Közélet

Ismét megrendezik Szegeden a Magyar Könyvkiadók Napját

Ismét megrendezik Szegeden a Magyar Könyvkiadók Napját

2019. szeptember 30., hétfő
Ismét megrendezik Szegeden a Magyar Könyvkiadók Napját

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetések és írók-filozófusok futballmeccs is szerepel a Magyar Könyvkiadók Napja programján, amelyet kedden és szerdán rendez meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-vel.

Az Élettörténet és emlékezet címmel megszervezett kulturális rendezvény legtöbb programjának első nap a szegedi bölcsészkar, második nap az egyetemi könyvtár ad otthont. A filozófiai és irodalmi kerekasztal-beszélgetéseken a résztvevők - a kortársak, a barátok, a tanítványok, az életpálya szakértő ismerői - a megemlékezés és a hommagé gesztusán, valamint a személyes történeteken, anekdotákon keresztül a Tengelyi László és Heller Ágnes filozófusok, valamint Tandori Dezső és Térey János költők halála után maradt hiánnyal szemben az olvasókban élő jelenlétüket próbálják erősíteni. Az előadásokon szó lesz a száz éve elhunyt Csáth Géza és a 90 éve született Bori Imre munkásságáról is, de a Csáth-naplók és a Bori Imre-levelezés mellett az irodalommá szerveződő személyes életanyag - visszaemlékezés, önéletrajz - és az ebből kirajzolódó, illetve az ezt alakító történelem dinamikus erőviszonyai is izgalmas beszédtémáknak ígérkeznek.

Esténként a programok a Grand Caféban folytatódnak, kedden Végel László mutatja be Temetetlen múltunk című önéletrajzi regényét, másnap előbb írók és filozófusok olvasnak fel részleteket műveikből, majd Mesterházi Mónika Evidenciák - Esszék versekről és költőkről című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Szerdán tartják az írók-filozófusok labdarúgó-mérkőzést, Esterházy Péterre emlékezve. A bölcsészkar épületében a minden könyvbarát számára nyitott és ingyenes beszélgetések mellett egész napos könyvcserét és könyvvásárt is rendeznek, amelyen a legnevesebb magyarországi kiadók mellett két jelentős vajdasági intézmény, a Symposion és a Forum is részt vesz.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.