Közélet

Soha nem látott troll-hadsereget szabadított Szegedre a baloldal

Soha nem látott troll-hadsereget szabadított Szegedre a baloldal

2019. szeptember 3., kedd
Soha nem látott troll-hadsereget szabadított Szegedre a baloldal

Nem túlzás: több százas nagyságrendben érkeznek a „semmiből” a szegedi online térbe a pár követős, hosszú hónapokig inaktív, vagy éppen teljesen új profilok, amelyekről csak és kizárólag a színtiszta és ostoba gyűlölet árad a jobboldal felé. Mutatjuk, de nem fog hinni a szemének!

Nagyjából három hónapja vette észre először az IT-s szakemberünk, hogy valami nagyon nem stimmel a szegedi online térben. Szabadon és törvényesen elérhető, használható és futtatható analítikai programokkal ugyanis folyamatosan monitorozzuk nem csak a saját oldalunkon folyó interakítv tartalmakat, olvasói és kommentelői szokásokat, hanem a konkurenciát is. A korábban külföldön és itthon is számos komoly multinak dolgozó szakember végül közölte: megmagyarázhatatlan mértékben megnőtt azon Facebook profilok száma, amelyek korábban inaktívak voltak, maximum néhány tucat követővel rendelkeznek, sokszor ugyanolyan típusú (vagy semmilyen) profilképpel rendelkeznek. Egyetlen közös pont volt/van ezekben a baloldali trollokban: árad a nyílt, ostoba és színtiszta gyűlölet a kommentjeikből, elsősorban a jobboldal felé. Vannak azonban más ismertetőjegyeik is:

  • szinte szórendre ugyanolyan mondatokat használnak,
  • pontosan ugyanolyan tartalmú kommenteket írnak,
  • másodperceken belül jelentős számú kereszt-lájkokat generálnak egymásnak
  • maximum pár tucat, nagyon vegyes képet mutató követői számmal rendelkeznek (vagyis kevés és szórt az ismerősük)
  • nem felismerhető, nem egyértelmű profilkép és nulla egyéb fotójuk van
  • a hírfolyamukban semmiyen konkrét tartalom nincs, csak véletlenszerű gifek, recept oldalak linkjei, hasonlók
  • nem emberi profilképet használnak
  • off topic vagy nem releváns kommenteket "írnak"
  • magyartalan mondatokat használnak (mintha a google írta volna)
  • sosem érvekkel alátámasztott vélemények, hanem rendkívül ostoba gyalázkodások jellemzik őket
  • ugyanolyan "kulcsszavakkal" operálnak

Mindjárt mutatjuk a listát, amelyet az IT szakember eddig azonosítani tudott és nem fog hinni a szemének. Hogy ennek a brutális baloldali szegedi troll hadseregnek van-e bármilyen köze a pártközpontból esetlegesen kiküldött, belső körös emailekhez; utasításokhoz; szöveg, kommuniációs és érvelő panelekhez, amelyek alapján dolgoznak; az még kérdéses, de már szakértői segítséggel dolgozunk ezeken. . Hamarosan jövünk a további részletekkel (ott már nagyobb méretben is tervezzük nyilvánosságra hozni a beazonosított kamu-profilokat), de addig is mutatjuk az utóbbi pár hét troll-termését Szegedről. Kapaszkodni:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.