Közélet

Tápai Péter: Szakszerűtlen a csatornaberuházás Szegeden

Tápai Péter: Szakszerűtlen a csatornaberuházás Szegeden

2019. augusztus 1., csütörtök
Tápai Péter: Szakszerűtlen a csatornaberuházás Szegeden

Milliárdos beruházásban újul meg a csapadékvízelvezető-rendszer Tápén, Újszegeden és Szőregen. Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke szerint a rekonstrukció máris látható károkat okozott a meglévő rendszerben. Az alelnök aggályosnak tartja, hogy május óta nem reagált a városvezetés a panaszos lakosok felvetéseire.

"Ismét megjelent Hűbele Balázs és Mekk Elek a város beruházásánál. Most éppen az egymilliárd forintból történő csatornaberuházás kapcsán került elő a két igen komoly szakember" – jegyezte meg Tápai Péter. Az alelnök szerint a csatornaberuházásban érintett utcákban évtizedek óta kialakított és ültetett előkerteket és fákat, melyeket feltúrtak és szétszedtek.

"A város részéről csak arrogáns válasz érkezett: ez közterület" – számolt be.

Aszélesebb utcákban zárt csatornarendszert készítettek, a szűk utcákban nyílt csatornát, olyan módszerrel, amely a meglévő műtárgyakban máris több kárt okozott, mint amennyi hasznot fog hozni az elkészülő csapadékelvezető rendszer. "Az utcák nagy részében a súlykorlátozásellenére 12 és 24 tonnás teherautókkal szállították az építési anyagot.

Ezek ma már látható károkat okoztak az utcákban, ezért többen fontolgatják a feljelentést azon képek alapján, melyek a beruházás ideje alatt készültek" – fogalmazott Tápai.

Az elmúlt időszak alapján a politikus arra következtet, hogy a Liget-projekt és a Partfürdő esetéhez hasonlóan átgondolatlan beruházás zajlik, ennek pedig a közeli választás lehet az oka.

"A végeredmény egy igen silány és nem túl csinos beruházás lesz" – hangsúlyozta.

"Az átgondolatlanság és a szakszerűtlenség egyik tanúbizonysága az, hogy ha tőlünk nyugatabbra megnézünk egy városfejlesztést, akkor az érintett területen összehangolják más közműszolgáltatókkal a fejlesztéseket pontosan azért, hogy egyszerre, egy zajjal és porral járó feladatot végezzenek.

Itt az történt az egyik utcában, ahol az unió által cserére kötelezett azbesztcement csövön fut a víz, hogy ugyanott nyitották ki az árkot, tehát megtehették volna, hogy egy munkagödörrel, egy költséggel kicseréljék ezeket a csöveket. De azt most ott hagyták, tehát valószínű, hogy két éven belül majd újra kinyitják és tönkreteszik az addig elkészült aszfaltot" – magyarázta,

majd hozzátette: az útburkolat tönkretétele annak fényében érdekes, mert évekkel ezelőtt minden szegedi utca szilárd útburkolatot kapott a szennyvízberuházást követően. "Félő, hogy az első téllel ezek az utcák teljesen tönkremennek" – jelentette ki.

Tápai megemlítette azt a nyílt levelet is, melyet tápéi lakosok küldtek Botka Lászlónak. "Kíváncsian várjuk a választ, hogy mi a magyarázata ennek a kapkodásnak és a szakszerűtlenségnek és mikor fogják helyreállítani azokat a károkat, melyeket ebben a levélben is említenek a tápéiak. Május óta hallgatnak Botkáék, ennyire veszik komolyan a választópolgáraikat" – állapította meg az alelnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.