Közélet

1956-os történelmi emlékhely lett a bölcsészettudományi kar nagy előadója

1956-os történelmi emlékhely lett a bölcsészettudományi kar nagy előadója

2019. október 18., péntek
1956-os történelmi emlékhely lett a bölcsészettudományi kar nagy előadója

A MEFESZ megalapításának 63. évfordulóján avatták az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (BTK) nagy előadáját, az Auditorium Maximumot 56-os történelmi emlékhellyé.

Szegedről indultak ki az 1956-os forradalmi események: itt jött létre a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ, és itt követelték először a szovjet csapatok kivonulását, a szabad választásokat és a nemzeti jelképek visszaállítását.

Az Auditorium Maximumot a BTK-n nemzeti történelmi emlékhellyé avatta szerdán Kiss Tamás, a MEFESZ egyik alapító tagja, az egyetem 56-os emlékbizottságának elnöke, valamint a bizottság titkára, Jancsák Csaba és annak tagjai, Zakar Péter rektorhelyettes és Papp Viol,a az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) elnöke. Ezt követően a BTK és a TIK közötti MEFESZ-emlékműnél koszorúztak a jelenlévők.

– Röplapok jelentek meg az egyetemeken, amelyek az orosz nyelv fakultatívvá tételéről szóltak – idézte föl az előzmények közül az 1956. október 13-i nap történéseit Kiss Tamás az egyetem weboldala szerint.

A röplap hatására megfogalmazta ötletét akkori joghallgató csoporttársának, Lejtényi Andrásnak: az egyetemisták követeléseinek képviseletére és kivívására hozzanak létre egy szervezetet. Erre az elhatározásra válaszul a kommunista ifjúsági szervezet, a DISZ összehívott egy diákgyűlést október 16-ára, hogy ők vezessék le a szerveződést, azt hangoztatva: a hallgatóknak tanulniuk kell, nem politizálni – emlékezett vissza az alapító.

– Ám e napon megfenyegettek minket. Csakhogy akkor már tudtuk, hogy nagyon sok az érdeklődő, így azt mondtuk: nem fordulunk vissza! Ennek hatására a DISZ-vezetők elmentek a pártbizottságra tárgyalni, de mire visszaértek, a gyűlés telt házzal elkezdődött.

Itt beszélték meg a szegedi egyetemisták, hogy október 20-ra nagygyűlést szerveznek, az azt megelőző napokban pedig karonként összegyűlnek és megválasztanak maguk közül 3-3 vezetőt – elevenítette fel a MEFESZ megalakulásának mozzanatait Kiss Tamás.

Márciusban derült ki: az események egyik helyszínének számító nagy előadót, az Auditorium Maximumot a BTK-n történelmi emlékhellyé avatják. Ilyen nemzeti történelmi emlékhely Magyarországon például a budai vár és a mohácsi csatatér.

Fotók: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.