Gazdaság

További lakásdrágulás jöhet Csongrád megyében

További lakásdrágulás jöhet Csongrád megyében

2019. augusztus 7., szerda
További lakásdrágulás jöhet Csongrád megyében

A csongrádiak közel háromnegyede arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, így nem is csoda, ha jó befektetésnek tartják az újlakás-vásárlást – többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amely Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia megbízásából készült el.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Az új és használt lakásra egyaránt a csongrádiak 64-64 százaléka szavazott, így a lakóingatlanok a megosztott második helyre futottak be, míg az élen a megyék közt példátlan módon – 72 százalékkal – az arany végzett „Magyarország vezető lakásépítője, a Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás

1

, amely külön felmérte a Csongrád megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A csongrádiak túlnyomó többsége – közel háromnegyede – arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy év során emelkedni fognak, a drágulásra számítók közel fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 7 csongrádi vár áremelkedést, 10-ből 8-an pedig a budapesti újlakáspiacon számítanak további drágulásra. Érdekes módon a Csongrád megyeiek tizede nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj emelkedésről, illetve a kedvezményes újlakásáfa kifutásáról.

Sokan vettek lakást Budapesten

Csongrád megyében a megkérdezettek harmada számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten. Az országos átlagtól eltérően a fővárosban lakást vásárló csongrádiaknak több mint fele (57 százalék) saját használatra vette az ingatlant, közel fele (43 százalék) pedig a gyermeke számára. (Saját használatra az országos átlag szerint a megkérdezettek 76 százaléka vásárolt, míg gyermeke számára pedig 20 százalék.) Csongrádban 10 megkérdezettből 4-en gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés, de hasonló azok aránya is, akik szerint érdemes ily módon befektetni, mert a jó helyen lévő bérlakásokra a fővárosban mindig lesz kereslet. „Csongrád megyében minden negyedik válaszadó tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek harmada aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Csongrádban sokan vásárolnának

A Csongrád megyeiek az országos átlaghoz mérten kisebb arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek ötöde számol. Lakóingatlan-vásárlási tervekkel pedig 14 százalék rendelkezik, ami éppen megegyezik az országos átlaggal. A megyét is magába foglaló Dél-Alföld régióban az országos átlagtól eltérően állna össze egy új otthon költségvetése. Ennek legnagyobb szeletét (32 százalék) egy ingatlaneladásból fedeznék (az országos átlag 28 százalék), a hitel a vételár mintegy negyedét, az egyéb megtakarítás felhasználása pedig a tizedét tenné ki. A fennmaradó részt például családi segítségből vagy örökségből biztosítanák. A régióban az ingatlanvásárlást tervezők 90 százaléka saját használatra venne lakást, házat és – szemben 14 százalékos országos átlaggal – mindössze 8 százaléka szánná az ingatlant a gyermeke számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.