Közélet

Hivatalos: legyőzhető Botka László ősszel!

Hivatalos: legyőzhető Botka László ősszel!

2019. szeptember 18., szerda
Hivatalos: legyőzhető Botka László ősszel!

Úgy néz ki, véget érhet Botka László 17 éves uralkodása Szegeden, soha ennyien még nem akartak ugyanis voksolni, mint most. Lapunk 1200 fős mintán rendelt amerikai metodikával készült reprezentatív közvéleménykutatást. Ebből az derült ki: változást szeretnének a szegediek, de nagyon szoros eredmény várható még így is.

A reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy rekord magas, 71%-os részvételre kell számítani ősszel Szegeden, sokkal többen akarnak most szavazni, mint eddig bármikor.

Ez az igen magas részvétel viszont megváltoztatta az eddigi trendeket,

na meg az, hogy Botka László – a válaszadók szerint - nagyon erős kihívót kapott, aki a gazdasági szférából érkezett: Nemesi Pál személyében.

Ha sokan szavaznak, akkor Botka félhet, Nemesi örülhet

A szegedi polgármesternek igen erős szavazói bázisa van; ám ez a tömb maximált, vagyis nem növekszik! Ez a „szerencséje” Nemesi Pálnak, az ő szavazói bázisa ugyanis tágabb, mert a „pártnélküliek” és a „bizonytalanok” esetében is többen támogatják. Komoly változás a korábbiakhoz képest az is, hogy

a magukat „inkább jobboldaliak” közé soroló szegediek ezúttal már nem szavaznának át Botka Lászlóra.

Az elmúlt választások során rendre kiderült, hogy a Fideszre szavazók 30-35%-a ugyanakkor Botka Lászlóra húzta az ikszet, mert nem volt számukra megfelelő a jobboldal polgármester-jelöltje. Ez a trend látszik most visszafordulni a közvéleménykutatás alapján. A szegediek közel 65%-a vallja magát egyébként „inkább jobboldalinak” és csak 35% mondta azt, hogy „inkább baloldali” értékrendet követ. A válaszadók

67%-a szerint változásra lenne szükség Szegeden, mert „Botka László elfáradt”,

de érdekes, hogy ugyanekkor majdnem minden második ember, 46% elégedett és jól érzi magát Szegeden.

(A kutatók szerint ez nem szokatlan jelenség. A válaszadók a saját városukra vetítik ki éppen aktuális érzelmi, elégedettségi állapotukat.)

Van viszont 38%, amely kifejezetten elégedetlen Botka László eddigi teljesítményével. A megkérdezettek 98%-a tudta, hogy kicsoda Botka László, Nemesi Pált pedig 82% tudta beazonosítani az augusztus végén történt mérés idején. Botka László városvezetői alkalmasságát 3,52-re értékelték a szegediek egy 5-ös skálán, ugyanez a szám Nemesinél 3,44; vagyis

lényegében hasonló kvalitásúnak érzik a szegediek, mint a jelenlegi polgármestert.

A válaszadók 71%-a gondolja azt, hogy egy polgármesternél előny, ha gazdasági szakember, és van ilyen felkészültsége, tudása, tapasztalata. 82% szerint kifejezetten előny, ha valaki „sikeres” és „gazdag”, ami szintén Nemesi Pált tolta meg, noha Botka Lászlónak is ott van a bankban 50 milliós megtakarítása ugye.

Veszít-e Botka László most ősszel?

A kutatás amerikai metodikával készült, amelynek egyik jellegzetssége, hogya válaszadóknak nem kellett direktben választani a jelöltek közül. Számos indirekt kérdés alapján azonban a következő kép állt össze.

A válaszadók 54%-a szerint most veszíthet Botka László ősszel, tehát nagyon erős kihívónak értékelik Nemesi Pált a szegediek

és úgy vélik, megnyerheti az őszi választást Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.