//

Szegeden látható a magyar Harry Potter

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 18-tól tűzi műsorra a Szegedi Nemzeti Színház Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea Időfutár című nagy sikerű könyv- és rádiójáték-sorozatából készült színpadi adaptációt Barnák László főigazgató rendezésében.

A hétrészes könyvsorozatot sokan a magyar Harry Potterként aposztrofálják, a fordulatos cselekmény és a szellemes dialógusok nemcsak az olvasókat, hanem 2012-ben és 2013-ban a Kossuth Rádió hallgatóit is a készülékek elé szegezték.

A történet szerint a főszereplő kislány, Hanna osztálya a Technikatörténeti Múzeumba látogat, ahol a gyerekek Kempelen Farkas 18. századi sakkautomatáját is megtekintik, Hanna pedig mattot ad a gépnek, mire hirtelen 1791-ben találja magát Bécsben, Kempelen műhelyében, akinek köszönhetően eljut Emanuel Schikaneder színházába, miközben Mozart Varázsfuvolájának előkészületei zajlanak. Hanna mindent megtesz, hogy visszatérhessen a 21. századba, furcsa helyzetek egymásutánjába gabalyodik bele és az élete is veszélybe kerül.

Barnák László rendező célja, hogy a darab a nézők számára 9-99 éves korig élvezhető legyen. Missziójának tekinti, hogy mai kortárs művekkel is foglalkozzon a teátrum, ezáltal élő kapcsolat alakuljon ki a színház és az irodalom között. A tudományos-fantasztikus mesének a valós történelmi személyiségek kölcsönöznek realista hátteret, a színpadon látottakkal és a nézők fantáziájával ki tud teljesedni egy olyan történet, amelyben minden hihetővé válik.

A darabot élőzenével láthatja a közönség a Kisszínházban. Gyüdi Eszter zeneszerző a Varázsfuvola csellóra és fuvolára áthangszerelt dallamait montázs-szerűen vegyíti a mai modern zenei irányzatokkal.

Tasnádi István szerint a történet és a belőle megálmodott darab egy izgalmas gondolatkísérlet, egy játék, melyben a klasszikus időutazásos konfliktusok elevenednek meg: mi lenne, ha valami olyat tennénk, ami hatással van a jövőre? A szerzők célul tűzték ki a bújtatott ismeretterjesztést annak érdekében, hogy a fiatal generációkkal megkedveltessék többek között a történelmet vagy akár a zenetörténetet, valamint azt is elárulta, hogy a nyolcadik kötet megjelenése a szegedi premier környékén várható.

Ha a nézők biztosítani szeretnék helyüket az előadásokra, tavalyi bérleteiket szeptember 6-ig újíthatják meg, új bérletek pedig október 18-ig válthatók a színház jegyirodájában (Stefánia u. 6.).

Előző sztori

A héten sem irtják a szúnyogokat Csongrádban

Következő sztori

Eloltották a lángokat Vásárhely külterületén

Legutóbbi hasonló cikkek