Soha nem látott troll-hadsereget szabadított Szegedre a baloldal

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem túlzás: több százas nagyságrendben érkeznek a „semmiből” a szegedi online térbe a pár követős, hosszú hónapokig inaktív, vagy éppen teljesen új profilok, amelyekről csak és kizárólag a színtiszta és ostoba gyűlölet árad a jobboldal felé. Mutatjuk, de nem fog hinni a szemének!

Nagyjából három hónapja vette észre először az IT-s szakemberünk, hogy valami nagyon nem stimmel a szegedi online térben. Szabadon és törvényesen elérhető, használható és futtatható analítikai programokkal ugyanis folyamatosan monitorozzuk nem csak a saját oldalunkon folyó interakítv tartalmakat, olvasói és kommentelői szokásokat, hanem a konkurenciát is.

A korábban külföldön és itthon is számos komoly multinak dolgozó szakember végül közölte: megmagyarázhatatlan mértékben megnőtt azon Facebook profilok száma, amelyek korábban inaktívak voltak, maximum néhány tucat követővel rendelkeznek, sokszor ugyanolyan típusú (vagy semmilyen) profilképpel rendelkeznek.

Egyetlen közös pont volt/van ezekben a baloldali trollokban: árad a nyílt, ostoba és színtiszta gyűlölet a kommentjeikből, elsősorban a jobboldal felé. Vannak azonban más ismertetőjegyeik is:

 • szinte szórendre ugyanolyan mondatokat használnak,
 • pontosan ugyanolyan tartalmú kommenteket írnak,
 • másodperceken belül jelentős számú kereszt-lájkokat generálnak egymásnak
 • maximum pár tucat, nagyon vegyes képet mutató követői számmal rendelkeznek (vagyis kevés és szórt az ismerősük)
 • nem felismerhető, nem egyértelmű profilkép és nulla egyéb fotójuk van
 • a hírfolyamukban semmiyen konkrét tartalom nincs, csak véletlenszerű gifek, recept oldalak linkjei, hasonlók
 • nem emberi profilképet használnak
 • off topic vagy nem releváns kommenteket “írnak”
 • magyartalan mondatokat használnak (mintha a google írta volna)
 • sosem érvekkel alátámasztott vélemények, hanem rendkívül ostoba gyalázkodások jellemzik őket
 • ugyanolyan “kulcsszavakkal” operálnak

Mindjárt mutatjuk a listát, amelyet az IT szakember eddig azonosítani tudott és nem fog hinni a szemének.

Hogy ennek a brutális baloldali szegedi troll hadseregnek van-e bármilyen köze a pártközpontból esetlegesen kiküldött, belső körös emailekhez; utasításokhoz; szöveg, kommuniációs és érvelő panelekhez, amelyek alapján dolgoznak; az még kérdéses, de már szakértői segítséggel dolgozunk ezeken. .

Hamarosan jövünk a további részletekkel (ott már nagyobb méretben is tervezzük nyilvánosságra hozni a beazonosított kamu-profilokat), de addig is mutatjuk az utóbbi pár hét troll-termését Szegedről.

Kapaszkodni:

 

Előző sztori

Pakisztáni sofőr bukott le lopott SUV-val Csanádpalotán

Következő sztori

Megint életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Szegeden