Kultúra

Bemutatkozik a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep Szegeden

Bemutatkozik a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep Szegeden

2019. szeptember 23., hétfő
Bemutatkozik a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep Szegeden

Az idén nyáron Csongrádon megrendezett XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen készült művekből nyílt kiállítás a napokban Szegeden, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék Fischer Galériájában.

A tizenkilenc kiállító művész közel fele kötődik oktatóként vagy egykori hallgatóként a Rajz-Művészettörténet Tanszékhez, de akad közöttük a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító alkotó is.

– Bár eredetileg a „plein air” a szabadban való festést, a látvány hangulatának megörökítését jelenti, az 1974-ben alakult Csongrádi Művésztelep, majd ugyanezen a helyszínen közel 30 éve megszerveződő Plein Air Nemzetközi Alkotó Telep lényegében véve egy olyan természetközeli alkotótábor, ahol a befutott művészek és a szárnyaik alá vett fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni – emelte ki Képiró Ágnes szakmai megnyitójában, hozzátéve, hogy bár a kiállított művek mindössze csekély hányada közvetíti a közvetlen tájélményt, mégis az alkotások frissessége hordozza magában a vidéki együttlét serkentő hatását.

Az október 12-ig megtekinthető kiállítás megnyitója egyben hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum és a Csongrádi Művésztelep, valamint az SZTE Rajz-Művészettörténet Tanszék egyre szorosabbá váló együttműködését, amelynek egyik fontos eseménye lesz 2020 végén az Alföldi Galériában megnyíló, a Csongrádi Művésztelep képzőművészeti gyűjteményéből válogatást bemutatótárlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.