Közélet

Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

2019. szeptember 22., vasárnap
Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

Az 1898-ban épült Kass Vigadó sokáig Szeged legkedveltebb szórakozóhelyének számított. Az 1910-es években még Ady Endre is megfordult a patinás épületben, amelyet később az átkosban a lebontás veszélye fenyegetett. A legendás Vigadó sokáig kihasználatlanul tengődött, napjainkban azonban ismét szórakozóhely üzemel a földszintjén.

Kávéházból szálló

Kass János szegedi vendéglős 1897-ben vásárolta meg a Stefánián álló telket, ahol egy évvel később átadták a tulajdonosról elnevezett épületet. A Kass Vigadó a századfordulón a szegediek egyik legkedveltebb szórakozóhelyének számított, a társasági élet egyik központja volt. Az I. világháború miatt jelentősen visszaesett a forgalom, így Kass János 1915 őszén eredeti terveivel ellentétben bezárta a kávéházat, és az épület egy részét szállóvá alakította. Az új szálló 1916 őszén nyílt meg, a kávéház pedig ezután Kis Kass néven üzemelt tovább.

Juhász, Bartók, Bródy

A két világháború között újra a szegedi kulturális élet egyik központjává vált a kávéház, itt alakult meg a Szegedi Fészek, a helyi írók, költők és művészek klubja, ennek köszönhetően pedig a helyi értelmiség első számú találkozóhelyévé vált a Kass. Többek között Juhász Gyula, Bródy Sándor, valamint Bartók Béla is megfordult itt. Kass János 1928-ban bekövetkezett halála és az I. világháborút követő gazdasági válság következtében kérdésessé vált a szálló további működése.

Kassból Hungária

A harmincas évek elején az épületet bezárták és elárverezték. A szálló tulajdonjoga a működtetésére alakult részvénytársaságé lett, az ingatlant kisebb rekonstrukciós munkálatokat követően 1934-ben újra megnyitották. Ifj. Kass János azonban nem engedélyezte a Kass név használatát, így a szállót Hungáriára keresztelték.

Méltatlan pusztulás

A II. világháború idején folyamatosan működött a szálló, 1945 után azonban jelentősen csökkent a forgalom. Az épületet 1949-ben államosították. 1965-ben statikai gondok jelentkeztek, az épület állaga folyamatosan romlott, a vizsgálatok szerint az épület üzemeltetése életveszélyessé vált. 1972-ben felmerült az épület lebontása, mivel a felújítás szinte ugyanannyiba került volna, mint egy új épület felépítése. Ráadásul egy új szálloda – a mai Novotel – építésébe kezdtek a Tisza-parton, mindezek következtében 1976 decemberében bezárták a Hungária szállodai részét, majd nem sokkal később a bár is lehúzta a rolót.

Hamvába holt tervek

1981-ben a leromlott állagú épületet – ami egy évvel később műemléki védettséget kapott – felújítás céljából átvette a Délép. Egy művelődési központot szerettek volna az épületben kialakítani klubhelyiségekkel, koncert- és rendezvénytermekkel. Habár a nyolcvanas évek elején folyamatosan végeztek kisebb állagmegóvási munkálatokat, elegendő forrás hiányában a terveket nem tudták megvalósítani. A rendszerváltás után a részvénytársaságot felszámolták, az épület pedig néhány év után újra az enyészeté lett.

Újjászületés

Az ingatlant 1994-ben a Quaestor vásárolta meg. 2008-ban bejelentették, hogy a Quaestor-csoport 600 millió forintos uniós támogatást nyert a szálloda felújítására, ez azonban elmaradt. 2014 nyarán – eredeti funkcióját felelevenítve – Hungi Vigadó néven vendéglátóhelyként újra megnyílt az egykori Kass Vigadó földszintje. 2017-ben egy szegedi üzletember, Török Zoltán tulajdonába került az épület. (Forrás: Bátyai Jenő–Bátyai Gitta: A Kass Szeged, 1998.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.