Újra járhatnak a vonatok Szeged és Szabadka között

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfői ülésén határozott a kormány a Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztéséről. A finanszírozásról már jövő tavasszal dönthetnek, 2022-re pedig már újra járhatnak a vonatok ezen a szakaszon – számolt be a Délmagyar.

A kormányzat támogatja és megvalósítja a Szeged-Rende­­ző–Röszke–országhatár vasúti pá­­lya és biztosítóberendezés korszerűsítését, valamint a sza­­­kasz villamosítását – olvasható egy kormányhatározatban, mely a Magyar Közlönyben jelent meg hétfőn.

A miniszterelnök jegyezte ha­­tározat második pontjában Orbán Viktor azt kérte a külügyminisztertől, hogy Lázár János kormánybiztossal, a belügyminiszterrel, a pénzügyminiszterrel és az innovációért és technológiáért felelős miniszterrel, a MÁV bevonásával egyeztessenek a Szeged–Szabadka vasútvonal fejlesztéséről. Azaz a kormányhatározat szerint a beruházó a magyar vasúttársaság lesz, és az is kiderült, hogy uniós forrásokat is bevonnak a fejlesztésbe.

Ha minden jól megy, a kivitelezés már akár jövőre, de legkésőbb 2021-ben elindulhat. A személyforgalom 2022-re indulhat meg a vonalon, a tervek szerint a Szeged és Szabadka közötti menetidő 30-40 perc lesz majd.

Ez a vasútvonal annyira fontos a térségnek, hogy már áprilisban tárgyalt róla együttes ülésén a szerb és magyar kormány Szabadkán, ahol aláírtak egy szándéknyilatkozatot is a fej­lesz­tésről.

Akkor közös sajtótájékoztatót tartott Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar kormányfő. Orbán Viktor a Szabadka–Szeged és a Szabadka–Baja vonallal kapcsolatban azt mondta: mindenkinek jó lesz, aki ebben a térségben lakik.

A miniszterelnök szerint ez annyira fontos kérdés, hogy már korábban megbízta Lázár Jánost azzal, hogy kormánybiz­tosként foglalkozzon a kérdéssel. Lázár János szintén la­­punk­nak mondta el, hogy 800 milliárd forintból összesen 500 kilométeren épülhetne meg az új déli vasútvonal 8-10 év alatt. Pécsről Baja, Szabadka, Szeged, Hódmezővásárhely, Bé­­késcsaba, Nagyszalonta és Nagyvárad érintésével érne el az új vasútvonal Debrecenbe.

Előző sztori

Ismét várják az érdeklődőket a Magyar Közút szegedi mérnökségén

Következő sztori

Egyre durvább a szegedi hajléktalanhelyzet – galéria