Közélet

Táblagéppel jutalmazta az iparkamara a legórobot-építési olimpia győzteseit

Táblagéppel jutalmazta az iparkamara a legórobot-építési olimpia győzteseit

2019. augusztus 9., péntek
Táblagéppel jutalmazta az iparkamara a legórobot-építési olimpia győzteseit

Táblagéppel jutalmazta aCsongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a támogatásukkal indult és végül a nemzetközi versenyen a végső győzelmet is megszerző csapat tagjait és felkészítő tanárukat.

"Nem lehet elég korán kezdeni a digitális technológiához való alkalmazkodást, mert az az életünk részét képezi" - ezzel gondolattal köszöntötte Nemesi Pál az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Robotkutya nevű csapatának tagjait, akik a Tatabányán megrendezett World Robot Olimpiad (WRO) nemzetközi robotépítési és -programozási döntőt követően a dániai Aarhus-ban, a meghívásos világversenyen, a WRO Friendship International 2019-en is

a legjobbnak bizonyultak

. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, független szegedi polgármesterjelölt elmondta, nagyon büszke a másodikos Manai Delalra, Kaszás Tamásra, valamint a harmadikos Scurrah Lindára.

Nemesi Pál a szakmai felkészítőknek is megköszönte az együttműködést, és kifejtette, az a jövőkép, amit a kamara is gondol a digitális technológia társadalmi alkalmazásáról, az szinkronban van azzal a szakmai munkával, amit a felkészítők végeznek.

2019 a robotika éve aCsongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, amely emiatt támogatta is a megyei iskolások indulásátWRO-n. A gazdasági önkormányzat öt megyei csapatot támogatott Lego-készletekkel és szenzorokkal, továbbá rendelkezésükre bocsájtotta az Agórában lévő Informatikai Történeti Múzeumban létrehozott versenypontot, ahol két versenyasztal, illetve minden kategóriából versenypálya, valamint kiegészítő készletek álltak a versenyzők rendelkezésére. A pályákat egyébként a későbbiekben is használhatják majd a következő megmérettetésekre készülő csapatok. A megyei iparkamara a versenyeztetésben is nyújtott segítséget, finanszírozták a gyerekek utazását.

A rendezvényen - amelyet az iparkamara székházában tartottak - a nemzetközi díjat nyert tanulók egyenként egy táblagépet kaptak ajándékba, míg a felkészítő tanár, Özvegy Juditnak egy hatalmas virágcsokrot adott át Nemesi Pál. Özvegy Judit elmondta, az okosváros tematikába a gyerekek által kitalált vakvezető robotkutya olyannyira egyedülálló ötlet volt, hogy akadt olyan - magasabb korcsoportban - tevékenykedő zsűritag, aki szerint az idősebbek között is megállta volna a helyét. A felkészítő tanár úgy vélte, hogy az egyedi megoldás mellett a szegedi gyerekek által épített pálya és a fejlesztés magabiztos bemutatása volt a siker kulcsa. Természetesen a munka nem állt le, azt azonban még nem döntötte el a csapat, hogy a mostani robotkutyát fejlesztik-e tovább vagy egy teljesen újat építenek abból a nyereményből, amit az Edutus Főiskolától kaptak a WRO-díj elnyerése után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.