Közélet

Szegeden látható a magyar Harry Potter

Szegeden látható a magyar Harry Potter

2019. szeptember 3., kedd
Szegeden látható a magyar Harry Potter

Október 18-tól tűzi műsorra a Szegedi Nemzeti Színház Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea Időfutár című nagy sikerű könyv- és rádiójáték-sorozatából készült színpadi adaptációt Barnák László főigazgató rendezésében.

A hétrészes könyvsorozatot sokan a magyar Harry Potterként aposztrofálják, a fordulatos cselekmény és a szellemes dialógusok nemcsak az olvasókat, hanem 2012-ben és 2013-ban a Kossuth Rádió hallgatóit is a készülékek elé szegezték.

A történet szerint a főszereplő kislány, Hanna osztálya a Technikatörténeti Múzeumba látogat, ahol a gyerekek Kempelen Farkas 18. századi sakkautomatáját is megtekintik, Hanna pedig mattot ad a gépnek, mire hirtelen 1791-ben találja magát Bécsben, Kempelen műhelyében, akinek köszönhetően eljut Emanuel Schikaneder színházába, miközben Mozart Varázsfuvolájának előkészületei zajlanak. Hanna mindent megtesz, hogy visszatérhessen a 21. századba, furcsa helyzetek egymásutánjába gabalyodik bele és az élete is veszélybe kerül.

Barnák László rendező célja, hogy a darab a nézők számára 9-99 éves korig élvezhető legyen. Missziójának tekinti, hogy mai kortárs művekkel is foglalkozzon a teátrum, ezáltal élő kapcsolat alakuljon ki a színház és az irodalom között. A tudományos-fantasztikus mesének a valós történelmi személyiségek kölcsönöznek realista hátteret, a színpadon látottakkal és a nézők fantáziájával ki tud teljesedni egy olyan történet, amelyben minden hihetővé válik.

A darabot élőzenével láthatja a közönség a Kisszínházban. Gyüdi Eszter zeneszerző a Varázsfuvola csellóra és fuvolára áthangszerelt dallamait montázs-szerűen vegyíti a mai modern zenei irányzatokkal.

Tasnádi István szerint a történet és a belőle megálmodott darab egy izgalmas gondolatkísérlet, egy játék, melyben a klasszikus időutazásos konfliktusok elevenednek meg: mi lenne, ha valami olyat tennénk, ami hatással van a jövőre? A szerzők célul tűzték ki a bújtatott ismeretterjesztést annak érdekében, hogy a fiatal generációkkal megkedveltessék többek között a történelmet vagy akár a zenetörténetet, valamint azt is elárulta, hogy a nyolcadik kötet megjelenése a szegedi premier környékén várható.

Ha a nézők biztosítani szeretnék helyüket az előadásokra, tavalyi bérleteiket szeptember 6-ig újíthatják meg, új bérletek pedig október 18-ig válthatók a színház jegyirodájában (Stefánia u. 6.).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.