétesett, majd megszűnt." Természetesen megkerestük a tanácsadót is kérdéseinkkel. Amint válaszol, frissítünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.