Egészség

Elindult Csongrád megyében az influenzafigyelő szolgálat

Elindult Csongrád megyében az influenzafigyelő szolgálat

2019. október 10., csütörtök
Elindult Csongrád megyében az influenzafigyelő szolgálat

Már működik megyénkben az influenzafigyelő szolgálat. A jelentési rendszerbe bevont 54 orvos közül 4 háziorvos lát el „őrszem” (sentinel) feladatot: ők azok, akik a betegforgalmi adatok melletthetente minimum kétszer végeznek virológiai vizsgálatot, amelynek nagy jelentősége van a járványt okozó kórokozó kimutatásában és az influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában.

A háziorvosok jelentési kötelezettsége jövő év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint. Az influenza fertőző betegség, jelenleg az egyetlen olyan kórokozó, amelyik a mai napig világjárványokat képes okozni. Fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebbekre és a krónikus betegekre a legyengült immunológiai reakciókészség miatt. A fertőzés egyiklegfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás, megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az idei szezonban is lehetőségük van a kockázati csoportba tartozóknak kérni a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál az

ingyenes oltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.