Politika

Napra pontosan két éve bukott meg Botka László és menekült vissza Szegedre

Napra pontosan két éve bukott meg Botka László és menekült vissza Szegedre

2019. október 2., szerda
Napra pontosan két éve bukott meg Botka László és menekült vissza Szegedre

Napra pontosan két éve mondott le a miniszterelnök-jelöltségről Botka László. Az ellenzéki kommentátorok szerint azért kényszerült erre, mert megbukott a politikai stratégiája – írja a Délmagyar.

Saját pártja nem kért belőle

Botka vesszőfutása 2016 nyarán, a szocialista párt tisztújító kongresszusán kezdődött. Szeged polgármestere az országos választmány élén folytatta volna a munkát és a választási felkészülést, de saját pártja nem kért belőle, inkább Hiller Istvánt választották utódjául. A sajtóhírek szerint

azért volt elegük Botkából, mert sokaknak nem tetszett, ahogy korábban a választmányi üléseket vezette.

– Ön szavazna egy miniszterelnök-jelöltre, amelyet a saját pártja a vezetőjének sem választ meg? – kérdezte a tisztújítás után az index.hu újságírója. Politikatörténeti kuriózum lenne. Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt – válaszolta akkor Botka.

Politikatörténeti furcsaság lett

Szeged polgármestere csapnivaló jós. Alig telt el öt hónap és a 168 óra hasábjain üzente meg a párttársainak, hogy mégis vállalja a jelöltséget. Indulását három feltételhez kötötte: közös listát, szavazatszerzési képesség alapján kiválasztott egyéni jelölteket és új baloldali politikát követelt. Később Gyurcsánytól is szabadulni akart, pedig nélküle valószínűleg megszűnne a DK. 2017 szeptemberében robbant a politikai bomba. Korábban a civil tüntetések szervezésével és népszavazási kezdeményezésekkel ismertté vált Lattmann Tamás nemzetközi jogász azt mondta, hogy eredetileg ő lett volna a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, mielőtt közbelépett volna Botka. A párt vezetői kézzel-lábbal tagadták a paktumot.

Szeged a menekülőpálya

Nem csak Botka miniszterelnöki álmai kaptak léket két évvel ezelőtt: az idén májusi európai parlamenti választáson az MSZP-Párbeszéd közös lista mindössze 6,61 százalékot szerzett, amivel egy országgyűlési választáson nem jutottak volna be a parlamentbe. Botkának ezért élet-halál kérdése, hogy minél több logót felragaszthasson plakátjaira.

Szeged maradt számára az utolsó menedék: ha veszít, politikai karrierjének is végleg leáldozik.

Márpedig békét vagy együttműködést az ő környezetében ma sem lehet látni. Gondoljunk csak a DK jelzésértékű késlekedésére az ellenzéki pártok szegedi „összefogásának” bejelentésekor. Vagy a jövő terveiből kihagyott és önálló polgármesterjelöltként induló dorozsmai szocialista képviselőre, Lauer Istvánra. Vagy Mózes Ervinre, vagy Solymos Lászlóra, vagy a szegedi uszoda kormányzati támogatására… További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.