Házhoz vinné a gyógyszereket az időseknek Nemesi Pál, és bekamerázná a lépcsőházakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azért, hogy nagyobb biztonságban lehessenek a szegedi idősek, családok, és gyerekek. Mindezek mellett egy speciáis vészhívót kapnának az idős, beteg szegediek, hogy csak egy gombnyomás legyen és érkezzen az orvosi segítség.

Sajátos, a hatalmas érdeklődés miatt pedig éjszakába nyúló fórumokat tartott Szeged független polgármesterjelöltje. Az egyikre mi is elmentünk, hogy lássuk, több napon keresztül is kitart-e a roham. Kitartott! Volt időnk beszélgetni Nemesi Pállal, így most szerintünk három igen érdekes és újszerű vállalását mutatjuk be röviden.

Gyógyszerek házhoz szállítása Szegeden

Nemesi Pál azt mondta, kidolgozták, hogyan lehet majd házhoz szállítani az idősek számára a gyógyszereket.

– Úgy gondolom,

ez igazán nagy segítség lenne a szegedi időseink számára, hiszen nem kell majd órákig sorban állniuk a patikákban.

Ez a kérés, vagy panasz nagyon sokszor előjött a különféle beszélgetések során, szinte mindegyik idős ember panaszkodott erről, ami érthető, mert sok fáradtsággal jár a gyógyszerek beszerzése – magyarázta nekünk Nemesi.

Azt mondta, egy regisztrációs rendszeresen keresztül indítanák be a programot, körülbelül egy év kell majd ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen minden.

Rend, védelem, közbiztonság: Idősek, családok, gyerekek biztonsága

Másik fontos programpontja Nemesi Pálnak, hogy biztonsági kamerákat szerelne fel a közösképviselőkkel, lakókkal és a rendőrséggel egyeztetve a lépcsőházakba. Elsőként Szeged panelházas területein, mert a legtöbb panasz onnan érkezett hozzá.

– A szegediek biztonsága mindennél fontosabb.

Mostanában rendkívül sok bűncselekmény történik a városban; egyre több a kábítószerfüggő, akik veszélyesek, mert kiszámíthatatlanul viselkednek; és sok a besurranó tolvaj is. Elkezdtük az egyeztetést a közös képviselőkkel. A tervünk az, hogy minden lépcsőházba biztonsági kamerát szerelünk fel, hogy pontosan látni lehessen, ki megy be és ki jön ki ezekből;

ezt természetesen jól láthatóan kis is matricázzuk – magyarázta a független polgármesterjelölt.

Nemesi hozzátette, ebben a programban nem is annyira az anyagiak megteremtése a nehéz (hiszen 40-50 ezer forintba kerül egy nagyon jó minőségű, éjjel is látó, napokig rögzíteni tudó biztonsági kamera-csomag), hanem a személyiségi jogok védelme.

– Egyrészt a mai szabályozás értlemében a bűnözőknek is vannak személyiségi jogai. Másrészt nem az orwelli 1984 totális kontrollját szeretnénk megvalósítani, hanem

azt akarjuk elérni, hogy a szegediek, különösen az idősek, családosok, gyerekek biztonságban legyenek.

Szóval az adatkezelési és GDPR-hátteret már készítik a jogászaink – fejtette ki Nemesi Pál.

Vészíhvó az idős, beteg szegediek számára

A harmadik fontos vállalása a független polgármesterjelöltnek, hogy olyan vészhívó jelzőrendszert építene ki, amely elsősorban a beteg, idős emberek számára jelentené a biztonságot, illetve azt, hogy baj esetén azonnal orvosi ellátáshoz juthatnak.

– Nyugat-Európában, de számos hazai nagyvárosban is

vannak jól működő példák ilyen vészhívó jelzőrendszerekre, amelyeket azok a beteg emberek használnak, akik bármelyik pillanatban rosszul lehetnek, és nincs mellettük mindig segítség, mert például egyedül élnek.

Mi gondolunk ezekre a szegediekre is, nekik szól ez a program – mondta Nemesi Pál.

Ez a program szintén egy komoly regisztráción keresztül indulna el – sávosan, amelyhez szüség lesz majd szakorvos által írt ajánlásra is.

A cél az, hogy az első csomagban a leginkább rászorultak juthassanak majd ilyen készülékhez, amelyen

mindössze csak egy gombot kell megnyomni és már érkezik is az orvosi segítség.

Aztán az orvosi konzultációk alapján szélesíteni lehet majd az érintettek körét.

Előző sztori

Vihar után Szegeden: folyik a károk összesítése, ötszáz helyen még nincs áram

Következő sztori

Tápai: Ne adja el Szeged az I-es kórházat!