Közélet

Csongrád megyében működik az ország legjobb katasztrófavédelmi mobil laborja

Csongrád megyében működik az ország legjobb katasztrófavédelmi mobil laborja

2019. október 4., péntek
Csongrád megyében működik az ország legjobb katasztrófavédelmi mobil laborja

A Tisza Labor hívónevű, Csongrád megyei csapat nyerte az idén a katasztrófavédelmi mobil laborok országos versenyét. A második legjobb teljesítményt Baranya megye szakemberei érték el, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Somogy megyei mobil laborjának munkatársai állhattak fel - adta hírül a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Az egységek mindent felderítettek, megmértek és mentesítettek: az értékelések alapján kiderült, hogy nagyrészt hasonlóan jól oldották meg a feladatokat, amelyek során a vezetéstechnika és a tesztírás mellett három gyakorlati pálya is kihívások elé állította őket. Az egyik helyszínen „buszbaleset történt”, és a járművek átvizsgálásakor a tűzoltók az egyik busz csomagterében sugárveszélyes jelzéssel ellátott dobozt találtak. A kárhelyparancsnok kérte a katasztrófavédelmi mobil labort, hogy az mérésekkel segítse a műszaki beavatkozás biztonságát. Előkerültek a megfelelő védőruhák és -eszközök, műszerek, majd azok használatával bebizonyosodott a radioaktív anyag jelenléte.

Az egyik legösszetettebb pályát egy bontás alatt álló, korábban laboratóriumként működő ipari épület jelentette, amelyben a munkások rosszul lettek, marásos sérüléseket szenvedtek. A mobil labor szakembereinek az épületben használt különböző vegyi anyagokat kellett beazonosítaniuk, majd a feladat végrehajtása után a saját biztonságuk érdekében a védőruhájukat is mentesíteniük kellett.

Az eredmények alapján kiderült, hogy 2019-ben a Csongrád megyében szolgálatot teljesítő kollégák alkotják a legjobb mobil labor csapatot. Az öt pályán elért pontok alapján a második legeredményesebb csapat a Baranya megyei labor lett, míg a harmadik helyet Somogy megye egysége szerezte meg. A záróeseményendr. Mógor Judittűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes mondott beszédet, aki a feladatok láttán elismerését fejezte ki a csapatoknak és az előkészítésben résztvevő állománynak is. Elmondta, hogy az idei verseny a speciális képességek fejlesztésére adott lehetőséget. A versenybírák a délutáni szakmai megbeszélésen kiemelték, hogy a bizottságnak nehéz dolga volt, hiszen csak néhány pont választotta el a csapatokat egymástól. A szervezők azt is pozitívan értékelték, hogy egy-egy kárhelyszínen a feladatban résztvevő statisztákat is kikérdezték a csapatok, és a társszerveket is megfelelően riasztották a versenyzők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.