Hírzóna

Az őszi közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a megyei zsaruk

Az őszi közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a megyei zsaruk

2019. október 2., szerda
Az őszi közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a megyei zsaruk

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága közlekedésbiztonsági ajánlásokkal hívja fel a motorkerékpárosok figyelmét az őszi közlekedés veszélyeire.

Ősszel a legnagyobb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre. Ebben az évszakban a motoros balesetek jellemző oka, hogy nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, de ki kell emelni azt az emberi tényezőt, amikor képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Fontos tudni, hogy a motorosokat a személygépjárművek vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák) nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlenül sérül. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés. A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a motorosokat, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatnak, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő technikát igényelnek. Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhetnek állati erővel vont járművek és mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat. Az alábbiakban összefoglalják a motorkerékpáros balesetek és tragédiák megelőzésének főbb lehetőségeit:
  • kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorok használata,
  • a bukósisak és egyéb védőfelszerelések viselése, amely nagymértékben csökkenti a sérülés kockázatát,
  • ne megszokásból, rutinból vezessünk, fokozott figyelemmel menjünk bele az előzésbe, kanyarodásba,
  • az út-, terep- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel történő közlekedés is nagyon fontos!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.