Hírzóna

Aradi vértanúk - Szakértő: a hatalom célja az elrettentés volt

Aradi vértanúk - Szakértő: a hatalom célja az elrettentés volt

2019. október 6., vasárnap
Aradi vértanúk - Szakértő: a hatalom célja az elrettentés volt

A hatalom célja az elrettentés volt az 1848-49-es forradalom leverése utáni megtorlásokkal - mondta Hermann Róbert történész az Aradi vértanúk nemzeti gyásznapja alkalmából a M1 aktuális csatornán vasárnap.

A kivégzések jelentős része nyilvános volt, így például Batthyány Lajosé Pesten, vagy az aradi vértanúk közül azoké, akiket kötél általi halálra ítéltek. A megtorlás már 1849 januárjában megkezdődött, a szabadságharc leverése előtt mintegy félszáz halálos ítéletet hajtottak végre. Az uralkodó felelőssége egyértelmű, Ferenc József döntése volt például az, hogy a halálos ítéleteket nem kellett végrehajtás előtt az uralkodóhoz felterjeszteni - mondta a történész. Hozzátette: 1867-ig a forradalom emlékét elsősorban október 6-hoz kötődve őrizték a magyarok, a megemlékezés hangsúlya a kiegyezés után került át március 15-re. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.